Krvavi dijamanti – Previsoka cena osvajačkih ambicija

0
1772
krvavi dijamanti maestro jewelers 1

Krvavi dijamanti (eng. blood diamonds) termin je, nažalost, poznat mnogima. Konfliktni dijamanti, kako se još nazivaju, ime je za dijamante čije se iskopavanje vrši na ratom zahvaćenim područjima. Njihovom prodajom, finansiraju se borbe i oružani vojni sukobi, u kojima često stradaju i oni najneviniji – deca.

Krvavi dijamanti zaliveni suzama

Ratovi u Angoli, Sijera Leoneu, Kongu i drugim afričkim državama ne jenjavaju već decenijama. Pobunjeničke grupe se finansiraju novcem od prodatih dijamanata, a njihove vođe na taj način osiguravaju svoju poziciju.

Navedene afričke zemlje su poznate po rudnicima bogatim dijamantima. Međutim, od njihovog iskopavanja i prodaje najmanje koristi imaju upravo one same. Iako bi prosperitetnost i ekonomska stabilnost tih republika bila očekivana, njihovo odsustvo je više nego evidentno.

Pronalaženje dijamanata se vrši uz pomoć specijalnih X zraka i kopanje je strogo kontrolisano. Rudari, odnosno kopači dijamanata, pod neprestanim su vojnim nadzorom. Premda dobijaju neznatnu platu za svoj rad, nikome ni na kraj pameti nije da i najmanji dijamant zadrži za sebe. Čak i ako bi se neko drznuo da od čuvara sakrije dragulj, prilikom prodaje to bi platio glavom.

Uslovi iskopavanja i prodaje afričkih dijamanata veoma su surovi. To je još jedan razlog zbog kojeg nose nimalo slavno ime – krvavi dijamanti.

krvavi dijamanti maestro jewelers 2Ovaj nezavidni epitet poneli su i zbog toga što u njihovom pronalaženju često učestvuju i deca. Neumoljivost i nemilosrdnost čuvara, te primoravanje na mukotrpan rad i učešće u ratovima, afričkim mališanima oduzimaju dragoceno detinjstvo. Eksploatacija i nepoštovanje osnovnih dečijih prava afričke zemlje, nažalost, svrstavaju u red zemalja sa izuzetnim rizikom.

Pokušaji zabrane trgovine i distribuiranja krvavih dijamanata

Kako bi se istakle negativne posledice trgovine dijamantima iz ovih rizičnih područja, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija doneo je Rezoluciju 1173. Ovaj dokument je pomogao u dokazivanju direktne veze između nelegalne trgovine dijamantima i ratnih žarišta u Africi. Takođe, on je doprineo i uspostavljanju veće kontrole na svetskoj dijamantskoj berzi.

Rezolucija 1173 je omogućila veću transparentnost i odgovornost u kontrolisanju dijamanata. Oni su mogli biti lakše praćeni: od rudnika, preko procesa rafinisanja, do berzi i pojedinačnih draguljara.

Na taj način, učinjen je napor da se izbegne nanošenje štete legitimnoj trgovini dijamantima. Tako je mogao biti uspostavljen plan kojim bi se zaustavila trgovina krvavim dijamantima. Kupci dijamanata su dobili sigurnost da dijamanti koje su pazarili nisu pridoneli nasilju i krvavim konfliktima. Legalni dijamanti nose jedinstveni dijamantski identifikacioni broj (DIB), ispisan na dijamantskom pojasu.

Krvavi dijamanti u umetnosti i popularnoj kulturi

Angažovanost u umetnosti puni smisao dobija upravo u pitanju ovih dijamanata. Crveni ili krvavi dijamanti toliko su intrigantni da su odavno postali tema mnogih književnih dela i filmskih ostvarenja.

Upravo po njima nazvan je naučnofantastični roman Džona Landa, kao i čuveni film sa Leonardom Dikapriom. Tema krvavih dijamanata obrađena je i u filmu o Džejmsu Bondu Umri drugi dan. Krvavi dijamanti su predmet i mnogih popularnih TV-serijala, što svedoči o kontroverzi čiji su nesumnjivo deo.

Kako biti siguran u legalnost dijamanata?

Međunarodni sistem sertifikacije dijamanata nalaže strog nadzor uvoza i izvoza ovog dragog kamenja. Zakonodavni sistemi svih država nose odgovornost za prihvatanje isključivo zapečaćenih paketa dijamanata. U njihovu obavezu spada i podnošenje krivičnih prijava protiv svih koji trguju krvavim dijamantima.

Članstvo na Svetskoj dijamantskoj berzi uslovljeno je etičnošću i besprekornošću poslovanja. Ukoliko je kompanija koja trguje dijamantima uvaženi član ove organizacije, to je nesumnjivi dokaz da joj se poverenje može ukazati.

krvavi dijamanti maestro jewelers 3Čuvena dijamantska kuća IDC (Israel Diamond Center) renomirani je učesnik na svetskom tržištu dijamantima već tri decenije. Njen pouzdani partner i zastupnik za Srbiju je draguljarnica u centru Beograda Maestro Jewelers.

Dijamanti koji se mogu naći u ovoj juvelirnici najveće su čistoće i kvaliteta. Njihovo poreklo i autentičnost nesporni su, a o tome svedoče svetski priznati sertifikati.

Najpouzdanije gemološke laboratorije garant su čistoće i kvaliteta IDC dijamanata. Međunarodno važeće garancije dobijene su od strane najuglednijih sertifikacionih organizacija: IGL, GIA, EGI i IDC. Samo uz njih, možete biti sigurni da ste kupili dijamant vrhunske čistoće i majstorstva brušenja.

A, sasvim sigurni možete biti da niste postali vlasnik krvavog dijamanta.

Dijamantski nakit i ekskluzivni švajcarski satovi izloženi su u Maestro Jewelers salonu. Veličanstveno društvo vrhunskog dijamantskog nakita čine još i Chopard Moriah.

Nenadmašne časovničarske manufakture, poput brendova ChopardHublot, IWC, Raymond Weil, Tag Heuer, Ulysee Nardin i Zenith, takođe se mogu naći u ovoj ljupkoj draguljarnici. Ušuškan u mirnom kutku centar Beograda, Maestro Jewelers će biti vaša zona komfora, sofisticiranosti i lepote.

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde