Top 5 namirnica koje će vam pomoći da zaustavite proces starenja

Vaša je koža rezultat mnogobrojnih prirodnih procesa koji se odvijaju ispod nje!

0
938
namirnice za sprečavanje starenja
Photo: Pexels.com

To znači da se godine najbolje „brišu“ upravo konzumiranjem namirnica bogatih antioksidansima. Ne zaboravite da je lepota koju vidite spolja najviše odraz vašeg unutrašnjeg zdravlja, snage i vitalnosti.

Zato vam i donosimo ovaj tekst gde možete saznati koja je to najbolja hrana za usporavanje starenja:

Maslinovo ulje

Najzdravije mediteransko ulje, koje je bilo izuzetno cenjeno u staroj Grčkoj i Rimu, pravi je eliksir protiv starenja koji doprinosi sjaju i mladolikom izgledu vaše kože i kose. Obiluje antioksidansima koji smanjuju znakove starenja iznutra i spolja. Stoga, što češće konzumirajte ovo „zlatno ulje“.

Orašasti plodovi

Zahvaljujući zdravim mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca i štite vas od raka i hroničnih oboljenja, poput dijabetesa. Istraživanja su pokazala da orašasti plodovi kod starijih osoba usporavaju propadanje moždanih ćelija. Svaki dan pojedite barem pola šake badema, oraha, lešnika kao i brazilskih ili indijskih oraščića.

Smokve

Smokva se od davnina smatrala voćem mladosti i vitalnosti, i to ne bez razloga. Ovo mediteransko voće obiluje zdravim flavonoidima i polifenolima, pravim čuvarima zdravlja i dobrog izgleda. Zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima, smokve sprečavaju propadanje ćelija, čime doprinose mladolikom izgledu.

Borovnice

Osim što su ukusne, borovnice su i jako zdrave, naročito one šumske. Obiluju antioksidansima koji sprečavaju oštećenje ćelija uzrokovano preteranim izlaganjem suncu i emocionalnim stresom. Antocijanini, koji borovnicama daju zagasitu tamnoplavu boju, snažno deluju protiv stresa. Oni podstiču i proizvodnju hormona dopamina u mozgu, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i pamćenje. Kako biste usporili starenje i stvaranje bora na licu, pojedite svaki dan po pola šolje ovog ukusnog voća.

Avokado

Ovo egzotično voće odličan je izbor za pomlađivanje zahvaljujući kombinaciji vitamina B i E, koji izvrsno hrane i neguju kožu. Sadrži i obilje zdravih mononezasićenih masnoća koje čuvaju srce i imaju anti-age efekt. Ovo kremasto voće ima alkalna svojstva, što znači da uravnotežuje pH u organizmu, a to je jako važno kad je reč o zdravlju i mladolikom izgledu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde