Ako ste solo i imate psa, verovatno ćete duže živeti. Evo zašto

Istraživači tvrde da psi svojim vlasnicima pružaju društvenu i emotivnu podršku, a "teraju" ih i na aktivan život, što smanjuje šanse za srčana oboljenja!

0
768

ISTRAŽIVANJE provedeno na nekoliko švedskih univerziteta i na Univerzitetu Stanford, koje je trajalo 12 godina i provedeno je na uzorku od čak 3,4 miliona odraslih osoba između 40 i 80 godina, došlo je do zaključka kako biti vlasnik psa znači i biti vlasnik zdravijeg srca.

Švedska je odabrana kao uređena zemlja u kojoj svi vlasnici pasa moraju registrirati svoga ljubimca pa je moguće istraživanje provesti na većem uzorku.

Ako je pas deo porodice, šanse za srčana oboljenja su smanjene za 11 posto, a čak su 33 posto veće šanse da ćete duže živeti. Istraživači tvrde da je to zato što psi svojim vlasnicima pružaju društvenu i emotivnu potporu, a „teraju“ ih i na aktivan život. Osim toga, psi u njihove živote unose nove bakterije pa tako ljudski organizam jača.

Kako su pokazala prethodna istraživanja, s obzirom na to da samci imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti, posedovanje psa moglo bi biti odlična „preventiva“.

Naravno, to ne znači da će vam samo posedovanje psa osigurati dug život, ali jedno je sigurno – udomljavanjem psa dobićete veliko, čupavo klupko ljubavi.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde