NASA je predstavila novi Vasimr Plasma motor koji može da stigne do marsa za manje od 6 nedelja

Novi tip rakete, koji bi svemirskoj posadi mogao da omogući da stigne na Mars za samo šest nedelja umesto za dosadašnjih šest meseci, uskoro bi mogao da postane realnost.

0
1836
vasmr plasma magnet motor svemir brod
Photo: thescinewsreporter.com

NASA je nedavno dala 10 miliona dolara za finansiranje kompanije Ad Astra Rocket iz Teksasa kako bi nastavila sa daljim razvojem svoje rakete sa varijabilnom specifičnom impulsnom magnetoplazmom (VASIMR), koji bi za samo 39 dana pogurao svemirski brod do Marsa. Sredstva koja je NASA izdvojima su bila deo projetka „12 Next Space Technologies for Exploration Partnership„.

Raketa Ad Astra će putovati deset puta brže od današnjih raketa na gorivo, dok će u isto vreme biti deset puta štedljivija.

Sistem VASIMR smanjio bi put prema Marsu z mesece prema Franklinu Chang Diazu, bivšem studentu MIT-a, NASA-inom astronautu i sada glavnom direktoricom Ad Astre.

Prema Diazu, „ovo je kao nijedna druga raketa koju ste videli u prošlosti. To je plazma raketa. VASIMR raketa se ne koristi za lansiranje satelita ili brodova; koristi se za one koji su već u orbiti. To se naziva „propulzija u prostoru“.

VASIMR zagreva plazmu, električki nabijen gas, do izuzetno visoke temperature upotrebom radio talasa. Sistem tada nudi potisak provlačenjem vruće plazme iz zadnje strane motora. Prema Diazu, VASIMR će spasiti hiljade galona raketnog goriva i desetak miliona dolara godišnje.

Ovaj motor je uistinu neverovatan i može nam pomoći u istraživanju svemira. Na kraju, to će nam pomoći da naši svemirski brodovi sa posadom dođi izvan sunčevog sistema.

U sledećem videu, Diaz detaljno objašnjava porekloo svemirskih putovanja i zašto tehnologija magnete plazme za rakete menja svemirska putovanja i istraživanja.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde