Najskuplje sahrane poznatih ličnosti

0
41
Najskuplje sahrane poznatih ličnosti

Najskuplje sahrane poznatih ličnosti ostavile su značajan trag u istoriji pogrebnih običaja.

Počev od članova kraljevskih porodica, preko predsednika, pa do zvezda – život poznatih obeležen je slavom i bogatstvom. Imajući ovo u vidu ne čudi što mnogi žele da njihov pogreb bude jednako ekstravagantan kako bi privukao pažnju javnosti.

Koje su najskuplje sahrane poznatih ličnosti otkrijte u nastavku teksta.

Najskuplje sahrane predsednika

Godine 2004. objavljeno je da je voljeni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Ronald Regan umro. Njegov kovčeg je 2 dana bio položen u Kapitolu SAD, gde je preko 200.000 ožalošćenih došlo da oda počast. Javna sahrana održana je u Vašingtonskoj nacionalnoj katedrali. Dok je zvanični pogreb obavljen na privatnoj sahrani u Kaliforniji.

Najskuplje sahrane poznatih ličnostiSahrana Ronalda Regana trajala je punih 7 dana, ali nije zato bila tako skupa. Razlog zašto se svrstava u najskuplje sahrane poznatih ličnosti krije se u postupku tadašnjeg predsednika. Naime, Džordž V. Buš proglasio je nacionalni dan žalosti. Zbog toga je zatvorena berza i federalni zaposleni dobili su slobodan dan. To je dovelo do toga da su unutrašnji troškovi naglo porasli tako da je sahrana Ronalda Regana, na kraju, iznosila čak 400 miliona dolara.

Najskuplje sahrane crkvenih poglava

Papa Jovan Pavle II važio je za jednu od najuticajnijih verskih ličnosti u novijoj istoriji. Pripisuje mu se da je pomogao u okončanju hladnog rata i poboljšanju odnosa između katoličke crkve i drugih vera. Njegova sahrana i danas predstavlja najveći skup među verskim poglavarima.

Među brojnim vernicima, na Trgu svetog Petra, 8. aprila 2005. godine našlo se 15 kraljeva, kraljica, prinčeva i velikih vojvoda, 44 predsednika, 25 premijera i oko 120 drugih političkih i verskih zvaničnika.

Priprema i sama sahrana trajali su 7 dana. Najpre je uništen Papin prsten kako bi se sprečilo falsifikovanje dokumenata. Zatim je usledilo oblačenje.

Telo Pape Jovana Pavla II bilo je izloženo u Bazilici Svetog Petra, a čuvala ga je švajcarska garda. Nakon službe kovčeg je položen u kriptu ispod Bazilike.

Ukupna cifra sahrane iznosila je ogromnih 9 miliona evra.

Najskuplje sahrane članova kraljevskih porodica

Kada su u pitanju najskuplje sahrane poznatih ličnosti među pripadnicima plave krvi prva na listi jeste sahrane Elizabete Bouz-Lajon. Majka kraljice Elizabete umrla je u snu 30. marta 2002. Sa 101 godinom i 238 dana bila je prvi član britanske kraljevske porodice koji je preživeo 100 godina.

Najskuplje sahrane poznatih ličnostiKraljica Majka, kako je popularno nazivana, bila je omiljena u narodu, te su mnogi poželeli da joj odaju poslednju počast. Procenjuje se da je više od 230.000 građana to i učinilo, poklanjajući se njenom kovčegu koji je bio izložen tokom 3 dana u Vestminsterskoj palati. Za to vreme pripadnici Domaće konjice i drugih rodova oružanih snaga čuvali su stražu pored kovčega.

Na dan sahrane, 9. marta, više od milion ljudi ispunilo je područje od centra Londona do Elizabetinog poslednjeg počivališta u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža VI. Celokupno obezbeđenje sahrane stajalo je oko 4,3 miliona funti, a samo izlaganje kovčega državu je koštalo oko 825.000 funti.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.