Tajna dijamanata u boji

Formirana duboko u Zemlji pod ekstremnom toplotom i pritiskom, ova blaga se razvijaju samo kada se atomi ugljenika povežu zajedno u strukturu kristalne rešetke. Ali ono što mnogi zaboravljaju je da tokom formiranja dijamanta određene varijable, poput unutrašnjeg zarobljavanja neugljeničnih atoma ili promene pritiska, mogu izmeniti ovaj veličanstveni kamen.

0
1107
Tajna dijamanata u boji

Često razmišljamo o dijamantima kao o svetlucavim bezbojnim ili belim draguljima koji se formiraju hiljadama godina.

Formirana duboko u Zemlji pod ekstremnom toplotom i pritiskom, ova blaga se razvijaju samo kada se atomi ugljenika povežu zajedno u strukturu kristalne rešetke. Ali ono što mnogi zaboravljaju je da tokom formiranja dijamanta određene varijable, poput unutrašnjeg zarobljavanja neugljeničnih atoma ili promene pritiska, mogu izmeniti kamen. Ovo rezultira dijamantima skoro svih boja, poznatijim kao „fensi obojenih dijamanata“. Ovaj prirodni fenomen je jedan od najređih i najlepših stvari koje vidimo u prirodi.

Žuti dijamanti

Najčešći od svih neugljeničnih atoma koji se nalazi u dijamantima je azot. Većina dijamanata koje vidimo sadrži nešto azota, ali samo određena količina daje žute nagoveštaje inače bezbojnim dijamantima. U stvari, najčešća skala za ocenjivanje boja za dijamante se kreće od D do Z; D je potpuno bezbojan dok Z sadrži dovoljno azota na pravom mestu da dijamantu da vidljivu boju. Kada dovoljno azota bude pravilno zarobljeno unutar kristalne strukture dijamanta, dijamant može prevazići svoju Z klasifikaciju. Umesto toga, može se identifikovati kao „fensi žuti dijamant“ koji se predstavlja u neograničenom rasponu prelepih žutih i braon boja.

Tajna dijamanata u bojiIako su i dalje izuzetno retki, fensi žuti dijamanti su dosta česti u poređenju sa drugim obojenim dijamantima, što njihovu cenu čini relativno pristupačnom. Dakle, žuti dijamantski nakit učiniće da se osećate zaista posebno.

Ružičasti dijamanti – Najpoželjniji i veoma retki 

Bez sumnje, najpoželjnija boja dijamanta je roze. Ne samo da se čitav niz veoma svetlih ružičastih do crvenih dijamantskih nijansi smatra među najlepšim na Zemlji, već su to i neka od najređih čuda prirode koje ćemo verovatno videti.

Tajna dijamanata u bojiZa razliku od drugih prirodnih dijamanata koji se mogu pohvaliti prelepom bojom, ružičasti dijamanti dobijaju svoju boju kroz fenomen koji se zove plastična deformacija.

Ovo zahteva ekstremni pritisak kako bi kristalna struktura dijamanta mogla da se sabije na takav način da reflektuje crvenu svetlost. Što je plastična deformacija ekstremnija, to je boja dijamanta zasićenija. Ovo otežava postizanje visoke čistoće i veličine karata.

Većina ružičastih dijamanata nalazi se na jednom mestu na Zemlji, u rudniku Argile u udaljenoj severozapadnoj Australiji; njegovo zatvaranje na kraju 2020. znači samo da su ružičasti dijamanti iz dana u dan sve ređi i vredniji.

Dakle ukoliko želite da se vaša voljena osoba zaista oseti posebno, poklonite joj dijamantski verenički prsten sa ružičastim dijamantom.

Najintrigantniji zeleni dijamanti 

Zeleni dijamanti se formiraju na možda najzanimljiviji način u poređenju sa drugim obojenim dijamantima.

Tajna dijamanata u bojiNjihova boja je rezultat prirodnog raspadanja radioaktivnih materijala Zemlje koji emituju prodorno zračenje koje izbacuje elektrone ili atome ugljenika iz njihove kristalne rešetke, uzrokujući da kamen reflektuje zeleno svetlo.

Zeleni dijamanti su takođe jedini dijamanti koji su postigli svoju boju nakon što su napravili dug put blizu Zemljine površine.

Ukoliko želite da darujete poklon vredan pažnje odaberite prsten sa dijamantom zelene boje.

Plavi dijamanti 

Plavi dijamanti su jedni od najređih i najintrigantnijih dijamanata jer se formiraju samo kada prirodni element bora bude zarobljen unutar njihove kristalne strukture.

Bor apsorbuje žutu svetlost i tako reflektuje plavu svetlost; suptilne razlike u koncentraciji i pozicioniranju ovih atoma bora rezultiraju različitim nijansama i nijansama plave.

Tajna dijamanata u bojiZahvaljujući istraživanju naučnika, sada znamo da je poreklo prirodnih plavih dijamanata daleko dublje (do četiri puta!) u Zemlji od većine drugih dijamanata. Danas imamo dovoljno sreće da pronađemo ove lepote zahvaljujući procesu koji se zove subdukcija. Subdukcija je kada se Zemljine tektonske ploče ponašaju kao pokretna traka, krećući se gore-dole tokom stotina miliona godina i donoseći sa sobom plave dijamante.

Zamislite samo kako bi zapanjujuće na ruci vaše voljene izgledao dijamantski prsten plave boje!

Dijamanti u duginim bojama

Baš kao što mešate žutu i ​​crvenu boju da biste napravili narandžastu, prirodni fenomeni koji prave boju u dijamantima mogu postojati sami ili u kombinaciji, formirajući gotovo bilo koju boju duge.

Iako nije uobičajeno, moguće je ako dijamant sa plastičnom deformacijom (kao, recimo, ružičasti dijamant) i ima dovoljno azota (kao žuti dijamant), da narandžasti dijamant. Ovo služi kao dodatni dokaz da dva prirodna dijamanta nikada nisu potpuno ista.

Dijamanti u boji čine samo 0,4% svih klasifikovanih dijamanata u poslednjih 20 godina. To znači da bi količina ružičastih dijamanata prikupljenih za godinu dana ispunila samo flašu šampanjca, dok se samo jedan prirodni plavi dijamant može naći na tržištu na svakih 100 Pikasovih slika na aukciji.

Ovi dijamanti su zaista izuzetan dar majke prirode!