Automatski sat – Savršenstvo koje ostavlja bez daha!

0
1666
automatski sat maestro jewelers 2

Automatski sat je odavno prevazišao primarnu funkciju koju satni mehanizam ima – da pokazuje tačno vreme. Ovaj tehnički savršeni pronalazak pouzdani je pratilac muškaraca i žena u svim životnim situacijama: poslu, zabavi i porodičnim aktivnostima.

Preteče automatskog sata

U pokušaju da razume jednu apstraktnu datost kao što je vreme, čovek se od davnina trudio da ga nekako konkretizuje. Jedan od načina bilo je stvaranje reči kojima bi se vreme najbolje opisalo. Uvidevši da se vremenski intervali smenjuju po ustaljenom ritmu, on je iznašao način da ih prati. Najpre se usmeravao prema kretanjima Sunca i menama Meseca. Otud ideja da se napravi izum koji će bar donekle moći da uvede red u proticanje vremena.

Pravilnost u smeni delova dana iskazivao se prvo sunčanim satovima. Pripadnici srednje generacije pamte da je takav jedan sat bio postavljen u centru Beograda, u parku na Slaviji. Nažalost, novim projektantskim rešenjem bilo je predviđeno njegovo uklanjanje. Na taj način, mlađi stanovnici belog grada ostali su uskraćeni za uživanje u ovom nesvakidašnjem pronalasku.

Srećom, stara fasada jedne zadužbine u centru Zemuna čuva arhaični zidni sunčani sat. Za očitavanje vremena na njemu, potrebno je izvesno znanje i umeće. Ali, ovaj interesantni detalj svakako pleni svojom istrajnošću u nameri da sačuva jednu prohujalu epohu.

Po čemu je specifičan automatski sat?

Čovekova želja da precizno označi protok vremena, iskazana je u rečniku mnogih naroda. Epoha, vek, decenija, godina, mesec, nedelja, dan, sat, minut, sekunda i stotinka! Ovaj precizni gradacijski poredak vremenskih jedinica zaista je zadivljujuć!

Jezik verno beleži razumevanje vremena kao fenomena izuzetne vrednosti. To shvatanje je  iskazano izrazima gubiti, traćiti vreme, dobiti na vremenu, držati korak s vremenom, prkositi vremenu i sl.

Automatski sat nesumnjivo pomaže u održavanju koraka s vremenom! Sa njim, sigurno dobijate na vremenu i ostvarujete sve svoje planove.

automatski sat maestro jewelers 3Specifičnost automatskog sata ogleda se u savršenstvu njegovog mehanizma. Automatska konstrukcija omogućava samonavijanje, na šta ukazuje i reč automatski. Ovaj revolucionarni metod podrazumeva pokretanje i rad časovnika u zavisnosti od kretanja onoga ko ga nosi. Dakle, ako se osoba kreće, ona odašilja izvesne impulse i energiju. Automatski sat detektuje pokrete i kumulira stimuluse, te i sam nesmetano funkcioniše.

Svi automatski satovi poseduju indikator rezerve snage (power reserve indicator). Ovaj tehnički element pokazuje koliko je radnih sati ostalo do narednog navijanja. Sat je potrebno nositi svakoga dana u proseku 10–15 sati kako bi bio potpuno navijen. Ako se pravi duža pauza u nošenju, on će se sigurno zaustaviti.

Takođe, zbog oscilacija u meteorološkim prilikama, preporučljivo je časovnik naviti jednom u dve nedelje. Navijanje se može izvesti ručno ili pomoću specijalnog alata namenjenog toj svrsi. Podešavanje tačnog vremena, sigurnosti radi, poželjno je obaviti jednom mesečno.

Švajcarska ingenioznost i pedantnost

Od svog postanka, automatski sat je delovao zadivljujuće. Najveća, hronometarska preciznost, tehničko savršenstvo i inovativan dizajn samo su neke od njegovih karakteristika.

Švajcarske sajdžijske kuće zauzimaju vodeće mesto kada su u pitanju kućni i ručni satovi. Tradicija i kvalitet njihovog rada sažete su u jezgrovit izraz tačan kao švajcarski sat. Ne čineći nikada ustupke i ne povodeći se za zakonima masovne proizvodnje, švajcarske sajdžinice su uvek postavljale nove standarde.

Manufakture koje proizvode vrhunske automatske satove

Preciznost, tehnološka inovativnost i kreativnost u dizajnu Hublot su oduvek svrstavale u sam vrh časovničarske veštine i umetnosti. Zanatsko umeće i beskrajna imaginacija omogućile su ovaploćenje brojnih ideja u pogledu satne perfekcije. Saradnja sa renomiranim imenima FIFA i Ferrari pouzdan su pokazatelj vrednosti koje Hublot zastupa.

Hronometarska preciznost do jedne desetine sekunde čine Ulysee Nardin satove posebno atraktivnim ljudima što iznimno polažu na tačnost.

Ručna izrada i minuciozna posvećenost svakom detalju, kao i autentičan dizajn, IWC časovnike preporučuju muškarcima koji vole da uživaju u sofisticiranosti i luksuzu.

Da je za stvaralačku kreativnost najbolja sinteza zanatske spretnosti i umetničke energije, pokazuju Raymond Weil satovi. Ova čuvena kuća, koja neguje porodičnu tradiciju od 1976. godine, inspiraciju za svoja časovničarska remek-dela pronalazi u muzici.

Automatski sat – Svi izvanredni primerci pod jednim krovom

Držeći se beskompromisno visokih standarda, Maestro Jewelers je uvek zastupao samo izuzetne brendove i proizvođače satova, odnosno dijamantskog nakita.

Draguljarnici Maestro Jewelers izuzetnu čast čini što je deo tradicije koju Chopard neguje već više od pola veka. Originalan dizajn, koji podrazumeva implementaciju dijamanata najveće čistoće, čini satove ove švajcarske kuće jedinstvenim. Dame koje vole drago kamenje, u ovim kolekcijama će sigurno pronaći sat ili dijamantski nakit po svom senzibilitetu.

Za njih i izabranike njihovog srca, i Tag Heuer je priredio edicije ekskluzivnih ručnih časovnika. Uzbuđenje koje navire iz same pomisli na trkačku stazu ili ronjenje velikim  morskim dubinama, implementirano je u kolekcije Formula 1, Monaco i Aquaracer.

automatski sat maestro jewelers 4Ako posetite Maestro Jewelers izložbeni i prodajni salon u centru Beograda, možete uživati i u najnovijoj kolekciji Zenith hronometarskih satova. Prema vašim afinitetima, ljubazno osoblje ove juvelirnice pomoći će vam u odabiru najboljeg ručnog časovnika ili dijamantskog nakita.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde