Najpoznatiji savremeni srpski slikari

0
4031
najpoznatiji savremeni srpski slikari Trendy Galerija Draco 1
Foto: Youtube/Printscreen

Najpoznatiji savremeni srpski slikari su veoma cenjeni kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Savremeno slikarstvo predstavlja umetnost današnjice. Nastalo je u drugoj polovini 20. ili u 21. veku od strane savremenika. Odnosno, umetnika koji žive i stvaraju pod uticajem modernog doba, kulturne raznovrsnosti i tehnološkog napretka. Često se naziva i Contemporary art kako bi se razgraničio pojam sa modernim koji je previše upotrebljen u današnje vreme.

Treba imati u vidu da savremeno slikarstvo ne podrazumeva neki određeni umetnički stil. Što znači da nema jasno definisane karakteristike, formu, pa ni tehnike sa kojim se može povezati. Ipak, svojim prikazom privlači pažnju ljubitelja umetnosti. Zato ne čudi što su veoma tražena dela kada je u pitanju prodaja umetničkih slika.

Ko su najpoznatiji savremeni srpski slikari, saznajte u našem blogu.

Najpoznatiji savremeni srpski slikari vizuelne umetnosti

Na pomen imena Uroša Đurića neko će, najpre, reći slikar. Drugi će istaći da je on konceptualni umetnik. Treći će se prisetiti da je bubnjar ili glumac. Dok je nekima prva asocija kviz “Potera”.

najpoznatiji savremeni srpski slikari Trendy Galerija Draco 3
Foto: Youtube/Printscreen

Iako je talentovani Uroš, zaista, sve navedeno, slikarstvo je njegovo opredeljenje. Što pokazuju i studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je i magistrirao 1998. godine.

Počev od prvih dela sa tematikom stripa i rok muzike, preko uverenja da umetnost odražava društvo u kojem nastaje, pa do Populističkog projekta – Đurić nastoji da spoji popularnu kulturu i umetnost. Što je za rezultat donelo prepoznatljiv način rada koji ga je vinuo u autentične umetnike savremenog doba.

Uvek izvan umetničkih okvira i ustaljenih pravila, ovaj slikar intrigira tako da je nemoguće ostatiti ravnodušan pred njegovim delima. Upravo jedinstveni pogled na svet otvorio mu je vrata najvećih muzeja Pariza, Praga, Berlina, Rena. Među poslednjima na spisku je bečka “Albertina” u kojoj se nalazi čak 7 radova iz serije “Bespredmetna autonomija”. Zahvaljujući svetskoj slavi porasla je i kupovina slika čuvenog srpkog umetnika.

Savremeni srpski slikari čija su dela najtraženija

Kada se pomene prodaja umetničkih slika srpskih, pa i svetskih umetnika nemoguće je ne govoriti o Vladimiru Veličkoviću. Možemo slobodno da kažemo da se njegovo ime pojavljuje gotovo na svim listama galerista i istoričara umetnosti. Te opravdano nosi titulu našeg najpoznatijeg savremenog slikara.

Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1963. godine. Da bi ubrzo stvaralaštvo nastavio u Parizu gde je 1983. godine izabran za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Zasluženo je poneo i najviše francusko priznanje iz oblasti kulture i umetnosti – Commandeur dans l’ordre des Arts et des Lettres.

Osim slika, bogat opus Veličkovićevog stvaralaštva čine i crteži i grafike. Da je bio jedan od vrsnih grafičara potvrđuje i Veliki pečat Grafičkog kolektiva koji je dobio 1972. godine. U pitanju je prestižna nagrada koju su do tada dobijali samo grafičari, a ne i slikari po opredeljenju.

Ono što je karakteristično za dela poznatog slikara jesu strasni prikazi tela sa mnoštvom detalja. Pomalo jeziva, pomalo dramatična, a opet navode na preispitivanje vrednosti i odnosa.

najpoznatiji savremeni srpski slikari Trendy Galerija Draco 2
Foto: Youtube/Printscreen

Među njima posebno se izdvaja ciklus “Gavrani”. Predstavljeni samo sa dve boje – crevnom i crnom, pružaju savršeni kontrast vatre i mraka, opisujući na jedinstveni način jačinu prirode, ali i talenta ovog slikara.

Najpoznatiji savremeni srpski slikari druge polovine 20. veka

Mića Popović je, definitvno, obeležio slikarstvo druge polovine 20. veka. Verovali ili ne, slikarsku karijeru započeo je još kao gimnazijalac sa 3 slike na 13. jesenjoj izložbi slika beogradskih umetnika u paviljonu “Cveta Zuzorić”.

Važan korak u Popovićevom radu nastao je na Akademiji. Uvidevši da ne pripada ni novoj ideologiji socijalističkog realizma, kao ni predratnoj estetici poetskog realizma, slikar je razvio svoj stil koje je, kasnije, prošao kroz nekoliko faza. Najznačajnije su “enformela” (bez forme) 60-ih godina i “slikarstvo prizora” od 1969. do 1979.

Čudesno stvaralaštvo Miće Popovića obuhvata više od 10.000 slika i nekoliko hiljada crteža.

Dela najpoznatijih savremenih srpskih slikara možete pronaći u bogatoj ponudi galerije Draco. Osim prodaje, stručni tim vam stoji na raspolaganju i za otkup slika. Takođe, u ponudi usluga je i procena slika Beograd ukoliko želite da proverite autentičnost svoje kolekcije.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde