Cena čistog zlata u 2023. godini

S obzirom na to da se cena zlata svakodnevno menja i da na nju deluju određene tržišne sile, otkrivamo šta stručnjaci predviđaju kada je u pitanju cena čistog zlata u 2023. godini.

0
452
Cena čistog zlata u 2023. godini

Cena čistog zlata u 2023. godini očekivano bi trebalo da poraste, prema navodima vrhunskih stručnjaka za ulaganje u ovaj plemeniti metal. Da li će se to i dogoditi?

Opšte je poznata činjenica da se zlato prodaje po nešto većoj ceni od takozvane SPOT cene. Spot cena zlata je trenutna cena na berzi. Ova cena se obično izražava u dolarima po troj unci i određuje se svakodnevno na London Bullion Market-u.

S obzirom na to da se cena zlata svakodnevno menja i da na nju deluju određene tržišne sile, otkrivamo šta stručnjaci predviđaju kada je u pitanju cena čistog zlata u 2023. godini.

Analitičari predviđaju porast cene zlata

Analitičari očekuju da će cena zlata do kraja 2023. godine porasti, s obzirom na to da neizvesnost recesije i kraja inflacije i dalje vladaju. Upravo ove sile mogu dovesti do povećanja cena zlata.

Cena čistog zlata u 2023. godiniStručnjaci predviđaju da će najveću cenu zlato dostići u decembru mesecu. Povoljni scenario predviđa da bi cena zlata trebalo da pređe 2000 dolara po unci.

Cene zlata dostigle su skoro rekordne vrednosti u maju, popevši se na 2067 dolara, što je prekretnica koja niste postignuta od marta prethodne godine. Najnoviji skok podstaknut je nerešenim pregovorima oko gornje granice američkog duga. Ministarka finansija SAD upozorila je da je američka ekonomija u opasnosti da iscrpi svoje gotovinske rezerve već početkom juna.

Pre ovog događaja, cene zlata su bile podstaknute nelagodnošću investitora usled turbulencija u bankarskom sektoru. Ova zabrinutost je prvenstveno podstaknuta kolapsom jedne od najvažnijih banaka, što je uzdrmalo poverenje investitora.

Cena čistog zlata u 2023. godini dobija zamah

Pomeranje ka porastu cene zlata primećeno je na tržištu ovog plemenitog metala krajem 2022. i početkom ove godine. Cena je od novembra prošle godine do početka februara ove godine doživela porast od čak 14%.

Podmlađivanje kineske ekonomije dovelo je do porasta potražnje za nakitom, dalo je dodatnu podršku ceni zlata na početku 2023. godine.

Usled nereda u bankarskom sektoru, nakon propasti veće banke u SAD-u, zlato je preskočilo prekretnicu od 2000 dolara po unci. Razlog za to je bio i više nego očigledan. Investitori su odmah pohitali ka sigurnom utočištu zvanom zlato.

Plemeniti metal nastavio je svoj bikovski korak, dostigavši najveću vrednost u toku dana od 2067 dolara po unci, 4. maja.

Stručnjaci predviđaju da će se trend porasta cene zlata nastaviti i u bliskoj budućnosti.

Zašto zlato raste?

Sa sigurnošću možemo tvrditi da cena zlata u 2023. godini dobija podršku sve rasprostranjenijeg ekonomskog pesimizma i straha od predstojeće recesije.

Investitori imaju tendenciju da gomilaju u vremenima neizvesnosti nadajući se da će metal kao što je zlato sačuvati svoju vrednost.

Kao trenutni razlog porasta cene zlata navode se pregovori o gornjoj granici američkog duga, kao i mogućnost neizmirenja duga SAD. S obzirom da je u maju došlo do zastoja pregovora između republikanaca i demokrata oko ove granice, cena zlata logično je porasla.

Investitori nisu jedini koji vide zlato kao zaštitu od ekonomske krize. Potražnja centralnih banaka za ovim plemenitim metalom ostala je nezadovoljena, što je u prvom kvartalu 2023. godine doprinelo globalnim rezervama od čak 228 tona.

Osim toga, oslabljen američki dolar i uočeno usporavanje povećanja kamatnih stopa podržavaju ideju da će cena zlata porasti.

I dok nagađanja stručnjaka ostaju nagađanja, decenije iskustva kazuju sličnu priču. Zlato je u proseku raslo oko 9% na godišnjem nivou. Investitori ostaju verni ovom plemenitom metalu iz više različitih razloga, ali najvažniji ostaje stabilan rast cene.

Ukoliko i sami želite da započnete investiranje u zlato, to bi trebalo činiti isključivo putem proverenih trgovaca sa višegodišnjim iskustvom. Čisto investiciono zlato možete kupiti u dva oblika – u obliku zlatnih pločica i zlatnih novčića.

Cena čistog zlata u 2023. godiniUkoliko je vaš cilj štednja u zlatu ili kupovina zlatnih pločica i novčića, kompanija Insignitus GOLD u svakom trenutku stoji vam na raspolaganju.