Botox – Najpopularniji tretman protiv bora

0
87
Botox

Botox je pročišćeni protein dobijen pomoću bakterije Clostridium botulinum. Ova bakterija se nalazi u zemljištu, jezerima, pa i crevnom traktom sisara i riba. Iako prekomernim razmnožavanjem može da izazove trovanje hranom (botulizam) u niskim koncentracijama i proizveden specijalnom farmakološkom obradom u strogo kontrolisanim uslovima ima višestruko blagotvorno dejstvo. Da je reč o potpuno bezbednom proizvodu potvrđuje i odobrenje Uprave za hranu i lekove (FDA) dobijeno 1987. godine.

U početku, korišćen je za lečenje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji, da bi krajem 20. veka našao primenu i u estetske svrhe zahvaljujući Richardu Clarku. Ovaj američki plastični hirurg je iskoristio botox kao pripremu za operaciju asimetrije čela koja je izazvana paralizom nerva. Njegov rad doveo je do revolucionarnog otkrića u tretiranju blagih i izraženih bora na čelu, između obrva i oko očiju.

Tretmani lica botoxom

Botox blokira oslobađanje neurotransmitera koji je zadužen za prenos informacije ka mišiću. Nakon ubrizgavanja on zaustavlja odgovor mišića i sprečava kontrakcije. Na taj način je onemogućen nastanak bora. Zbog ovakvog efekta spada u najtraženije anti aging tretmane. Istraživanja pokazuju da se godišnje uradi preko 4,5 miliona procedura otklanjanja bora pomoću botoxa.

BotoxUspešno deluje na bore na čelu, između obrva, oko očiju, na uglovima usana, pa i na korenu nosa i bradi. Ne samo da otklanja postojeće bore, već sprečava pojavu dubokih.

Pored bora, koristi se i za regulisanje kontura lica i ispravljanje nepravilnosti na licu, kao što je asimetrija kapaka i obrva, podizanje uglova usana, spuštanje podignute brade i ublažavanje linija četvrtaste brade. Takođe, primenjuje se za podmlađivanje vrata.

Botoxom protiv prekomernog znojenja

Znojenje je fiziološki proces hlađenja organizma kada telesna temperatura počne da raste. Iako predstavlja sasvim normalnu pojavu, pojedine osobe se suočavaju sa prekomernim znojenjem.

Hiperhidroza, kako se prekomerno znojenje naziva, obično se manifestuje u predelu pazušne regije, na stopalima ili dlanovima. Nije redak slučaj da se javi i na preponama.

Verovali ili ne, ovaj neprijatni problem uspešno se može rešiti tretmanom tela pomoću botoxa. Kako znoje žlezde rade samo kada su stimulisane botox se vezuje za nervne završetke tako da predstavlja prepreku u slanju signala za proizvodnju znoja. Samim tim, znojne žlezde ostaju neaktivne.

Da li je tretman botoxom bolan?

Botox je bezbedna, potpuno bezbolna procedura. Izvodi se uz lokalnu anesteziju veoma tankim iglama. Pri čemu se ubrizgavanje vrši ciljano, isključivo na kritičnim mestima, čije su tačke uboda prethodno određene.

BotoxImajući ovo u vidu veoma je važno da tretman obavlja iskusni, obučeni lekar. U protivnom može doći do komplikacija, uključujući gubitak mimike i atrofije.

Čitava procedura ubrizgavanja traje veoma kratko, oko 15 minuta. Zbog toga je tretman popularno nazvan „lunch time“ tehnika. Rezultati su vidljivi već nakon 3 dana, a pun efekat se postiže za nedelju dana. Dejstvo botoxa traje oko 4 meseca. Nakon toga moguće je ponoviti proceduru, bez rizika od gubitka ekspresije lica.

Ukoliko želite da svom licu podarite mladalački izgled, otklonite nepravilnosti ili se oslobodite problema sa znojenjem posetite polikliniku Pekić.