Insulinska rezistencija i njeni izazovi

Uglavnom, šta god negativno da nas snađe pitamo se “zašto baš ja?”. E, pa eto tako. Nema nekog pravila. Čak i kad su u pitanju geni, može se desiti da zakačite sve ono „loše“ dok ćete dobre strane svojih predaka, veoma vešto zaobići. Život je takav. Nekad nepravedan, nekad pravedan. Ali, svakako je neizvestan.

0
1151
insulinska rezistencija

Kako insulinska rezistencija menja životne okolnosti?

Da ne bismo ulazili u to zašto i kako je neka bolest nastupila, bavićemo se konkretno životom sa bolešću. Jer, insulinska rezistencija i PCOS obuhvataju niz drugih “neravnoteža” u organizmu. I kad kažemo “sindrom” mislimo na skup više povezanih simptoma. Dalje, to podrazumeva i kompleksniji pristup i svakako izmenjen način života. Da li i koliko je teško prilagoditi se sebi koje je drugačije od većine i prihvatiti moguće posledice koje ova bolest sa sobom nosi?

Većina nas se u nekom periodu života nije sebi dopadala. Bilo da smo videli neke manjkavosti na svom telu, duhu ili ličnosti. Iako, budimo realni, to nezadovoljstvo ne nestaje već naučimo da se nosimo sa sobom. Uglavnom se tu ne radi o nekim većim nedostacima. Uglavno se radi većem nosu, debelim obrazima, tankim usnama, retkoj kosi ili neplavim očima. Jednom rečju, “nesavršenostima” koje nas čine jedinstvenima. Ali i dalje sposobnima za sjajan život. Na kraju jeste nejeftino, ali ako ćete biti stvarno srećni, pa operišite te uši.

insulinska rezistencija

Zašto baš JA i insulisnka rezistencija ?

Uglavnom, šta god negativno da nas snađe pitamo se “zašto baš ja?”. E, pa eto tako. Nema nekog pravila. Čak i kad su u pitanju geni, može se desiti da zakačite sve ono „loše“ dok ćete dobre strane svojih predaka, veoma vešto zaobići. Život je takav. Nekad nepravedan, nekad pravedan. Ali, svakako je neizvestan. Dobro, osim jedne stvari po kojoj smo svi isti. Ipak, to nije ništa negativno već je bitna brzina prilagođavanja promenama kako bi nam život bio lepši.

Nego, da se vratimo na mađunaslov. Kada postanete svesni svoje dijagnoze i toga kakav ” problem ” vaše telo ima, nije vam svejedno. Nakon toga, posmatrate sve moguće posledice skupa neravnoteža koje su vas snašle i bukvalno vam se zavrti u glavi. Ali, ni do ove faze nije lako doći.

Šta je insulinska rezistencija?

Verovali ili ne, ali ni do saznanja nije lako doći. Kako ne bismo ulazili u sistem zdravstvene zaštite naše zemlje i to koliko sve analize hormona koštaju, preći ćemo na konkretno.

Što se lično tiče autorke ovog teksta, tj mene, saznala sam da imam PCOS veoma rano. Neredovni ciklusi su bili alarm te sam se obratila lekaru. Ginekologu i endokrinologu. Nakon urađenih analiza, doktorka mi je hladno saopštila da imam povišen isnulin, ali da to ništa nije strašno. Samo da treba uzimati redovno terapiju kako ne bi došlo do dijabetisa tipa 2. Ipak, rekla je da je generalno sve to dobro. Ja sam izašla zadovoljna što je sve tako glatko prošlo i prepustila se životu “bez ikakvih briga”.

Međutim, deceniju i više nakon toga, kada sam počela da razmišljam o porodu, počelo je i moje osvešćivanje o ovom sindromu i insulinskoj kao njenom uzroku. Malaksalost koju sam osećala povezivala sam sa manjkom gvožđa koja mi je takođe utvrđena, depresivna stanja i anksioznost sam shvatala kao deo moje ličlnosti. Prihvati i nauči da što pre takva stanja prevaziđeš. Ipak, to nije bilo sve.

Shvatite da doktori po pitanju PCOS-a ne troše mnogo vremena na objašnjavanje. Niti vas ispituju o vašem načinu tj stilu života. Poenta je da sve morate sami. Dobro, ne baš sami jer kada krenete da istražujete po netu, videćete koliko se žena sa time suočava. I nosi. Mnogobrojne su grupe za podršku, zatvorene ili otvorene sa vrlo živim i diskusijama. Jedno je sigurno, informacija ne nedostaje.

insulinska rezistencijaInsulinska rezistencija i podaci

E, tu je slično kao i sa drugim informacijama na netu. Mogu i ne moraju biti tačne. To je još jedna stvar koja će vas zastrašiti. Ne smeš ugljene hidrate uopše, ne smeš proste šećere, niti transmasti kao ni one nezasićene. Moraš da vežbaš! Ne garantujemo ti da ćeš moći da rodiš! Veliki su to problemi. Umorna si? Stalno gladna? Imaš salo na stomaku? Povećanu maljavost i neravnotežu hormona? Anksiozna si i depresivna i često menjaš raspoloženje? Bubuljice? “Piješ taj lek? Pa to je čist otrov. Baci to. Samo izbaci sve ugljene hidrate!!” A drugi kažu “Ma, to je glupost. Ugljeni hidrati nose proteine i ne možeš bez njih!!” Treći nešto između “Nemoj ništa slatko dok ne dovedeš hormone u ravnotežu, ali čak i tad zaboravi na slatkiše. Osim ukoliko ne želiš da piješ tablete!!” Eeee, poenta je da imaš brigu za ceo život!

Dijabetes tipa 2 ti svakako visi nad glavom. Neplodnost, odsustvo ovulacije koja nije samo put to začeća nego i biološki proces koji dprinosi psiho-fiziočkom zdravlju žene. Eh, ta insulinemija.

Problem je što će vam doktor dati lek, a mišljenja nutricionista su podeljena. Svaki govori drugačije o načinima lečenja. I ja se još uvek sa tim borim. Pokušavam da nađem neku sredinu. Ugljeni hidrati, ali sa niskim glikemijskim indeksom. Bez hleba i vrlo retko najintegralnije moguće žitarice. Redovni treninzi i znate šta je najbitnije, ŠTO MANJE STRESA! Jer, sve potiče od srca.

Insulinska ide od srca do jajnika

Iako bismo na prvu pomislili da sve ide iz glave, nije baš tako. I glavom upravlja srce. Tačnije, i hipofiza je pod njegovom šapom. Ako je srce mirno i zadovoljno, i jajnici će bolje funkcionisati. Ukoliko smo nemirni, signali koje će srce slati u hipofizu, a ona dalje nadbrubrežnim žlezdama, tiroidnoj žlezdi i jajnicima, neće biti baš najpovoljniji za stanje našeg organizma.

Tako da, bavite se jogom ili meditirajte ili nađite načine da smirite same sebe. Niko drugi neće. Možda roditelji, jedino.

I, reci mi šta sanjaš

Hm, čini mi se da nije toliko teško pogoditi šta sanjaju ljudi sa insulinskom rezistencijom. Samo jedan kolačić tj prosti šećer ili namirnica sa visokim glikemijskim indeksom, prvo podiže šećer, a onda luči još insulina na koji je vaše telo ionako imuno. To će iscrpiti vaš pankreas sve do trenutka dok izgubi sposobnost da uopšte proizvodi insulin. Dakle, poenta je da kod osoba sa insulinemijom, insulin ne vrši svoju funkciju tj ne sprovodi šećer iz krvi u u tkiva. Samim tim, nivo šećera u krvi se povećava. Voila.

Tako da čokoladni kolači sa puterom pa još od belog brašna, palačinke, mekani sveži beli hleb, suhomesnate prerađevine. Kroasani, pomfrit, pizza. Nutela, plazma, čokolade, keksovi I lazanje i sve te takve stvari i insulisnka rezistenicja ne idu zajedno. Eto, to ponekad i ja zamišljam. Sočne torte, sladoled i palačinke sa džemom. Insulinska rezistencija je naš okvir slobode.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde