Delimična bezubost – Problem koji je rešiv!

Razvoj stomatologije omogućio je usavršavanje metoda nadoknate zuba. Upravo su zubni implanti jedno od revolucionarnih rešanja za delimičnu bezubost. U pitanju su specijalno dizajnirane konstrukcije od titanijuma koje se ugrađuju u vilicu i služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba. Time su stvoreni uslovi da se krunice i mostovi nesmetano postave bez obzira na stepen bezubosti.

0
275
Delimična bezubost

Delimična bezubost predstavlja zubni niz u kojem nedostaje veći deo zuba tako da preostali trpe dodatno opterećenje, te je onemogućeno normalno funkcionisanje.

U zavisnosti od odnosa zuba koji nedostaju i preostalih delimična bezubost može imati 3 oblika. Prekinuti zubni niz karakteriše prostor bez zuba koji je sa obe strane ograničen zubima. Skraćeni zubni niz se javlja u slučaju nedostatka zuba na kraju zubnog niza, dok se višestruko prekinuti zubni niz manifestuje u vidu više nedostajućih zuba na različitim mestama, te su bezuba polja međusobno odvojena preostalim zubima.

Nažalost, delimična bezubost je čest problem ljudi kod nas. Procenjuje se da samo 8,5 odsto odrasle populacije u Srbiji ima sve prirodne zube. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Bodent vam otkriva najbolje metode za rešavanje ovog problema.

Koji su uzroci delimične bezubosti?

Delimična bezubost se javlja iz više razloga. Veliki karijes koji je nemoguće lečiti i bolesti desni, tačnije uznapredovala parodontopatija su vodeći uzročnici. Mada do gubitka zuba mogu da dovedu i oboljenja vilične kosti ili drugih tkiva usne duplje, trauma i frakture, poremećaji u razvoju (anodoncija), neadekvatni endodontski tretmani…

Bez obzira koji je razlog, nedostajući zubi se moraju nadoknaditi. U protivnom, mogu nastati brojni zdravstveni problemi.

Delimična bezubost Pomeranje i naginjanje okolnih zuba, kao i izdizanje zuba suprotne vilice naspram bezubog polja su 2 glavne posledice koje stvara delimična bezubost. Vremenom, dolazi do poremećaja viličnog zgloba i pojave bolova u viličnom zglobu. Primetno je i brže propadanje zuba, kao i problemi pri žvakanju i govoru.

Mobilne proteze kao rešenje za delimičnu bezubost

Parcijalne proteze su mobilni aparati koji nadoknađuju zube i njihove potporne strukture. Za razliku od totalne proteze one se oslanjaju na preostale prirodne zube, naležući na desni.

Najstariji model jesu pločaste parcijalne proteze koje se izrađuju od akrilata. Dizajnirane su tako da jednim delom naležu na viličnu kost. Na taj način nadoknađuju njen izgubljen deo, dok drugi deo čine veštački zubi. Ove proteze se pomoću žičanih kukica vezuju za preostale prirodne zube, pa postoji rizik da se žice vide u pojedinim situacijama.

Osim loše estetike, pločaste parcijalne proteze ne zadovoljavaju ni funkcionalne kriterijume, jer nisu dovoljno stabilne. Zbog toga se danas smatraju samo privremenim rešenjem.

Delimična bezubost se češće otklanja upotrebom skeletirane parcijalne proteze (“vizil”). Zahvaljujući bazi od tankog metalnog skeleta obezbeđena je savršena stabilnost uz minimalnu pokrivenost nepca, dok se veza sa prirodnim zubima ostvaruje putem livenih kukica.

Fiksni protetskih radovi kao rešenje za delimičnu bezubost

Razvoj stomatologije omogućio je usavršavanje metoda nadoknate zuba. Upravo su zubni implanti jedno od revolucionarnih rešanja za delimičnu bezubost. U pitanju su specijalno dizajnirane konstrukcije od titanijuma koje se ugrađuju u vilicu i služe kao zamena za koren nedostajućeg zuba. Time su stvoreni uslovi da se krunice i mostovi nesmetano postave bez obzira na stepen bezubosti.

Delimična bezubost Naime, ranijih godine izvođenje fiksnih protetskih radova nije bilo moguće u slučajevima nedostatka većeg broja zuba. Implanti, sada, otklanjaju ova ograničenja, preuzimajući ulogu nosača mosta.

Nemojte da dopustite da vam nedostatak zuba pokvari lepotu osmeha i naruši zdravlje, već na vreme potražite pomoć.