Zlatne pločice cena – Kolika je cena grama čistog zlata?

Investiciono zlato je decenijama unazad predstavljalo sigurno utočište i luku ulagačima širom sveta. Zbog čega je tako? Prevashodno, zlato nema korelacije sa ostalim aktivama na berzi i investicijama kao što su akcije. Prema tome, na vrednost ovog plemenitog metala sile inflacije nemaju uticaja kao na ostale investicije.

0
532
Zlatne pločice cena

Kada su u pitanju zlatne pločice cena je prvo pitanje koje će većina investitora postaviti. Da li vam je poznato koliko novca morate izdvojili kako biste kupili zlatnu pločicu koja teži svega 1 gram? Ukoliko vas interesuje odgovor na ovo pitanje, na pravom ste mestu.

Investiciono zlato je decenijama unazad predstavljalo sigurno utočište i luku ulagačima širom sveta. Zbog čega je tako? Prevashodno, zlato nema korelacije sa ostalim aktivama na berzi i investicijama kao što su akcije. Prema tome, na vrednost ovog plemenitog metala sile inflacije nemaju uticaja kao na ostale investicije. Njegova vrednost uspela je da se održi na visokom nivou tokom više vekova, zahvaljujući posebnim karakteristikama i retkosti. U prilog tome svedoče razni vremenski periodi, poput Zlatnog standarda ili velike finansijske krize 2008. godine. Međutim, i u poslednjih godinu i po dana svedoci smo stabilnosti zlata i njegove visoke vrednosti. Tako je, tokom 2022. godine, zlato dostiglo rekordnu vrednost. Vrednost zlata iznosila je više od 2000 dolara po unci!

Zlatne pločice cenaKakva su očekivanja i koje su trenutne cene zlatnih pločica, jednog od dva oblika investicionog zlata, otkrivamo vam u narednim redovima.

Zlatne pločice cena – Da li će vrednost zlatnih pločica porasti?

Kupovina investicionog zlata i ove godine je veoma popularna u našoj državi.

Naime, vrednost zlata ostala je na visokom nivou, a pojedini stručnjaci predviđaju da će cena po gramu zlata ili po unci i dalje rasti.

Kada posmatramo poslednje dve decenije, cena zlata je na godišnjem nivou prosečno rasla za oko 10%. U poslednja tri meseca 2022. godine, cena po gramu ovog plemenitog metala porasla je za 17%. Prema tome, pozitivna predviđanja stručnjaka kada je u pitanju cena zlata ne bi trebalo da vas čude.

Cena investicionog zlata menja se na svakodnevnom nivou. Stoga, neophodno je da redovno pratite cene zlata, a to možete činiti proveravanjem cene zlatnih pločica ili dukata na sajtu kompanije Insignitus GOLD. Stručnjaci ove kompanije poseduju višegodišnje iskustvo i pioniri su kada je investiranje u čisto zlato u našoj državi u pitanju.

U kojim gramažama možete kupiti zlatne pločice?

Još jedno pitanje koje zanima investitore u zlato jeste u kojim se oblicima ono može kupiti.

Važno je da znate da čisto zlato dolazi samo u dva oblika. Prvi oblik su zlatne pločice. Radi se o pločicama izrađenim od čistog zlata, stepena finoće istog ili većeg od 995/1000. Zlatne pločice ili poluge moraju biti mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala. Drugi oblik su zlatni dukati, odnosno zlatni novčići. Zlatni dukati smatraju se investicionim zlatom samo ako imaju stepen finoće jednak ili veći od 900/1000 i iskovani su nakon 1800. godine. Još jedan uslov da se zlatnici smatraju čistim zlatom jeste da su ili su i dalje zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla.

Zlatne pločice dolaze u različitim gramažama. Na internacionalnom tržištu plemenitim metalima možete pronaći pločice koje teže svega 1 gram, kao i pločice srednje težine (50, 100 grama), ali i velike poluge od čak 1 kilograma težine.

Ukoliko ste početnik u investiranju u čisto zlato, savetujemo da počnete sa pločicama manje gramaže, kao što su pločice od 5, 10 ili 20 grama. Njihova cena prikladna je dubini novčanika većine građana u našoj državi, te ne oštećuje mesečni ili godišnji budžet. U isto vreme, ove pločice mogu učiniti da vaš novac ili ušteđevina budu “na sigurnom“ za vreme inflacije. Ukoliko imate iskustva u investiranju u zlato, za diversifikaciju portfolija savetuje se kupovina pločica srednje gramaže. Upravo iz tog razloga su među najtraženijim zlatnim pločicama svakako pločice koje teže 50 grama. Osim što štite vaš kapital, one predstavljaju investiciju koja na duže staze donosi i prihod. Prema tome, ulaganje u zlatne pločice može biti najbolja odluka koju ćete doneti 2023. godine!

Zlatne pločice cenaU ponudi kompanije Insignitus GOLD možete pronaći najtraženije zlatne poluge i zlatne novčiće, kao što su Franc Jozef ili Wiener Philharmoniker dukati.