Ulaganje u Zlato: Kako Da Počnete?

0
35

[ad_1]

Šta je ulaganje u zlato?

Ulaganje u zlato predstavlja investiranje novca u zlatne fizičke proizvode, kao što su zlatne čipove, zlatni prstenovi, zlatne narukvice i zlatni nakit. Ovo je jedan od najstarijih oblika ulaganja i još uvek se smatra jednim od najsigurnijih.

Kako ulagati u zlato?

Postoji nekoliko načina da se ulaga u zlato. Prvi je kupovina fizičkih zlatnih proizvoda, kao što su zlatni čipovi, zlatni prstenovi, zlatne narukvice i zlatni nakit. Ovi proizvodi se mogu kupiti u zlatnicima, specijalizovanim prodavnicama ili preko interneta.

Drugi način je kupovina zlatnih ETF-ova. Zlatni ETF-ovi su investiciona kompanija koja se bavi trgovanjem zlatom. Oni kupuju i prodaju zlatne čipove, zlatne prstenove i druge zlatne proizvode.

Treći način je kupovina zlatnih futures kontrakata. Futures kontrakti su kontrakti kojima se trguje zlatom. Ovi kontrakti omogućavaju ulagačima da trguju zlatom bez da fizički poseduju zlatne proizvode.

Prednosti ulaganja u zlato

Ulaganje u zlato ima nekoliko prednosti. Prvo, zlato je jedan od najstarijih oblika ulaganja i još uvek se smatra jednim od najsigurnijih. Zlato je relativno stabilna investicija, što znači da se njegova vrednost neće drastično promeniti u kratkom vremenskom periodu.

Druga prednost je da je zlato univerzalno priznato kao vredan metal. Zlato se može lako prodati i kupiti širom sveta.

Konačno, zlato se može koristiti kao zaštita od inflacije. Kupovinom zlata, ulagači mogu zaštiti svoje investicije od inflacije jer se vrednost zlata neće drastično promeniti u slučaju inflacije.

Mane ulaganja u zlato

Iako postoje brojne prednosti ulaganja u zlato, postoje i neke mane. Prvo, zlato je relativno skupo. Kupovina zlatnih proizvoda može biti skupa, posebno ako se radi o većim količinama.

Druga mana je da je zlato fizički proizvod. Ako ulagači žele da prodaju svoje zlatne proizvode, moraće da se raspitaju za zlatnike koji će ih prodati.

Konačno, zlato nije fleksibilna investicija. Ulagači ne mogu brzo prodati svoje zlatne proizvode i zaraditi novac.

Zaključak

Ulaganje u zlato može biti odličan način za investiranje novca. To je jedan od najstarijih oblika ulaganja i još uvek se smatra jednim od najsigurnijih. Ipak, ulagači bi trebalo da imaju na umu da postoje i neke mane ulaganja u zlato, kao što su visoka cena i nedostatak fleksibilnosti.
[ad_2]