Proteze za decu – Za pravilan zubni niz mališana!

Ortodontska terapija putem mobilne proteze je obavezna u slučaju preklopljenih zuba, teskobe u vilici, suviše pomerenih zuba napred. Zatim, kod nepravilnog zagrižaja i nesrazmera u razvoju gornje i donje vilice.

0
318
Proteze za decu

Proteze za decu podariće vašem mališanu pravilni zub niz.

Iako mlečni zubi ne ostaju u vilici zauvek ne znači da im ne treba posvetiti pažnju. Karijes na njima može da izazove velike probleme, uključujući i oštećanja na neizniklim stalnim zubima. Dok loš položaj dovodi ne samo do stomatoloških tegoba, već utiče i na razvoj viličnih kostiju.

Nepravilnosti u položaju zuba mogu se uočiti već u 5. godini. One su najčešće genetski uslovljene. Mada mogu biti i posledica loših navika, kao što je sisanje prsta, disanje na usta, upotreba cucle varalice, konzumiranje velike količine tečne hrane, ali i loša visina uzglavlja kod beba.

Nažalost, sa nepravilnim položajem mlečnih zuba susreće se oko 85 odsto dece u Srbiji. Imajući ovo u vidu stomatološka ordinacija Bodent vam skreće pažnju na značaj proteze za decu.

Da li se proteze za decu razlikuju od fiksne?

I fiksne i proteze za decu predstavljaju ortodontske aparate, ali postoji velika razlika u primeni i uzrastu za koji su namenjene.

Proteze za decuProteze za decu se koriste u mešovitoj denticiji, odnosno kada dete ima i mlečne i stalne zube. Za razliku od njih, fiksni aparatići se nose isključivo na stalnim zubima. Što znači da se mogu koristiti kod dece starije od 12 godina. Mada nije redak slučaj da služe za ispravljanje zuba kod odraslih pacijenata.

Druga važna razlika jeste u načinu postavljanja. Proteze za decu su napravljene od metalne žice i akrilata. Dizajnirane su tako da budu mobilne, tj. imaju mogućnost lakog skidanja prilikom pranja i jela. Fiksne, kao što im naziv kaže, pomoću bravica i žica su fiksirane za površinu zuba.

I u pogledu vremena nošenja ovi ortodontski aparati se razlikuju. S obzirom da se ne mogu skinuti, fiksne proteze se nose svih 24 časa. Dok nošenje mobilne proteze za decu je minimalno 16 sati. Kako se veći deo nose tokom noći nazivaju se i noćne proteze.

Indikacije za nošenje proteze

Ortodontska terapija putem mobilne proteze je obavezna u slučaju preklopljenih zuba, teskobe u vilici, suviše pomerenih zuba napred. Zatim, kod nepravilnog zagrižaja i nesrazmera u razvoju gornje i donje vilice.

Vrste proteza za decu

Postoje aktivne pločaste i pasivne funkcionalne proteze za decu.

Aktivni pločasti modeli se sastoje od šrafove i žičane opruge. Zahvaljujući aktivnim delovima mehanički deluju na zube, vršeći njihovo pomeranje. Takođe, efikasno modifikuju rast zuba za vreme mešovite denticije i preoblikuju vilicu i zubne lukove kako bi se postigla pravilna okluzija.

Ove vrste proteza se postavljaju pomoću žičanih kukica tako da akrilatni deo prianja za nepce gornje vilice, a kod donje dolazi ispod jezičnog prostora.

Bez obzira što se roditelji brinu kako će njihovo dete prihvatiti protezu, mališani ih rado nose. Tajna se krije u mogućnosti izrade akrilata u boji, pa i ukrašavanja sjajnim zvezdicama, leptirićima, cvetovima i drugim atraktivnim oblicima.

Proteze za decuPasivne funkcionalne proteze za decu nemaju aktivne elemente. Samim tim ne deluju silom na zube, već svojom konstrukcijom stimulišu mišiće da utiču na rast i razvoj mekih, zubnih i koštanih struktura lica i vilica. Obično se koriste za ispravljanje zagrižaja i uspostavljanje normalnih orofacijalnih funkcija (gutanja, disanja, govora), ali imaju široku primenu i u odvikavanju od loših navika.

Savršen osmeh i lepi zubi u detinjstvu čine osnovu oralnog zdravlja u kasnijim godima. Zato od malih nogu naviknite svoje dete na redovne kontrole u stomatološkoj ordinaciji Bodent.