Dete mi ne priča još uvek!

Razvoj svakog deteta  je izrazito individualan. Savet roditeljima je da pažljivo prate rast i razvoj svojih mališana uz stručnu pomoć. Svako odstupanje od razvojnih normi ne mora nužno da bude znak kašnjenja u razvoju.

0
121
Dete mi ne priča još uvek

U proseku 20-tak odsto dece ima neki problem u razvoju govora.Stručnjaci se ipak slažu da većina dece sa godinu dana starosti treba da upotrebljavaju pojedine reči jasno i da budu u mogućnosti da kažu  “mama” i  “tata”. Takođe, trebalo bi da mogu razumeti neke jednostavne zahteve – kao “Ostavi tu igračku”!

Na ovu temu govore stručnjaci logopedi Niš i defektolozi Nis iz PSIHO CENTRA MM Niš

Svako dete se drugačije razvija

Za svaki uzrast postoje norme razvoja kao i dozvoljena i nedozvoljena odstupanja.

Dete mi ne priča još uvekRazvoj svakog deteta  je izrazito individualan. Savet roditeljima je da pažljivo prate rast i razvoj svojih mališana uz stručnu pomoć. Svako odstupanje od razvojnih normi ne mora nužno da bude znak kašnjenja u razvoju. Razvojne norme nisu strogi znaci  trenutnog stanja razvoja deteta. Isto tako one ne predstavljaju indikator šta dete mora da postigne u određenom uzrastu.

Kada je potrebna pomoć logopeda?

Svi mi priželjkujemo da čujemo one prve dečije reči: “mama”, “tata”, “baka”, … Međutim, neka deca su “škrta” na rečima, neka imaju male probleme u govoru i potrebu za pomoć logopeda i defektologa, kakvih ima u Psiho centru MM.

Briga nas uhvati ako dete ne “brblja” već sa 6, 7, 8 meseci, ali istina jeste da problem trebate ozbiljno shvatiti tek ako dete ne progovori do druge godine ili teško sastavlja rečenice ili koristi tek nekoliko reči u trećoj godini.Međutim, ako dete posle 15 meseci ili pune dve godine života ne ispoljava ista ili slična govorna obeležja kao vršnjaci, trebali biste porazgovarati sa logopedom.

Kašnjenje u progovaranju – Uzroci

Prema nedavnim istraživanjima ako je neko u vašoj porodici imao sličan problem postoji mogućnost da će i dete progovoriti sa zakašnjenjem. Odnosno postoji genetski nasledna izražena jezička slabost. Dečaci, inače progovaraju sa zakašnjenjem u odnosu na devojčice od oko 2 meseca.

Zakašnjenje se češće ispoljava i kod prevremeno rođene dece (ali svoje vršnjake dostignu obično do 2. godine), kao i kod blizanaca, dece koja su pri rođenju imala malu kilažu ili posebnu medicinsku intervenciju tokom rođenja, ali i dece koja imaju problema sa sluhom ili infekcijama uha.

Dete mi ne priča još uvekRoditelji, najčešće u periodu od rođenja do treće godine života, primete probleme u govoru i motorici. Najvažnije je da odmah reaguju i potraže pomoć, jer je to od krucijalnog značaja za dalji razvoj deteta.

Tim psihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM Niš, koga čine eminentni stručnjaci: psihijatripsihoterapeutipsiholozilogopedidefektolozi i dečiji neurologEEGbiofeedback terapeuti se trude da pruže najbolju uslugu našim klijentima.

Ukoliko vaše dete ima problem javite se na vreme Psiho centaru MM u Nišu!

Mi radimo i online preglede. Zakažite svoj termin  iz topline svog doma putem viber poziva. Pozovite nas na naš broj 069 1298 136 ili posetite sajt: www.psihocentarmm.com