Otkup slika – Ne dozvolite da umetnina izgubi svoju draž

0
1464
Otkup slika

Otkup slika predstavlja jednu od najekonomičnijih i najisplativijih solucija ukoliko u posedu imate umetničke slike ili druge umetnine koje želite da prodate.

Ukoliko, kojim slučajem, vi ili vaša porodica posedujete sliku poznatog ili manje poznatog umetnika, možete veoma jednostavno da pronađete kupca za nju.

Najsigurniji način da to učinite nije da fotografišete umetničko delo i objavite oglas na Internetu. Zapravo, trebalo bi da stupite u kontakt sa galerijom kako biste dobili adekvatnu procenu i cenu za umetnički rad. Da bi se potvrdila autentičnost slike, neophodna je ocena profesionalca. Potrebno je da pronađete pouzdanog i adekvatnog procenitelja, odnosno stručno lice, koji može sa preciznošću da utvrdi vrednost umetničkog dela.

Otkup slika – Ko kupuje slike?

Otkup slika uglavnom vrše galerije, pa ukoliko želite da brzo prodate umetničku sliku koju posedujete, najbolja opcija jeste da se obratite likovnoj galeriji u koju imate poverenja. Trebalo bi da potražite galeriju koja je specijalizovana za pravac kojem pripada vaša slika.

Na tržištu umetnina nalaze se kupci i prodavci koji tragaju za remek-delima i zaboravljenim likovnim dragocenostima.

Evropa se trenutno nalazi na drugom mestu globalnog tržišta umetnosti, odmah iza Severne Amerike koja ima najveći udeo.

Zanimljivosti:

1. Ukupna vrednost globalnog tržišta umetnina: 64,12 milijardi dolara

2. Najposećeniji muzej na svetu: Luvr

3. Najveće tržište umetnina: Severna Amerika

Ukoliko posedujete umetninu u kojoj više ne uživate i koja vas ne inspiriše, greh prema umetnosti je da to remek-delo „skuplja prašinu“ u podrumu, na tavanu ili u ćošku vaše sobe. Najbolje rešenje jeste prodaja slike i prenošenje njenih čari na druge ljude koji cene umetnine.

Otkup slikaUmetnička dela najčešće kupuju oni koji veruju da ono predstavlja njihovo poistovećivanje sa sadržajem koji je prikazan. Takođe, mnoge porodice žele da ukrase i dekorišu svoje domove slikama prestižnih umetnika. Ujedno, prilikom prodaje, trebalo bi da predstavljate ne samo sliku, već i umetnika, jer brojni obožavatelji umetnosti ponekad cene više umetnika od određenog dela.

Kako da znate da li umetničko delo ima vrednost?

Da li ste znali da je najskuplje umetničko delo na svetu „Salvator MundiLeonarda da Vinčija. Na aukciji je bilo prodato za 450.312.500 dolara.

Ukoliko ste vlasnik slike i pitate se da li je vredna, potrebno je da istražite sve o njoj i pozovete stručnu osobu koja može da izvrši procenu. Istražite detalje o tome kako je ta slika dospela u vaš posed. Ko ju je imao pre vas? Napravite spisak ljudi kod koji je bila i zapišite koliko dugo su je imali. Naravno, treba da znate i ko je naslikao. Trudite se da imate priču o slici koju želite da prodate, jer dobra priča može i da povisi cenu.

Jedna od najvažnijih stvari jeste – u kakvom stanju se slika nalazi. Ukoliko je potrebna restauracija, to će značajno umanjiti njenu vrednost. Da li je izbledela, da li postoje pukotine – sve su to važni faktori koji utiču na cenu. Otkup slika će zavisiti od još nekih faktora, a ne samo od dela i umetnika.

Zanimljivost: Posmatrano sa istorijske strane – portreti žena prodavali su se za više novca nego portreti muškaraca. Takođe, slike na kojima dominira crvena boja, u prošlosti su procenjivane da vrede mnogo više nego ostale. Na primer: slika pod nazivom „Krvavo crveno ogledalo“ Gerarda Rihtera prodata je za 1,1 milion dolara.

Ram slike je još jedna od važnih stavki prilikom određivanja cene. Neke slike je moguće naći sa visokokvalitetnim ramovima, pa ako je ekstravagantan ili značajan, u nekim slučajevima može da vredi i više nego slika. Ramovi iz 19. veka vrede mnogo više nego oni iz 20. veka.

Imajte i u vidu da slike rađene na platnu vrede više od onih koje su izrađene na papiru.

Otkup slika u Beogradu

Galerija Draco je galerija sa tradicijom i postoji na tržištu već duže od tri decenije. Svojim klijentima nudimo besplatnu stručnu procenu umetničkih dela. Takođe, bavimo se otkupom, kupovinom i prodajom umetnina, a višedecenijsko iskustvo garantuje pouzdano savetovanje i procenu umetničkih dela.

Otkup slikaTakođe, pomoći ćemo vam i u dekorisanju vašeg doma ili poslovnog prostora pripremanjem kolekcije po vašim afinitetima. Sarađujemo sa umetnicima i kolekcionarima iz Srbije i regiona.

Vršimo otkup slika po besplatnoj proceni, pa ukoliko posedujete umetninu koju želite da prodate, budite slobodni da stupite u kontakt sa nama. Putem našeg sajta možete i da nam pošaljete fotografiju umetnine, a mi ćemo vam odgovoriti u veoma kratkom roku.

Da umetnost nikada ne bude zaboravljena – galerija Draco.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde