Tradicija nošenja dijamantskog vereničkog prstena

Dijamantski prsten predstavlja obećanje braka, on simbolizuje odanost i posvećenost voljenom biću. I sam oblik prstena ukazuje na njegovo značenje: on je kružni – bez početka i kraja – i time je postao univerzalni znak večne ljubavi i vernosti, savršenstva i beskonačnosti

0
1197
Tradicija nošenja dijamantskog vereničkog prstena

Nošenje dijamantskog vereničkog prstenja ima dugu tradiciju koja datira još od antičkih vremena. Tada je on bio znak da je mlada dobila miraz, a danas predstavlja romantični simbol vernosti.

Dijamantski prsten predstavlja obećanje braka, on simbolizuje odanost i posvećenost voljenom biću. I sam oblik prstena ukazuje na njegovo značenje: on je kružni – bez početka i kraja – i time je postao univerzalni znak večne ljubavi i vernosti, savršenstva i beskonačnosti

Istorijsko značenje dijamantskog vereničkog prstena

Od antičkog perioda do danas značenje dijamantskog vereničkog prstena se menjalo kroz istoriju.

U antici se verovalo da je prsten direktno povezan sa srcem, pa je partner stavljao prsten na levu ruku svog verenika. Strana srca predstavljala je beskrajnu ljubav i neraskidivu vezu.

Tradicija nošenja dijamantskog vereničkog prstenaŽene su još u srednjem veku dobijale verenički prsten sa dijamantom od svog partnera kao obećanje za brak – to se shvatalo toliko ozbiljno da je ženama bilo zabranjeno da stavljaju prsten u druge svrhe.

Kasnije su takozvani „prstenovi blizanaca“ postali popularni. Ovaj običaj je predstavljao par prstenova koji su se mogli nositi zajedno. Muškarac je nosio svoj prsten do venčanja, potom je predavao ženi, koja ga je nosila kao burmu.

Danas je dijamantski verenički prsten važan deo zvanične najave venčanja. Tradicionalno samo žene nose verenički prsten. Muškarac je obično taj koji ga bira i kupuje.

Dijamantsko vereničko prstenje sa posebnim značenjem

U nekim zemljama vrednost vereničkog prstena zavisi, na primer, od prihoda muškarca, ali je u večini slučajeva bitno da prsten ispuni očekivanja budućih verenika. Tradicionalno, značenje dijamantskog vereničkog prstena je posebno važno za većinu žena koje ga nose – one ​​ga nose kao simbol večne ljubavi i same odanosti svom partneru.

Dijamantski nakit je uvek u modi!

Tradicija nošenja vereničkog prstenja je relativno novijeg datuma. Nekada je ona bila rezervisana za aristokrate i bogate građane viših društvenih slojeva. Za obične ljude, verenički prsten sa dijamantom od plemenitog metala bio je jednostavno preskup.

Sa ekonomskim procvatom pedesetih godina, plate su porasle i sve više muškaraca je bilo u mogućnosti da svojoj partnerki priušti dijamantski verenički prsten. Ritual viših klasa postao je tradicija za sve. Od sedamdesetih godina taj broj se neprestalno povećavao.

Trend nošenja dijamantskog vereničkog prstenja, ostaje neprekinut i danas. U prošlosti je bilo prilično uobičajeno da muškarac nosi verenički prsten. Danas preko 90% muškaraca poklanja svojoj voljenoj prsten kada se vere, dok muškarci dobijaju prsten samo na dan venčanja.

Tradicija nošenja dijamantskog vereničkog prstenaBrojni slavni parovi sa raskošnim dijamantskim prstenjem i neobičnim veridbama svedoci su da se ova romantična tradicija ne zaboravlja lako. Mladi vole da slede navike slavnih, pa će tako i sledeća generacija verovatno nastaviti popularnu tradiciju darivanja dijamantskog vereničkog prstena kao simbola večite ljubavi i odanosti.

Zašto dijamantski verenički prsten? 

Muškarci koji nisu sigurni u tradicionalno značenje i emocionalnu vrednost vereničkog prstena vrlo često postavljaju ovo pitanje.

Najvažniji razlog za mnoge muškarce: investicija je romantična (za nju), isto toliko koliko je jedinstvena (za njega).

Ako ste zaista sigurni u svoju partnerku i njenu ljubav, nikada više nećete morati da kupujete novi dijamantski prsten, dakle investicija je jednokratna.

Najvažniji razlog za mnoge žene: svi – zaista svi – u krugu njenih prijatelja i porodice biće potpuno oduševljeni vatrenim sjajem (možda ne tako malog) dijamanta…!