Izgubljeni grobovi vladara

Tokom istorije brojni velikani ostavili su traga. O njihovim podvizima, osvajanjima, pa i načinu vladanja, postoje razni podaci, ali su neretko sahrane obavijene misterijom. Mnogi od njih su u narednim decenijama otkriveni. Poslednji među njima je grob kralja Ričarda III koji je pronađen 2012. ispod parkinga u Lesteru. Ipak, još uvek postoje oni čije mesto počivanja izaziva kontraverzna mišljenja.

0
23
Izgubljeni grobovi vladara

Od Džingis Kana do Aleksandra Velikog – izgubljeni grobovi vladara, baš kao i njihovi životi, bude pažnju ne samo istraživača i naučnika, već i medija i običnih građana.

Tokom istorije brojni velikani ostavili su traga. O njihovim podvizima, osvajanjima, pa i načinu vladanja, postoje razni podaci, ali su neretko sahrane obavijene misterijom.

Mnogi od njih su u narednim decenijama otkriveni. Poslednji među njima je grob kralja Ričarda III koji je pronađen 2012. ispod parkinga u Lesteru. Ipak, još uvek postoje oni čije mesto počivanja izaziva kontraverzna mišljenja.

Gde se nalazi Atilin grob?

Za odgovorom na ovo pitanje tragaju mnogi širom sveta. Vladar Huna ostao je upamćen po svojoj veštini ratovanja zbog koje je dobio nadimak “Bič Božiji”. Tokom 19-godišnje vladavine pokorio je narode na prostoru od današnje Nemačke do reke Ural i od Dunava do Baltičkog mora.

Izgubljeni grobovi vladaraS obzirom da je dvor ovog vladara bio u okolini Segedina pretpostavlja se da je telo spušteno u reku Tisu. Navode podstiče i najnovije otkriće na jednoj farmi gde je pronađeno veliko hunsko blago, uključujući i zlatni nakit sa dragim kamenjem, ukrase za sedla, kopče čizama, delove mačeva i bodeža…

Prema predanju Atila je sahranjen sa mačem Boga Marsa i ogromnim blagom. Da bi se sprečilo pljačkanje groba sunarodnici su prekrili sve tragove sahrane. Najpre su najbolji konjanici jahali u krug oko tela. Za to vreme ostali ratnici su sekli svoja lica mačevima i noževima. Na taj način su pokazivali poštovanje prema svom gospodaru. Zatim je telo položeno u 3 sanduka – zlatni, srebrni i gvozdeni i odneto u noći na nepoznatu lokaciju. Muškarci koji su kopali grob odmah su ubijeni kako ne bi došli u iskušenje da odaju tajnu.

Druga legenda kaže da je Atila sahranjen u blizini Pirota, jer je tu prolazio “vojnički put”, tzv. Via Militaris kojim je odlazio u osvajačke pohode. Na dan sahrane na Nišavi je podignuta brana kojom je privremeno zaustavljen tok reke kako bi se na njeno dno položio kovčeg.

Izgubljeni grobovi vladara među ženama

80-ih godina 19. veka stanovnici koji su živeli u blizini drevnog egipatskog grada Amarna otkrili su veliku kamenu višekomornu grobnicu. Iako je bila jedna od mnogih u Amarni svojom impresivnom veličinom razlikovala se od ostalih.

Nažalost, grobnica je bila veoma oštećena od strane pljačkaša i vremenskih prilika. Mnogi od najznačajnijih artefakata su nestali, a ostao je netaknut relativno mali deo dekoracije zajedno sa 200 šabti figurica, sandukom od alabastera i 2 velika granitna sarkofaga. Upravo njihovo otkriće ukazuje da je reč o kraljevskoj grobnici. Arheolozi su zaključili da grobnica pripada faraonu iz 18. dinastije Akhenatenu i njegovoj ćerki Mekeaten.

Izgubljeni grobovi vladaraU impozantnoj grobnici najveću nedoumicu stvara treća nedovršena odaja čiji je kraljevski stanovnik nepoznat. Prema mišljenju jedne grupe naučnika mumija “Najlepša od svih”, kako je opisana, pripada Nefertiti. Tome doprinosi i podatak da je Akhenatenova supruga umrla nekoliko meseci pre njega, te je sahranjena u grobnici koja se tada pravila.

DNK analiza nije donela sigurnu identifikaciju, bez obzira što je potvrđeno da pripada kraljevskoj lozi 18. dinastije. Zbog toga druga grupa naučnika ističe da je Nefertiti sahranjena u Tebi, dok pojedini smatraju da je njeno telo vraćeno u rodni Ahmim i sahranjeno na tamošnjem groblju predaka.

Izgubljeni grobovi vladara u Engleskoj

Mnogi grobovi članova kraljevskih porodica u prošlosti Engleske ostali su neotkriveni. Jedan od njih jeste Alfred Veliki.

Izgubljeni grobovi vladaraKralj Veseksa umro je u 50. godini i prvobitno je sahranjen u Vinčesterskoj katedrali 899. godine. Kako je 2 godine kasnije završena izgradnja mauzoleja telo je prema nalogu njegovog sina, Edvarda, preneto. Da bi vek kasnije grob ponovo otkopan i posmrtni ostaci su se našli u opatiji Hajd.

Čak ni ovo mesto nije poslednje počivalište kralja. U 12. veku Henri VIII je raspustio manastire, te je kraljeva grobnica opljačkana, a kosti su prenete u grob u Crkvi Svetog Vartolomeja. Međutim, crkva je zapaljena tako da u neobeleženim grobovima još uvek nisu pronađeni ostaci kralja Alfreda.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko isksutvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedelji.