Zašto je važno da svoju decu na vreme naučite da štede?

0
990
kako naučiti dete da štedi

Kakav će odnos dete imati prema novcu zavisi od vaspitanja, a mališani već do 10. godine razumejuu njegovu vrednost, pokazuje britansko istraživanje.

U ovim godinama deca shvataju da se novac zarađuje, da ga nema u neograničenim količinama i da je važno štedeti. Sedam posto roditelja čak misli da je njihovo dete razumelo koncept novca već sa pet godina.

U istraživanju je učestvovalo 500 roditelja i dece starosti između 5 i 15 godina. Svaki četvrti roditelj požalio se da nije naučio značenje finansijskog planiranja u detinjstvu, a skoro trećina kaže da bi volela da su ih njihovi roditelji naučili značaju štednje kad su bili mali.

Zato sada sa svojom decom ispravljaju tu grešku i zato ih je tek 13 posto izjavilo da ne uče dete značenju novca. Većina roditelja (85 posto) veruje da je na njima odgovornost da dete naučiti štednji, a svaki deseti misli da je za to zadužena škola.

Da deca shvataju značenje štednje, pokazuje broj od 89 posto dečaka i 77 posto devojčica koji su rekli da bi voleli sa štede u budućnosti.
Odgovarajući na pitanje zašto vole da štede novac, skoro svaki drugi mališan je rekao da želi da kupi slatkiše i igračke. Svako treće dete štedi da bi kupilo poklone članovima porodice, a svaki peti unapred razmišlja o fakultetu.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde