Šlepanje vozila tokom leta

0
467
Šlepanje vozila tokom leta

Šlepanje vozila tokom leta predstavlja poduhvat koji nije preporučljivo obavljati u ličnoj režiji.

Za mnoge ljude, letnje vreme znači vreme vožnje. Bez obzira da li ste vi i vaša porodica odlučili da idete na produženi odmor ili jednostavno svakodnevno putujete na posao, ekstremna vrućina može učiniti vaš automobil ranjivijim na kritične kvarove koji zahtevaju od vas da pozovete šlep službu.

Što više imate svest o tome kako vrućine utiče na vaš automobil, lakše ćete moći da preduzmete korake da smanjite rizik od kvara u letnjem automobilu. Ipak, čak i kada obraćate pažnju na sve aspekte, možete se dogoditi da vam pomoć šlep službe ipak zatreba.

U kojim situacijama je neophodno šlepanje vozila tokom leta otkrivamo vam u narednim redovima.

Šlepanje vozila tokom leta usled problema sa gumama

Čak i tokom hladnijeg doba godine, gume vašeg automobila se zagrevaju kad god vozite. Toplota dolazi od načina na koji se bočni zidovi guma savijaju, dok gume prijanjaju za površinu puta.

Šlepanje vozila tokom letaŠto je niži pritisak vazduha u gumama, to će se gume više savijati. Vremenom, bočni zidovi gume mogu oslabiti sve dok ne dođe do izduvavanja.

Letnje temperature mogu u velikoj meri da ubrzaju habanje guma ove vrste. Kombinacija nagomilavanja toplote u nedovoljno naduvanim gumama i velike toplote koja zrači sa puta može povećati šanse za izduvavanje.

Pošto gume prirodno gube pritisak po kvadratnom inču svakog meseca, proveravajte pritisak u gumama mesečno i dopunite ga do preporučenog opsega, prema uputstvu za upotrebu, posebno tokom leta. U isto vreme, proverite gazeći sloj i bočne zidove, da li ima izbočina, ureza i drugih znakova potencijalne slabosti.

Ukoliko se dogodi da vam guma “eksplodira“ na putu, te vam zatreba postavljanje novih, šlep služba vam uvek stoji na raspolaganju.

Toplota može oštetiti motorno ulje

Ulje u vašem motoru ga štiti od ekstremne toplote izazvane sagorevanjem i trenjem. Na kraju, ipak, toplota će dovesti do oksidacije i razgradnje ulja. Vrele temperature ubrzavaju ovaj proces. To takođe može uticati na zdravlje filtera za ulje i zaptivke, uzrokovati nakupljanje neželjene prljavštine u motoru i povećati rizik od curenja ulja.

Proverite nivo ulja pre sledećeg letnjeg putovanja i zadržite naviku da ga povremeno proveravate. Pazite na bilo kakve crne tačke ispod automobila koje bi mogle ukazivati na curenje. Zamenite ulje prema rasporedu koji preporučuje proizvođač.

Ukoliko se ipak dogodi bilo kakva neželjena situacija uzrokovana oštećenim motornim uljem usred velikih vrućina, obratite se profesionalcima za pomoć. Šlep služba će odvesti vaše vozilo do ovlašćenog servisa, kako bi se kvar otklonio.

Šlepanje vozila tokom leta usled ispražnjenog akumulatora

Još jedan od razloga da pozovete šlep službu tokom leta jeste ispražnjen akumulator. Verovali ili ne, ovo je jedna od najčešćih situacija u saobraćaju koje zahtevaju profesionalnu pomoć na putu.

Hemijske reakcije unutar akumulatora, koje omogućavaju startnu snagu mogu biti izložene ekstremnim temperaturama. Ekstremna toplota, posebno, može prouzrokovati da se akumulator prerano isprazni. Pazite na trajanje istog i performanse, posebno tokom toplijih meseci u godini.

Redovne auto inspekcije mogu otkriti bilo kakve zabrinjavajuće padove izlaznog napona. Vaš mehaničar takođe može da proveri stanje akumulatora i zameni ga ako za tim postoji potreba. Međutim, svi vozači su barem jednom u životu bili iznenađeni ispražnjenim akumulatorom. Ovo je čest slučaj tokom leta. Prema tome, pozivi šlep službi uključuju i pozive radi zamene akumulatora.

Šlepanje vozila tokom letaKako biste u svakom trenutku bili sigurni na putu, u svoj telefonski imenik upišite broj pouzdane i iskusne šlep službe. Na ovaj način, možete pozvati šlep službu u koju imate potpuno poverenje, kako bi vam pomogla u nepredviđenim situacijama.

Bilo da se vaše vozilo pokvarilo na putevima naše države ili u inostranstvu, šlep služba AS 011 uvek stiže do vas u najkraćem vremenskom periodu.

Za više informacija o uslugama šlepanja vozila, šlep služba AS 011 stoji vam na raspolaganju.