Otkup slika ulje na platnu

0
1941
Otkup slika ulje na platnu

Otkup slika ulje na platnu sjajno je rešenje za vas ukoliko posedujete sliku koju nameravate da prodate.

Ukoliko ne želite da se umetničko delo više nalazi na zidu vašeg poslovnog prostora ili doma, najbolje rešenje jeste da ga prodate i na taj način omogućite nekom drugom da uživa u njemu.

Promena životnog prostora i njegovo preuređenje najčešći su razlozi prodaje umetničkih dela. Koliko god voleli određenu sliku, jednostavno se ona više ne uklapa u ambijent. Ne dozvolite da njena vrednost bledi u podrumu ili na tavanu i ne dozvolite da bude zaboravljena. Otkup slika ulje na platnu, ali i svih drugih dela, sjajno je rešenje kojim ćete i profitirati.

Otkup slika ulje na platnu – Kakve su to slike?

Rana istorija slika ulja na platnu govori o renesansi koja je transformisala slikarstvo u Italiji 1500-ih godina. Nauka, muzika, književnost, ali i senzualni svet boja cvetali su u tom vremenu.

Holanđani su bili prvi koji su otkrili neverovatnu moć ulja na platnu i njegovu sposobnost da verno prikaže slike. Koristeći umetnost, ali i hemiju, stvorili su remek-dela. Holanđani i Italijani, udruženim snagama, koristili su ideje i tehnike sa ciljem da stvore umetnost.

Korišćenje ulja na platnu, dakle, bilo je holandsko otkriće, a njegov začetnik bio je Jan van Ajk. Naslikao je „Arnolfinijeb brak“ 1434. godine i bio je pionir u alhemiji boja. Ujedno, bio je i jedan od prvih umetnika koji je stavio svoj potpis na sliku nastalu korišćenjem ulja na platnu.

Ranije, pre ovog otkrića, umetnici su bili ograničeni na boje na bazi vode, ali one su se veoma brzo sušile. Korišćenje ulja je, pak, bila druga krajnost. Boje na bazi ulja sušile su se veoma sporo i bile su mutne. Ipak, Jan van Ajk je mešao sirovi pigment u prahu sa organskim uljima. Napravio je stabilnu smešu koja se sušila pravovremeno. Boje, svetlost i teksture počele su da zaista žive!

Otkup slika ulje na platnuLjudsko oko može da razlikuje desetine miliona boja, a zahvaljujući ovoj tehnici, umetnici su iskoristili tu neverovatnu sposobnost. Vremenom, ova tehnika je napredovala, a drugi umetnici su je usavršavali različitim metodama. Antonelo da Mesina je dodao olovni oksid da bi pobošljao konzistenciju i vreme sušenja, a Leonardo da Vinči doprineo je jasnoći boja dodavanjem pčelinjeg voska na nižim temperaturama.

Otkup slika ulje na platnu – Šta takve slike čini posebnim?

Otkup slika ulje na platnu učiniće da vaša umetnička dela nastave da žive u novom ambijentu. Ljudi koji poštuju umetnost i likovnu ekspresiju uživaće u njihovoj posebnosti.

Vrednost slika nastalih korišćenjem ulja na platnu utvrđuje se na osnovu njihove starosti. Osnova uljane slike može se razmotriti ispitivanjem hemikalija koje su korišćene. Ujedno, brojnim testovima može da se analizira da li je slika autentična ili falsifikovana. Takođe, dostupno je i mnogo testova za utvrđivanje vremena njenog nastanka. Neki od njih uključuju ispitivanje pukotina na boji, pigmentaciji, lakovima i nijansama boja.

Najčešći razlog kupovine slika ulja na platnu jeste ulepšavanje ambijenta. Veruje se da ulja na platnu doprinose statusu vlasnika. Slike se kupuju kako na osnovu ličnih preferencija, tako i radi vrednosti i poruke koju nose sa sobom.

Otkup slika ulje na platnuOsnovne prednosti ulja na platnu jesu fleksibilnost i dubina boje. S obzirom na to da se sporije suše, pružaju mogućnosti stvaranja širokog spektra tonskih prelaza i nijansi. Tako stvara širok spektar tonskih prelaza i nijansi. Moguće je proizvesti mat i sjajne završnice, kao i jednostavnije materijalizovati teksturu. Rubens i Rembrant su na taj način stvarali zapanjujuće efekte svetlosti i boja, pa je slika bila realnija i verodostojnija.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde