Slonovima u poljskom ZOO vrtu počinju da daju MARIHUANU! Evo i zbog čega!

Medicinska marihuana se u nekim delovima sveta već koristi u lečenju pasa i konja, ali ovo je prvi put da će se pokušati primeniti i u eksperimentu na slonovima, kazali su poljski veterinari.

0
62
slonovi marihuana Trendy 1

Varšavski zoološki vrt najavio je da će slonovima u sklopu pilot projekta početi da daje medicinsku marihuanu, testirajući na koji način ona deluje na stres i anksioznost koju osećaju i ove velike životinje, prenosi Daily Mail.

Medicinska marihuana se u nekim delovima sveta već koristi u lečenju pasa i konja, ali ovo je prvi put da će se pokušati primeniti i u eksperimentu na slonovima, kazali su poljski veterinari.

Naučnici srušili mit: Ribice pamte danima, a ne sekundama

Agnieszka Czujkowska, veterinarka koja vodi projekt, veruje da je „ovo verovatno prva inicijativa ovakve vrste koja se primenjuje na slonovima.“

Istakla je da će ona i kolege pokušati da pronađu novu prirodnu alternativu za već postojeće metode suzbijanja stresa među slonovima. Istakla je da, pritom, žele da izbegnu korišćenje farmaceutskih preparata.

Na ideju o lečenju triju slonova medicinskom marihuanom veterinari su došli pošto je krdo u zoološkom vrtu u martu moralo da se suoči s uginućem alfa ženke Erne.

Slonica Fredzia je nakon Ernine smrti pokazivala vrlo jake znake stresa, istovremeno se trudeći da uspostavi novu vrstu veze s drugom slonicom Bubom.

slonovi marihuana Trendy 2Czujkowska je kazala da neretko prođu meseci, pa čak i godine pre nego što slonovi uspeju preboleti smrt starijeg člana krda i ponovno uspostaviti harmoniju, zbog čega je Fredzia bila idealan kandidat za studiju.

Prva faza već je završena, a uključivala je prikupljanje izmeta, sline i krvi svih slonova kako bi se proverili nivoi kortizola, hormona koji telo proizvodi kad je pod stresom.

Upoznajte patuljasto prase Hamleta, ljubimca koji je terapeut svom vlasniku

„Planiramo da joj damo ulje kanabisa, te pritom stalno da joj provervamo nivo kortizola. Tada ćemo pouzdano znati funkcioniše li ovaj postupak“, rekla je dr. Czujkowska.

Medicinska marihuana slonici će se davati direktno u gubicu ili pomešana s hranom, a zdravlje ostalih slonova redovno će se proveravati putem krvnih testova.

Početne doze po količini će biti poput onih koje se daju konjima, što znači desetak kapljica ulja kanabisa podeljenih u dve do tri doze dnevno. Premda je u pitanju derivat kanabisa, ovo ulje ne sadrži psihoaktivnu supstanciju THC.

Predivno! Poslušajte pesmu orki (VIDEO)

Lov i ubijanje slonova zbog njihovih kljova desetkovali su broj ovih velikih životinja u svetu. U Africi se njihov broj s nekoliko miliona na prelazu iz 19. u 20. vek smanjio na današnjih oko 400.000.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde