Uz ove savete poboljšaćete svoje mentalno zdravlje

0
1101
mentalno zdravlje meditacija
Photo: Pixabay.com

Poboljšanje mentalnog zdravlja je dugo putovanje. Ali to ne znači da mora biti teško. Da li ste znali da se vaš život stvara kroz navike? Sve šta radite je navika, a vaše navike postaju vaše rutine. Dakle, ako je vaš život satkan od navika, onda možete da poboljšate svoj život uvođenjem još boljih navika. Ohrabrujuće je da znate da možete da ih promenite.

Kreirajte rutinu

Postojanje produktivne rutine je siguran način ka putu dobrih navika.

Prvo, počnite kreiranjem jutarnje rutine, koja će vas pripremiti za dan.

Kada to budete uspeli, stvorite večernju rutinu da se opustite i pripremite za spavanje. Važno je da izgradite pozitivan način razmišljanja kako biste se kvalitetno naspavali.

Jedite pravilno i zdravo

Pravilna i zdrava ishrana poboljšaće vaše zdravlje i blagostanje. Cilj je jesti puno povrća, voća, oraha, semenki, pasulja, zdravih masti i proteina. Izbegavajte obrađenu hranu, kao što su rafinisani šećeri i alkohol i ograničite unos kofeina. Hrana zaista utiče na vaše raspoloženje. Dobra je ideja da pratite kako se osećate nakon unošenja određene hrane.

Vežbajte

Važno je da vežbate. Vežbanje poboljšava vaše raspoloženje i zdravlje. Ukoliko nemate vremena za teretanu i duge treninge, preporučujemo brzo hodanje i jogu. Svaka fizička aktivnost ima veliki uticaj na mentalno zdravlje.

Vodite dnevnik

Korišćenje dnevnika je izvanredan način da se oslobodite svih svojih misli i osećanja.

Meditirajte

Meditacija može izgledati dosadno i teško, ali stvarno je prilično jednostavna.

Takođe, ima mnogo neverovatnih prednosti za um i telo. Možete da meditirate samo dva minuta dnevno, a da primetite rezultate.

Praktikujte afirmacije

Vežbajte pozitivne afirmacije svakodnevno. Ova praksa će vam promeniti život. Za početak, to može izgledati besmisleno jer ne verujete svojim afirmacijama.

Počnite svako jutro sa izgovorenom rečenicom „Ja sam srećnan/na i zdrav/a svakog dana“.

Budite zahvalni

Uvedite praksu da svakodnevno zahvaljujete na onome što imate. Ovo vas sprečava da se fokusirate na ono što nemate, a zauzvrat ćete postati srećniji.

Teško je započeti zahvaljivanja, ali što više to radite, sve više shvatate šta imate.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde