Trening imuniteta: Šta je to i kako možemo istrenirati svoj?

Moguće je preuzeti kontrolu nad imunološkom funkcijom, baš kao što možemo preuzeti kontrolu nad ishranom ili rutinom vežbanja.

0
1267
Trening imuniteta jačanje imuniteta
Foto: ShutterStock

Sve je više dokaza da možemo učiniti mnogo više od slepog „jačanja“ imunološke aktivnosti.

Preko ishrane i načina života učimo kako smanjiti proizvodnju oštećenih imunoloških stanica u našem telu. Učimo kako eliminisati te stanice i njihove poruke. Učimo kako zameniti te oštećene stanice novim imunološkim stanicama, neopterećenim tim porukama. To znači imuno-podmlađivanje – kaže dr. Jeffrey Bland, otac funkcionalne medicine.

On smatra da je moguće preuzeti kontrolu nad imunološkom funkcijom, baš kao što možemo preuzeti kontrolu nad ishranom ili rutinom vežbanja.

Možete izgraditi elastičnost u svom imunološkom odgovoru, baš kao što gradite mišiće. Vaš imunološki sistem neprestano tumači signale iz spoljnog sveta, a sposobnost vašeg tela da učinkovito i precizno obrađuje te informacije jednaka je zdravlju. Što je bolji trening, to je bolji odgovor – kaže Bland.

Kako trenirati imunitet

Spavanje: Svakodnevno spavajte 7 do 8 sati.

Vežbanje: Dajte prednost redovnim svakodnevnim aktivnostima. Čak i jedan sat brzog hodanja može imati vrlo pozitivan uticaj na funkciju imunološkog sistema.

Način života: Budite svaki dan 20 do 30 minuta na otvorenom.

Stres: Učinite svaki dan nešto što vam daje osećaj mira. Čitanje, slušanje muzike, bavljenje meditacijom – šta god vam odgovara.

Trening imuniteta jačanje imuniteta
Foto: ShutterStock

Ishrana: Ishrana nije jednoznačna za sve. Ni jedna dijeta neće optimizovati imunološku funkciju za sve, ali evo nekoliko razumnih smernica:

  • Nemojte se prejedati.
  • Smanjite unos slatkiša.
  • Ograničite meso i hranu koja sadrži puno zasićenih masti.
  • Usredsredite se na ishranu sa niskim glikemijskim opterećenjem. Mediteranska ishrana sjajan je primer.
  • Povećajte unos vlakana, topivih i netopivih. To znači voće, povrće i zdrave žitarice.
  • Jedite raznoliko povrće kako biste svoje telo nahranili nizom fitonutrijenata koji podržavaju imunitet.

Vremenski ograničena ishrana: Konzumirajte svu hranu tokom razdoblja od 10 sati, izbegavajući hranu tokom preostalih 14 sati. Utvrđeno je da vremenski ograničena ishrana pomaže u stabilizaciji metabolizma i imunološke funkcije.

Dodaci ishrani: Kroz opsežna istraživanja tokom poslednjih 20 godina, pokazalo se da su ove hranjive stvari važne za zdravu imunološku funkciju. Postoji mnogo dokaza da se mnoge hranjive stvari ne mogu samo prehranom uneti u organizam. Samo razgovarate sa svojim doktorom pre nego što ih dodate u svoju redovnu rutinu.

Okolina: Ograničite izloženost hemikalijama u vazduhu, vodi i hrani. To uključuje preteranu upotrebu lekova koji se prodaju bez recepta, kao i proizvode za kućnu i ličnu negu koji mogu opteretiti vaš imunološki sistem, piše mindbodygreen.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde