Za zdravo telo i um: Koje namirnice je najbolje jesti sirove?

Neke namirnice je najbolje konzumirati sirove jer pri kuvanju, prženju ili nekom sličnom načinu pripreme, mogu da izgube svojstva koja su inače korisna za naše zdravlje.

0
56
Sirove namirnice
Foto: Freepik

Kuvana cvekla gubi 25 posto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Cvekla takođe sadrži kalcijum, gvožđe, belančevine i kalijum, kao i visok nivo vlakana i folata.

Druga namirnica koju je najbolje jesti je kelj koji u kuvanom stanju nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj.

Kelj sadrži glukozinolate, koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada dođu u kontakt s enzimom mirozinazom. Toplina inaktivira mirozinazu pa tako kuvani kelj gubi svojstva za borbu protiv različitih bolesti.

Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Ona sadrži skoro tri puta više ovog vitamina nego pomorandže. Ipak, toplina ga uništava, zbog čega stručnjaci preporučuju da ih konzumirate sirove kako biste osigurali veći unos vitamina C.

Sirove namirnice
Foto: Freepik

Koliko često jedete borovnice? One su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam uneli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.

Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, posebno ako ga konzumirate sirovog. Na primer, kuvanje luka može smanjiti prednosti fitokemikalija koje se bore protiv raka. Osim toga, luk pomaže kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Kada se luk zagreje u pećnici ili na vatri, sva svojstva koja su inače korisna za srce nestaju u roku od pola sata ili manje, što uglavnom ovisi o tome da li je luk čitav ili je narezan.

Naposletku, kuvanje belog luka potiskuje njegovo antibakterijsko delovanje, a jedna minuta u mikrotalasnoj uništava njegove sposobnosti za borbu protiv raka.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde