Nošenje maske i nega kože: Kako sprečiti „nered“ na licu?

Zbog pandemije korona virusa, obavezno je nošenje maski za lice čak i tokom vrelih, letnjih dana. Maske mogu da dovedu do pojave akni ili osipa na koži, pa smo pripremili sjajne savete kako da izbegnete ove neprijatnosti! Zaštitite se i negujte kožu lica u isto vreme!

0
1147
Maske za lice i nega kože
Photo: FreePik

Osim telefona, ključeva i novčanika, pre izlaska iz kuće mnogi u torbice sada ubacuju i maskicu za lice.

Koronavirus promenio je našu svakodnevnicu u kojoj je sada normalno, pa čak i obavezno, staviti masku pre ulaska u javni prevoz, prodavnicu ili bilo gde drugde.

Pitanje koje je zbog toga mnogim ženama prošlo kroz glavu je kako pod tom maskicom, pogotovo na visokim letnjim temperaturama, održati kožu zdravom.

Neke savete koji bi vam mogli pomoći u zaštiti tena pročitajte u nastavku.

Zašto nosimo maske za lice?

Kada kijamo, kašljemo, razgovaramo… u vazduh emitujemo čestice koje potencijalno mogu dovesti do zaraze. Maske za lice mogu smanjiti širenje tih čestica što je posebno važno jer su neki ljudi zaraženi, a nemaju simptome. Takođe, mogu smanjiti broj čestica koje udišete.

Tokom letnjih meseci i velikih vrućina platnene maske koje mnogi nose mogu se navlažiti pa je dobro uvek sa sobom imati i rezervnu opciju. Uz sve to, najbitnije je, naravno, redovito prati i dezinfikovati ruke.

Zašto moramo prati platnene maskice nakon svakog nošenja?

Platnene maske za višekratnu upotrebu trebalo bi očistiti i dezinfikovati nakon svake upotrebe. Iako je pranje idealno, ako ono nije opcija nakon svakog nošenja, maskicu možete staviti u papirnatu vrećicu (nikako ne plastičnu) i držati je na toplom mestu, poput prozora.

Maske za lice i nega kože
Photo: FreePik

Nakon dan ili dva maska će se u potpunosti osušiti, a potencijalni virus postati neaktivan.

Važno je da ne idete okolo s prljavom maskom. Možete je prati u mašini za pranje veša na temperaturi koja odgovara tkanini. Ako je perete ručno onda je dobro trljajte sapunom i toplom vodom, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljno isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti ispegla pre upotrebe.

Zašto maska može nadražiti kožu i šta učiniti po tom pitanju?

Zavisno od materijala i periodu tokom kojeg je nosite, maska može začepiti deo površine kože i doprineti aknama ili osipu od vrućine.

Srećom, postoje načini kako ublažiti ove posledice. Za početak birajte maske od materijala koji propuštaju vazduh poput pamuka. Na taj način smanjićete znoj i nakupljanje ulja. Takođe, kada je to sigurno i kada ste fizički distancirani skinnite masku.

Osim toga, zaštitite vašu kožu ispod maske. Kako biste sprečili iritaciju, pripremite kožu. Primena hidratantnog sredstva za lice pre stavljanja maske važan je korak u osiguravanju zdrave barijere, a samim time smanjuje se i rizik od iritacije.

Poželjno je i dva puta dnevno prati lice hidratantnim sredstvom, kao i izbegavati šminkanje što je više moguće kako biste izbegli pojavu akni.

Nosite i zaštitni faktor. Iako maska prekriva velik deo lica ona vas ne štiti od štetnog UV zračenja pa je zato jako važno nanositi kremu sa zaštitinim faktorom na lice, ali i druge izložene delove kože pre izlaska iz kuće.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde