5 najpoznatijih mauzoleja na svetu

Mauzolova grobnica je bila grobnica izgrađena u Halikarnasu za Mauzola, guvernera u Persijskom carstvu. Struktura se smatrala takvim estetskim trijumfom da ju je Antipatar Sidonski proglasio za jedno od svojih sedam svetskih čuda antičkog sveta. Reč mauzolej se od tada koristi generički za bilo koju veliku grobnicu.

0
37

Mauzoleji su prelepo ukrašeni, vladarski nadgrobani spomenici. Naziv su dobili po spomeniku koji je kraljica Artemizija podigla u Halikarnasu svom mužu Mauzolu.

Mauzolova grobnica je bila grobnica izgrađena u Halikarnasu za Mauzola, guvernera u Persijskom carstvu. Struktura se smatrala takvim estetskim trijumfom da ju je Antipatar Sidonski proglasio za jedno od svojih sedam svetskih čuda antičkog sveta. Reč mauzolej se od tada koristi generički za bilo koju veliku grobnicu.

U narednom tekstu predstavićemo vam 5 najimpozantnijih mauzoleja. Nažalost, čuvena Mauzolova grobnica nije dospela na ovu listu. Oštećena je u zemljotresu i na kraju su je uništili evropski krstaši u 15. veku.

Kirova grobnica

Kir Veliki je bio osnivač i vladar ogromnog Persijskog carstva u 6. veku pre nove ere. Ova grobnica je najvažniji spomenik u Pasargadu, drevnoj prestonici Persije u današnjem Iranu.

5 najpoznatijih mauzoleja na svetu Kada je Aleksandar opljačkao i uništio Persepolj, posetio je Kirovu grobnicu i naredio jednom od svojih ratnika da uđe u spomenik. Unutra je našao zlatni krevet, sto postavljen sa posudama za piće, zlatni kovčeg, neke ukrase optočene dragim kamenjem i natpis na grobu: „Prolaznik, ja sam Kir, koji je dao Persijancima carstvo i bio kralj Azije”. Nažalost, nijedan takav natpis nije sačuvan do modernog doba.

Lenjinov mauzolej 

Lenjinov mauzolej u Moskvi služi kao današnje počivalište Vladimira Lenjina. Njegovo balzamovano telo je tamo izloženo javnosti od 1924. godine, kada je i preminuo.

5 najpoznatijih mauzoleja na svetuKorpus zahteva svakodnevni rad na hidrataciji lica i ubrizgavanju konzervanasa ispod odeće. Lenjinov sarkofag se čuva na temperaturi od 16 °C (61 °F) i održava se na vlažnosti od 80 – 90 procenata. Svakih osamnaest meseci leš se sklanja i podvrgava specijalnoj hemijskoj kupki. Posetiocima nije dozvoljeno fotografisanje i snimanje, kao ni razgovor u grobnici.

Grobnica mogulskog cara Humajuna

Grobnicu mogulskog cara Humajuna napravljena je po nalogu njegove žene 1562. godine. Bila je to prva baštenska grobnica na indijskom potkontinentu i postavila je presedan za kasniju mogulsku arhitekturu.

5 najpoznatijih mauzoleja na svetuMauzolej se nalazi u Delhiju, Indija. Inspirisan persijskom arhitekturom; grobnica dostiže visinu od 47 metara (154 stope). Spoljašnji sloj dvostruke kupole podržava spoljašnjost od belog mermera, dok unutrašnji deo daje oblik kavernoznom unutrašnjem volumenu. Za razliku od čisto bele spoljašnje kupole, ostatak zgrade je napravljen od crvenog peščara. Za izgradnju glavne grobnice bilo je potrebno više od 8 godina, i ona je smeštena u centru bašte, a napravljena je u persijskom stilu na 30 hektara zemlje.

Šah-i-Zinda

Šah-i-Zinda je jedan od najpoznatijih mauzoleja Centralne Azije, koji se nalazi u severoistočnom delu Uzbekistana.

5 najpoznatijih mauzoleja na svetuKompleks Šah-i-Zinda se sastoji od tri grupe struktura povezanih sa četvorolučnim kupolastim prolazima. Najranije građevine datiraju iz 11-12 veka. Međutim, većina zgrada datira iz 14-15 veka. Ime Šah-i-Zinda, „živi kralj“, povezano je sa legendom o Kusamu ibn Abasu, rođaku proroka Muhameda. Prema legendi odsečena mu je glava i bačena u bunar u Rajskom vrtu, gde se i sada nalazi.

Tadž Mahal

Tadž Mahal u Agri je ogroman mauzolej od belog mermera, izgrađen između 1632. i 1653. godine po nalogu mogulskog cara Šaha Džahana u znak sećanja na njegovu omiljenu ženu.

5 najpoznatijih mauzoleja na svetu Tadž je jedna od najbolje očuvanih i arhitektonski najlepših grobnica na svetu, jedno od remek dela mogulske arhitekture i jedno od velikih čuda Indije. Nazvan „kapljica na obrazu večnosti“, spomenik je zapravo integrisani kompleks struktura. Pored mermernog mauzoleja sa belom kupolom, on uključuje još nekoliko prelepih zgrada, reflektujućih bazena i prostranih ukrasnih vrtova sa cvetnim drvećem i grmljem.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko isksutvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedelji.