Nivo radijacije na Mesecu je alarmantno visok! Kako se to odnosi na nas?

Merenja su obavljena u januaru 2019. godine u sklopu kineske misije Chang’e 4 i podaci su zabrinjavajući!

0
609
Radijacija na Mesecu
Foto: Shutterstock

Prvi put je izmeren nivo radijacije na Mesecu, a naučnici su ustanovili da je alarmantno visok.

Nova studija tvrdi da će astronauti koji će putovati na Mesec u sklopu Artemis misije koju planira NASA za 2024. godinu, biti izloženi radijaciji koja je 200 puta veća od one na Zemlji, prenosi CNN.

Merenja su obavljena u jauaru 2019. godine u sklopu kineske misije Chang’e 4, a potom objavljena u časopisu Science Advances. Astronauti će u budućim misijama biti izloženi prosečnoj dnevnoj radijaciji od 1.369 mikrosiverta što je za 2,6 puta više u odnosu na dnevnu izloženost na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Količina radijacije bi se još uvek mogla smatrati sigurnom u kraćim intervalima.

Nivo zračenja koji smo izmerili na Mesecu otprilike je 200 puta veći nego na površini Zemlje, odnosno 5 do 10 puta veća u odnosu na let između Njujorka i Frankfurta. Astronauti bi bili izloženi ovoj radijaciji duže nego putnici i piloti na prekooceanskim letovima, što predstavlja značajnu izloženost”, rekao je fizičar Robert Wimmer-Schweingruber sa Univerziteta u Kielu.

Radijacija na Mesecu
Foto: FreePik

U studiji je navedeno da bi izloženost zračenju mogla ostaviti dugoročne posledice na zdravlje kao što su rak, katarakta, degenerativne bolesti centralnog nervnog ssitema ili drugih organa. Naučnici su upozorili i da izloženost velikim solarnim česticama bez potrebne zaštite može imati negativne efekte.

Astronauti će u sklopu misije Artemis na Mesecu ostati dve nedelje i obaviti dve svemirske šetnje. Zasad nije poznato hoće li ovi podaci uticati na planove NASA-e, a astronauti aktivno treniraju i pripremaju se za istorijsku misiju.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde