Šta je osmijum?

Retkost osmijuma čini ga misterioznim i veoma popularnim plemenitim metalom. Da li ste znali da je osmijum zapravo najređi plemeniti metal na svetu? Svega 28 grama osmijuma nalazi se u deset hiljada tona platine.

0
696
Osmijum

Ukoliko i vas zanima odgovor na pitanje šta je osmijum, na pravom ste mestu.

Retkost osmijuma čini ga misterioznim i veoma popularnim plemenitim metalom. Da li ste znali da je osmijum zapravo najređi plemeniti metal na svetu? Svega 28 grama osmijuma nalazi se u deset hiljada tona platine.

Britanski hemičar Smitson Tenant otkrio je osmijum 1803. u ostatku koji je ostao kada se rastvorila platina. Dakle, ovaj plemeniti metal direktno je vezan za drugi plemeniti metal – platinu.

Više o unikatnosti osmijuma otkrivamo vam u narednim redovima.

Šta sve morate znati o osmijumu?

Kada govorimo o osmijumu, moramo spomenuti da je on zapravo prelazni metal i pripada elementima grupe 8. U periodnom sistemu označen je simbolom „Os“ i ima redni broj 76. U svom sadašnjem obliku, ovaj plemeniti metal postojao je i pre stvaranja planete.

Kao što smo već naglasili, radi se o najređem i najdragocenijem plemenitom metalu na svetu. Dok nije izumljen proces kristalizacije, osmium je u svojoj sirovoj formi bio izuzetno toksičan. Ipak, nakon više od 40 godina laboratorijskog rada, ovaj plemeniti metal sada se nalazi i na tržištu plemenitih metala, ali se koristi i prilikom izrade nakita. Draguljari i investitori veoma brzo su uvideli vrednost osmijuma.

osmijum

O vrednosti osmijuma govori i njegova godišnja ekstrakcija. Naime, na godišnjem nivou ekstrakcija osmijuma je svega 360 kilograma. Kao što smo ranije i naveli, na 10.000 tona platine, izdvaja se svega 28 grama osmijuma. Njegova vrednost opravdana je i procesima separacije. Separacija platine i osmijuma je složena i veoma skupa procedura. Dakle, cena osmijuma je sa razlogom velika. Kada se smanji proizvodnja platine, smanjuje se i ekstrakcija osmijuma. Tada cena osmijuma raste. Trend stabilnog porasta cene osmijuma nešto je što predviđaju stručnjaci i za ubuduće.

O porastu vrednosti osmijuma svedoči nam i podatak da je Putin za veliki projekat u Rusiji ponudio upravo zalihe osmijuma kao garanciju.

I film “Don’t Look Up“ koji je postao svetski megahit govori nam o vrednosti osmijuma. Film se bazira na kometi koja hrli ka Zemlji, ali na potpuno drugačiji način. Naime, priželjkuje se da kometa ne zaobiđe Zemlju, jer upravo ona donosi osmijum našoj planeti.

Krivotvorenje osmijuma nije moguće!

Jedinstvenost osmijuma ogleda se, između ostalog, u njegovom izgledu. Kristalne strukture i blistavog srebrno-plavog odsjaja, ovaj plemeniti metal zaista ostavlja bez teksta. Osmijum ima posebnu mikro-geometrijsku strukturu. Svaka linija ruba svakog kristala u strukturi ima određeni ugao prema susednom kristalu. Stoga, struktura osmijuma ne menja se nikada. Upravo iz tog razloga, kristalna struktura osmijuma naziva se još i “otiskom prsta“. To nam govori i da je ovaj plemeniti metal nemoguće krivotvoriti ili falsifikovati.

Smatra se da je sigurnost prepoznavanja kristalne strukture osmijuma čak 10.000 puta veća nego što je to slučaj sa otiskom prsta. Dakle, kada posedujete osmijum, zapravo posedujete sigurnost za sebe i svoju porodicu, ali i za svoje potomke.

Osmijum kao investicija

Osim jedinstvenog izgleda i unikatnih osobina ovog plemenitog metala, osmijum se pokazao i kao odlično rešenje za investitore. Naime, upravo ga njegove osobine i cena čine savršenim za ulagače u plemenite metale.

Trend stabilnog porasta cene osmijuma stručnjaci predviđaju i za ubuduće. Ovo je takođe veoma važno za ulagače.

Pored toga, osmijumom mogu trgovati samo određeni, privatni investitori. Dakle, tržište osmijuma je i dalje veoma usko. Trgovina osmijumom poverena je samo investitorima koji to čuvaju kao privilegiju.

OsmijumJoš jedan razlog za investiranje u osmijum svakako je to što se osmijum smatra novom alternativom za zlato. Za razliku od zlata, osmijum nije moguće krivotvoriti. Budući da ima najveću gustinu od svih plemenitih metala, ne može se zameniti nijednim metalom sa istom gustinom. Dodatan razlog za investiranje u osmijum je i taj što će zlata u budućnosti biti sve manje. Dakle, ukoliko vas je ovaj plemeniti metal privukao svojim jedinstvenim karakteristikama, sada je pravo vreme da razmislite i o investiranju u isti.

Pored toga, osmijum je veoma siguran za investiranje. Čak i ako se komad osmijuma ukrade, postoji velika verovatnoća da će se isti pronaći uz pomoć posebne baze podataka.

Osmijum je zaista specifičan plemeniti metal, a prema rečima direktora Instituta za Osmijum, nijednom plemenitom metalu nije ni približno sličan. U tome leži njegova čar!