Procena slika u Beogradu – Precizno odredite vrednost umetnine

0
1703
Procena slika Beograd

Procena slika Beograd je važan korak za određivanje vrednosti jednog umetničkog dela.

Od prvih crteža praistorijskog čoveka, pa do slika umetnika modernog doba – slikarstvo nas prati kroz čitavu istoriju. Ono govori univerzalnim jezikom koji razumeju svi narodi, sve kulture. Ujedno, najbolji je način da se prenesu skrivene emocije koje tako “zarobljene” na platnu postaju vanvremenske.

Sigurni smo da je svako od nas, makar, jednom osetio moć koju ova umetnost ima. Da li vas je Mikelanđelovo Stvaranje Adama u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu ostavilo bez reči? Možda vas je očarala gracioznost Degaovih balerina? Ili biste se radije pridružili društvu u Šumanovićevoj “Pijanoj lađi”?

Ovim, kao i mnogim drugim, umetničkim delima možemo se diviti samo pri poseti muzeja. Međutim, to ne znači da zidove svog doma ne treba da ukrasimo vrednostima koje privlače pažnju. Prvi korak za kupovinu ili otkup umetničkih slika jeste njihova procena.

Šta predstavlja procena slika?

Procena slika Beograd ima višestruki značaj. Pre svega, ona predstavlja utvrđivanje autentičnosti jednog umetničkog dela. Odnosno, potvrdu da ga je, zaista, stvorio slikar koji je potpisan.

Procena slika BeogradTakođe, procena obuhvata i vrednovanje slike. Upravo je ovaj aspekt kompleksniji. Vrednovanje zahteva kombinaciju objektivnih informacija i subjektivnog mišljenja. Da, istina je da je uvažavanje umetnosti izuzetno subjektivno, ali cilj procene slike nije jednostavno utvrditi da li vam se ona sviđa, već njena realna vrednost. Za ovo je potrebno određeno znanje.

Upravo zbog toga procena slika Beograd polazi od poređenja podataka iz više izvora, kao što su aukcijske kuće, privatni i korporativni kolekcionari. Zatim, važnu ulogu imaju i kustosi, galeristi, trgovci umetničkim delima, pa i iskusni konsultanti i specijalizovani tržišni analitičari.

Neophodno je i redovno praćenje cena koje je dostigla prodaja i otkup slika. To može biti veoma otežano, jer tržište nije ujednačeno. Naime, danas se slike ne prodaju samo u renomiranim galerijama, već i preko brojnih portala na Internetu, koji donese veliki rizik.

Imajte u vidu da se određivanje vrednosti slika ne vrši samo pri kupovini, odnosno u kolekcionarske svrhe. Nije redak slučaj da je ona sastavni deo procene imovine za osiguranje, dobrotvorne svrhe, poresko planiranje i slično.

Od čega zavisi procena slika Beograd?

Procena slika Beograd se zasniva na brojnim parametrima. Ona uključuje ko je autor, autentičnost dela, kada je nastala, kojoj školi ili pravcu pripada. Treba uzeti u obzir i kojoj umetnikovoj fazi pripada, tehniku kojom je rađena, kao o veličinu i stanje u kojoj se slika nalazi i da li je osvojila neku nagradu.

Procena slika BeogradDa li je slika apstraktna ili reprezentativna, je još jedan bitan parameter za procenu. Naime, drugačijim standardima se posmatra delo koje nema sličnosti sa bilo kojim prirodnim oblicima od umetnosti čiji je sadržaj odmah prepoznatljiv.

Najbolja procena slika Beograd

Umetnička slika je jedina sigurna investicaja. Dok su cene valuta i zlata promenljive, vrednost jednog dela opstaje godinama. Zato je uvek pravi trenutak da svoju kolekciju obogatite još jednim delom.

Želite da prodate ili procenite vrednost umetničke slike?
Pozovite galeriju Draco

063 1111 008

Da ne biste napravili grešku pri kupovini potražite pomoć stručnjaka galerije Draco. Tokom skoro četiri decenije postojanja ova galerija bila je domaćin brojnim delima poznatih slikara kako sa prostora bivše Jugoslavije, tako i iz inostranstva.

Višedecenijsko iskustvo garantuje vam i najsigurniju procenu umetničkog dela. Ukoliko niste u mogućnosti lično da donese sliku, to možete da učinite i putem e-forme na njihovom sajtu. Dovoljno je da pošaljete jasne fotografije slike spreda, bočnih strana i zadnje strane, kao i podatke (dimenzija i tehnika rada), a galerija Draco će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde