Zašto ponekad imamo osećaj gladi čak i nakon obroka?

0
1203
Zašto smo ponekad gladni čak i nakon obroka?

Sigurno vam se ponekad dogodi da osetite glad samo sat vremena nakon što ste ispraznili pun tanjir hrane? To nije ništa neobično, i zato pogledajte 5 najčešćih razloga zbog kojih nam se ovako nešto događa.

Niste popili dovoljno vode

Ovo vam se može učiniti čudnim, ali kada je vaše telo dehidrirano ono zapravo počinje imitirati osećaj gladi. Kada sledeći put osetite glad ubrzo nakon obilnog obroka popijte čašu vode i pričekajte 15-ak minuta – osećaj gladi trebao bi da nestane. Kako bi sprečili dehidraciju tokom dana pokušajte započeti jutro uz čašu vode.

čaša vode protiv gladi

Dosadno vam je

Jedenje iz dosade može postati nezgodna navika. Kada sledeći put posegnete za grickalicama razmisliti da li ste zaista gladni ili vas nešto drugo muči. Šetnja ili čitanje knjige može vam odvući pažnju kako biste izbegli jedenje iz dosade.

dosada hrana grickalice

Ne jedete dovoljno proteina ili masti

Natrpati tanjir zdravim proteinima i mastima najbolji je način da ostanemo siti celi dan. Piletina je odličan izvor proteina, a ako ste vegetarijanac u prehranu možete uključiti više grčkog jogurta, jaja, graška i žitarica. Za dodatak zdravih masti u prehranu uključite orašaste plodove i avokado.

piletina dijeta obrok

Jedete u nepravilnim intervalima

Preskakanje obroka kao što je doručak može kasnije pojačati apetit. Takođe, neredovni obroci ili dugački periodi među njima takođe nas mogu naterati na konzumaciju nezdravih grickalica. Kako biste to sprečili pobrinite se da nešto pojedete svakih 4-5 sati kako biste sprečili napade gladi. Takođe, jako je važno doručkovati, čak i ako ne pojedemo puno.

Ne spavate dovoljno

Nakon loše prospavane noći hormoni koji kontrolišu glad već su se uzburkali. Takođe, ako vam je telo konstantno umorno ono će stalno tražiti izvore energije (najčešće je to šećer) kako bi ostalo budno. Pokušajte odspavati 7-8 sati svake noći kako bi vaši hormoni i nivo energije ostali zdravi.

obrok san dijeta

Postoji li još neki razlog koji biste dodali na ovaj naš popis? Podelite u komentarima ispod.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde