Stručni saveti: Kako negovati kožu nakon nošenja maski i rukavica?

Koža je zaista izložena prilagođavanju u ovo Covid-19 doba, stoga su i reakcije na koži lica i ruku najočiglednije. Možemo joj pomoći spoljašnjom negom, ali i odabranim dodacima ishrani. Kako to najbolje učiniti?

0
1136
Žena sa maskom i rukavicama
Foto: Shutterstock

Otkriva nam je Lada Jurišić Vuletić, mag. pharm., ZU Farmacia.

Kao što smo već svi iskusili, neizbežan deo novog normalnog Covid doba svakako su zaštitna maska i rukavice. Bili saglasni sa tim ili ne, gledamo li zaštitnu masku i rukavice kao preventivni alat, onda je njihova učinkovitost u odnosu na nuspojave neupitna.

Zbog nošenja zaštitne maske koža lica izložena je neprestanom trljanju što rezultira suvoćom, iritacijama i aknama, a novim su merama najpogođenije masna koža i koža sklona aknama. Kako možemo da olakšamo i umanjimo nuspojave nošenja zaštitnih maski?

Za sve tipove kože preporučuje se pojačana dnevna hidratacija, kako kremama s termalnom vodom, tako i formulama s molekulom hijaluronske kiseline koja, uz hidrataciju, ima i anti-age učinak. Noćnoj nezi posebno treba posvetiti pažnju jer koži treba pomoći da se tokom noći regeneriše. Dobar odabir su serumi i intenzivne noćne kreme kao i maske, a odabir zavisi o tipu kože. Termalne vode u spreju mogu se pak koristiti celog dana, a s obzirom na to da dolaze i u malim pakovanjima, praktične su za svakodnevno nošenje u torbici.

Zbog učestalog pranja i korištenja sredstava za dezinfekciju koža ruku je pak isušena i iritirana, a dolaskom hladnijeg vremena ovi bi problemi mogli biti i izraženiji. U tim slučajevima rukavice svakako mogu biti saveznik jer njihovim nošenjem i prilikom pranja i dezinfekcije kožu štitimo od isušivanja. Isto tako zgodno je iskoristiti rukavice i kao zaštitni omotač pa pre stavljanja treba naneti kremu za negu ruku. Na taj način u isto vreme omogućena je nega i zaštita kože.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde