Naučnici srušili mit: Ribice pamte danima, a ne sekundama

Novo je naučno istraživanje pokazalo da tropske ribice znatno duže pamte nego što se dosad pretpostavljalo i da se mogu prietiti lokacije hrane i nakon 12 dana.

0
1284

U hijerarhiji životinjske inteligencije, ribe se obično smeštaju daleko ispod majmuna, delfina i glodara, tek nešto iznad insekata, prenosi američki NBC. Narodna mudrost kaže da ribice pamte od tri do 30 sekundi.

Međutim, naučnici sa kanadskog univerziteta MacEwan dokazali su suprotno. Za testiranje su izabrali istočnoafričke ciklide (Labidochromis caeruleus), popularnu vrstu akvarijumskih ribica za koje se pretpostavljalo da imaju određenu inteligenciju jer pokazuju agresivno ponašanje, a za agresiju je potrebno i duže od nekoliko sekundi zapamtiti s kim si u sukobu.

Stoga su voditelj istraživanja Trevor Hamilton i njegove kolege naučnici trenirali ciklide da uđu u zonu akvarijuma u koju su im spuštali hranu. „Obuka“ je trajala tri dana, a nakon toga su ribice 12 dana puštene na miru. Kada im je ponovno otvorena zona akvarijuma u kojoj je bila hrana, ribice su je pronašle, što sugestiše da su zapamtile gde se nalazi.

„To je uzbudljivo jer pokazuje da ova vrsta ciklida uz malo podsticaja može zadržati pamćenje duže vreme“, kazao je Hamilton za BBC. „Riba koja pamti gde se nalazi hrana ima evolucijsku prednost pred onima koje to nisu u stanju“, dodaje.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde