Najskuplje skulpture na svetu – Umetnost koja opstaje!

Ako postoji jedan oblik umetnosti na svetu koji je svoju popularnost zadržao od početka civilizacije - to je vajarastvo! Još u doba paleolita stvorene su najranije poznate pećinske kamene figurice. Da bi, vremenom, počela upotreba i drugih materijala - od drveta i gline, preko mermera, pa do stakla i plastike.

0
49
Najskuplje skulpture

Najskuplje skulpture ostavljaju bez daha, te ne čudi što su pojedini bili spremni da izdvoje čitavo bogatstvo za njih.

Ako postoji jedan oblik umetnosti na svetu koji je svoju popularnost zadržao od početka civilizacije – to je vajarastvo! Još u doba paleolita stvorene su najranije poznate pećinske kamene figurice. Da bi, vremenom, počela upotreba i drugih materijala – od drveta i gline, preko mermera, pa do stakla i plastike.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

Iako tržište umetnina obiluje različitim delima, prodaja umetničkih slika zaokuplja najveću pažnju javnosti, naglašavajući koliku su vrednost dostigle. Nemojte da zaboravite da su i pojedine skulpture prodate za više miliona dolara.

Tri najskuplje skulpture stvorio je jedan umetnik

Alberto Đakometi je jedini vajar čija su dela prodata za više od 100 miliona dolara.

Najskuplje skulpture

Vođen filozofskim istraživanjem ljudskog stanja nakon pustošenja Drugog svetskog rata, ovaj švajcarski umetnik svetu je podario dela izuzetne forme. Kroz izraženu prirodnu veličinu ljudske figure, od koje nije želeo da odustane, kršio je konvenciju stvarajući novu viziju jedinstvene stvarnosti.

Među delima posebno se izdvaja “L’Homme au doigt” (Čovek koji pokazuje prstom), nastala 1947. godine. Bronzana skulptura visoka oko 180 cm ušla je u istoriju kada je 11. maja 2015. godine na aukciji kuće Kristi prodata za neverovatnih 141,3 miliona dolara.

Druga na listi, takođe, nosi Đakometijev potpis. “L’Homme Qui Marche I” (Čovek koji hoda) prikazana je u punom pokretu. U sebi istovremeno sadrži poniznost i moć tako da predstavlja pravi simbol čovečanstva koje uvek nečemu teži. Dok grubo modelovane površine trepere pod različitim uglovima svetlosti kao da ukazuju da je stvarnost prolazna.

Skupltura nastala 1961. godine je toliko moćna da se pojavljuje na novčanici od 100 švajcarskih franaka, a prodata je za 103,93 miliona dolara na Sotbijevoj aukciji 3. februara 2010.

Da je Alberto Đakometi najveći majstor modernog vajarstva dokazuje i činjenica da treće mesto skulptura koje su dostigle najvišu cenu zauzima njegova “Chariot” (Kočija). Inspiraciju za nadrealnu skulpturu žene visoke 145 cm umetniku je došla u snu tokom boravka u bolnici. Simbol obnove posleratnog perioda, kako je predstavljena, prodata je na aukciji u Sotbiju 4. novembra 2014. za 100,97 miliona dolara.

Najskuplja skulptura umetnika koji još uvek stvara

“Rabbit” (Zec) Džefa Kunsa je najskuplje umetničko delo živog umetnika prodatog na aukciji. Naime, ova verna “kopija” igračke na naduvavanje dostigla je 2019. godine vrednost od 91,1 miliona dolara na aukciji kuće Kristi.

Skulptura izlivena u čeliku promenila je način na koji vidimo svet. Prema mišljenju kritičara savršeno ilustruje čitav niz dela kroz koje prolazi potrošačka kultura.

Najskuplji portret poznate ličnosti

“La Jeune Fille Sophistiquée” (Portret Nensi Kunard) stvorio je Konstantin Brankuši 1932. godine. Neprikosnoveno delo u sjajnoj bronzi predstavlja legendarnu ličnost ranih 20-ih, Nensi Kunard.

Ne pribegavajući tradicionalnom figurativnom jeziku, rumunski vajar je uspeo da “uhvati” elegantan izgled britanske književnice i aktivistkinje. Ujedno, pruža posmatraču mnoštvo kontrasta – ravne linije se mešaju sa krivinama, glatke površine se kovitlaju, dok se zakrivljeni oblici iznenada smanjuju i stagniraju.

Portret Nensi Kunard prodat je 2018. na aukciji kuće Kristi za 71 milion dolara.

Najskuplje skulpture jednog slikara

Prodaja umetničkih slika na platnu velikim delom je obeležena delima Amedea Modiljanija. Ipak, italijanski slikar je poznat i po izuzetnim kamenim skulpturama inspirisanim afričkom umetnošću. U najskuplje skulpture spada i “Tête” (Glava).

Najskuplje skulpture

Nalik drevnom božanstvu skulptura prikazuje glavu žene sakupljene kose. U 73 cm, koliko je visoka, ogledaju se karakteristike koje čine Modiljanijevo stvaralaštvo tako jedinstvenim. Možemo videti kako umetnik kombinuje tradicionalne oblike koji podsećaju na italijansku renesansu sa stilom afričkih maski i Moai skulptura sa Uskršnjeg ostrva.

“Tête” je prodata na aukciji kuće Kristi 2015. godine, dostigavši cenu od 70,7 miliona dolara. Upravo to je razlog zbog kojeg se i ona ubraja u najskuplje skulpture.

Galerija Draco je jedna od najstarijih na našim prostorima. Zahvaljujući bogatoj ponudi koju čine  savremeni srpski vajari i slikari, kao što su Uroš Đurić, Petar Omčikus i mnogi drugi, zauzela je vodeće mesto ne samo među kolekcionarima, već i ljubiteljima umetnosti koji žele da opreme svoj privatni i poslovni prostor najpoznatijim delima.

 

 

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde