Šlepanje auta kojem je istekla registracija

0
346
Šlepanje auta kojem je istekla registracija

Šlepanje auta kojem je istekla registracija je kompleksni posao.

U saobraćaju mogu da učestvuju jedino vozila koja su registrovana. Odnosno, ona koja su upisana u jedinstveni registar vozila Ministarstva unutrašnjih poslova.

Registrovanjem se potvrđuje da vozilo ispunjava sve tehničke uslove za vožnju, te se na osnovu toga izdaju registracione tablice, nalepnica i saobraćajna dozvola. Ovako opremljen auto možete nesmetano da vozite sve do datuma koji je naznačen na registracionoj nalepnici.

Svi vozači su svesni da po isteku registracije neće moći da koriste svoje vozilo, te kako se taj rok bliži žure da je produže. Međutim, u pojedinim situacijama to nije moguće obaviti tako da vozilo ostaje bez registracionih oznaka.

Zašto je neophodno šlepanje auta kojem je istekla registracija?

Procedura za produženje registracije ostaje istovetna i mesec dana nakon njenog isteka. To znači da vozači mogu sami da odvezu svoj auto na tehnički pregled i da obave kompletni posao za kratko vreme.

Šlepanje auta kojem je istekla registracijaProblem nastaje kada je od datuma na registracionoj nalepnici prošlo više od mesec dana. U tom slučaju morate da vratite tablice i saobraćajnu, inače vam sledi kazna od 10.000 do 20.000 dinara. Skidanjem tablica vaše vozilo automatski prestaje da bude učesnik u saobraćaju. Ovo pravo dobija tek ponovnim registrovanjem, tj. dobijanjem novih tablica.

Prema Zakonu vožnja automobila kome mesec dana nije produžena registracija se kažnjava sa 5.000 dinara, a za duži period sledi kazna od 10.000 dinara.

Da biste izbegli nepotrebne troškove kazne neophodno je da obavite šlepanje vozila do servisa za tehnički pregled kada odlučite ponovo da ga registrujete.

Da li je za šlepanje auta kojem je istekla registracija obavezno angažovanje profesionalaca?

Po nepisanoj tradiciji većina vozača za pomoć na putu u Srbiji zove svoje najbliže prijatelje ili rođake. Iako su oni spremni da budu vaš oslonac u nevolji, postoje situacije u kojima im nije dozvoljeno da obave vuču. Jedna od njih jeste šlepanje auta kojem je istekla registracija.

Imajte u vidu da samo šlepanje vozila u kvaru možete da obavite u sopstvenoj režiji. Odnosno, uz pomoć drugog privatnog vozila. Pri čemu treba da vodite računa o odgovarajućoj opremi za vuču, propisanim pravilima kretanja, kao i o obeležavanju oba vozila trokutom.

S obzirom da Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima nije dozvoljeno kreatanje vozila bez registracionih tablica proizilazi da ono ne sme biti ni vučeno od strane fizičkog lica. Već je za odvoženje na tehnički pregled potrebno angažovati šlep službu.

Šlepanje auta bez tablica obuhvata i šlepanje havarisanog vozila

Nije redak slučaj da vlasnik odustane od produženja registracije kada je popravka vozila neisplativa. Mnogi od ovih automobila odu na prodaju u vidu rezervnih delova, ali pojedina završe u garaži ili na parkingu ispred zgrade.

Šlepanje auta kojem je istekla registracijaKako vreme prolazi, pod uticajem snega, kiše i vlažnosti vazduha, dolazi do daljih propadanja na karoseriji, pa i u električnom sistemu. Ne samo da je mala verovatnoća da ćete ih prodati ili ponovo registrovati, već ona nepotrebno zauzimaju mesto. Zbog toga je najbolje rešenje da ih date na otkup, a za transport da angažujete šlep službu.

Ukoliko vam je potrebno šlepanje vozila bez registracionih oznaka kontaktirajte šlep službu AS 011. Vrhunski tim i najsavremenija oprema garantuju da će posao biti obavljen brzo i bezbedno, čak i po lošem vremenu u toku zime.