Zašto se sve više mladih seli u glavni grad?

Beograd je opravdano poneo titulu “grada koji nikada ne spava”. Mnoštvo fantastičnih klubova i barova koji rade preko cele nedelje, obilje kulturnih manifestacija i festivala, kao i različiti muzeji i pozorišta još jedan su razlog zašto se sve više mladih seli u glavni grad.

0
969
Zašto se sve više mladih seli u glavni grad

Tokom višekovne istorije na prostorima naše zemlje odigravali su se brojni dramatični događaji koji su ostavljali posledice po stanovništvo. Pogotovu su ekonomsko-politički događaji koja su se odvijali tokom druge polovine 20. i u prvoj deceniji 21. veka doveli do značajnih promenama u gotovo svim segmetima društva. Tako su migracije na relaciji selo – grad koje su započele 70-ih godina dobile sasvim novu strukturu.

Najnovija istraživanja su pokazala da nije smanjen samo broj mladog stanovništva po kilometru kvadratnom u seoskim područjima, već i u pojedinim urbanim krajevima. Naročito je ta razlika primetna u odnosu na Beograd.

U glavni grad Srbije godišnje se nastani između 35 i 50 hiljada ljudi iz drugih krajeva, pa možemo slobodno da kažemo da selidbe Srbija uglavnom obuhvataju selidbe Beograd. Pri čemu najveći deo čini mlađa populacija do 30. godina starosti.

Zašto se sve više mladih seli u glavni gradKoji su glavni razlozi zašto se sve više mladih seli u glavni grad otkrijte u nastavku teksta.

Upis na fakultet

Iako u Srbiji postoje 4 univerzitetska centra, Beograd i dalje drži prestiž sa 31 državnim i više privatnih fakulteta. S obzirom da oni pokrivaju sve oblasti vrlo lako će svako pronaći željeno buduće zanimanje. Upravo je ovo jedan od razloga zašto se mladi i iz drugih univerzitetskih gradova, naročito Niša i Kragujevca, sele na studije u prestonicu.

Studentski život u Beogradu obično podrazumeva stan sa cimerima, jer su troškovi života u glavnom  gradu mnogo viši nego u drugim krajevima. Ipak, stečeno znanje na našim fakultetima je nemerljivo, a u mnogim slučajevima otvara vrata za usavršavanja u inostranstvu, te je izdvajanje sredstava za preseljenje u glavni grad vredno ulaganja u budućnost vaše dece.

Potraga za boljim poslom

Veće mogućnosti zapošljavanja jedan su od čestih razloga zašto se sve više mladih seli u glavni grad.

Beograd je centar privrede ne samo Srbije, već i regiona. Pored mnoštva domaćih kompanija, u njemu su velika i strana ulaganja. Poslednjih godina je povećana i gradnja, te su brojni građevinski projekti doveli do potražnje radnika svih profila.

Veća ponuda poslova znači i veće šanse da pronađete zanimanje u struci, kao i da budete zadovoljni svojom zaradom. Naime, prosečna neto plata u Srbiji u novembru 2021. godine iznosila je 69.136 dinara. Dok je u Beogradu prosečna plata daleko veća od republičkog proseka. Za taj isti period iznosila je 87.181 dinara.

Zašto se sve više mladih seli u glavni gradImajući ovo u vidu ne čudi što se u glavni grad ne sele samo stanovnici sa juga Srbije, gde ekonomski standard iz godine u godinu opada, već i iz bogatih, razvijenih gradova Šumadije, pa i Vojvodine, uključujući i Novi Sad.

Bogat kulturni život

Beograd je opravdano poneo titulu “grada koji nikada ne spava”. Mnoštvo fantastičnih klubova i barova koji rade preko cele nedelje, obilje kulturnih manifestacija i festivala, kao i različiti muzeji i pozorišta još jedan su razlog zašto se sve više mladih seli u glavni grad.

Nažalost, kulturni sadržaj u drugim gradovima Srbije, sa izuzetkom Novog Sada, veoma je oskudan pa u želji da dobiju savršeni balans između društvenog i poslovnog života mnogi se odlučuju da život nastave u našem glavnom gradu.

Ukoliko ste rešili da se promenite mesto boravka, stručni tim agencije Atom vam može pomoći. U profesionalnost, efikasnost i povoljne cene usluga uverili su se brojni zadovoljni klijenti.