Sahrane u Kini – Tradicija i običaji

Opšte je poznato da kineske porodice organizuju raskošne pogrebne ceremonije za svoje najmilije, jer sahrane zapravo određuju status porodice u društvu.

0
28
Sahrane u Kini

Sahrane u Kini prožete su tradicijom. U kineskom narodu ona predstavlja odraz poštovanja i časti nasleđa.

Običaji se mogu razlikovati u zavisnosti od pokrajine i verovanja porodice, starosti preminulig, društvenog statusa i uzroka smrti. Ipak, sve tradicionalne kineske sahrane uključuju određene elemente i prateći bonton oko dužine posete, kodeksa oblačenja i boja. Kineski narod veruje da se pogrebni običaji i tradicija moraju veoma striktno poštovati, inače bi porodicu preminulog mogla da zadesi loša sreća.

Uloga porodice u ceremoniji sahranjivanja

Opšte je poznato da kineske porodice organizuju raskošne pogrebne ceremonije za svoje najmilije, jer sahrane određuju status porodice u društvu.

Porodica igra ključnu ulogu u organizovanju sahrane.  Tradicionalni period žalosti, nazvan 守喪 (shǒusāng) traje godinu dana, a za prvorođenog sina do tri godine, iako moderne kineske porodice poštuju period od 49 dana. Za to vreme, porodica se svake nedelje moli za svoju voljenu osobu.

Običaji pre sahrane 

Kada voljena osoba umre, potrebno je organizovati mnogo strari. Jedna od prvih je kontaktiranje feng šui 風水 (fēngshuǐ) učitelja kako bi odabrao dan i vreme za sahranu. Ako grobnica već nije izabrana, on im pomaže da odaberu groblje imajući na umu lokaciju i orjentaciju – često na brdu, a nikada ispod drveta.

Uobičajeno je da kineske porodice odaju počast svojim najmilijima sa tri dana posete pre sahrane. Voljena osoba će biti obučena u svoju najbolju odeću ili tradicionalnu belu pogrebnu odeću. U crvenu ili drugu šarenu odeću mogu da budu obučeni samo oni koji su poživeli 80 ili više godina. Porodica može odlučiti da ostane sa preminulom osobom preko noći, čak i da priprema obroke na tom mestu. Ovaj običaj se zove 守夜 (shǒuyè).

Sahrane u Kini- Dan sahrane 

Kada porodica prestane da prima posetioce, kovčeg se zatvara. Ukoliko su članovi porodice prisutni, oni će okrenuti leđa jer veruju da će duše ljudi koji vide da se zatvara kovčeg biti zarobljene u kovčegu. Isto tako, na grobnom mestu, porodica i prijatelji okreću leđa kovčegu dok se spušta u grob. Tokom pogrebne ceremonije, kovčeg ostaje otvoren. Ovaj čin se smatra odrazom poštovanja prema starijima i voljenoj osobi koja je umrla.

Cveće za poslednji ispraćaj 

Za kineske sahrane najčešće se koriste bele ili žute hrizanteme, jer bele hrizanteme simbolizuju tugu.

Sahrane u Kini Bela perunika se tradicionalno koristi za porodice iz određenih pokrajina Kine. Međutim, u slučaju starijeg čoveka koji je poživeo 80 godina ili više, biće izabrano crveno cveće — a često i unutrašnjost kovčega će biti presvučena crvenim pokrovom.

Sam čin sahrane podrazumeva dosta cveća. Žene u porodici često nose žalobno cveće u kosi. Boja zavisi od njihovog odnosa prema voljenoj osobi: bela – žena, ćerka, zelena–unuci, plava–praunuci, crvena–pra-pra-praunuci.

Paljenje tamjana i papira

Ožalošćena porodica može paliti tamjan, 香 (xiāng), tokom pogrebne ceremonije. Oni takođe mogu spaljivati papir, 香紙 (xiāng zhǐ), takođe poznat kao novac duhova, to često mogu biti i kuće od papira, automobili i drugi predmeti.

Sahrane u Kini Ova tradicija pomaže da se osigura da će voljena osoba imati stvari koje su mu potrebne da bi se osećala udobno u zagrobnom životu. Porodica takođe može zapaliti tamjan ili papirni novac na ceremoniji kraj groba i po povratku na grobno mesto nekoliko dana kasnije.

Novčani pokloni porodici

Kineske porodice na sahrani ili dan ranije dobijaju novac od porodice i prijatelja.

Sahrane u Kini Tradicionalni poklon je neparan iznos u dolarima, počevši od 101 dolara, u beloj koverti. Može se predati članu porodice ili staviti u kutiju. Osoba koja daje poklon može da napiše svoje ime na koverti ili da je ostavi praznu.

Sahrane u Kini – Običaji nakon sahrane 

Nakon svih rituala sledi ispraćaj do grobnice ili krematorijuma. Tradicija zahteva da ispraćaj predvodi najstariji sin ili unuk voljene osobe, noseći veliki portret voljene osobe i tamjan. Ostali članovi porodice prate vođu.

Prijatelji i drugi gosti hodaju iza porodice. Kada se kovčeg voljene osobe spusti u zemlju ili odnese u krematorijum, služba se završava. Ako je porodica kantonskog porekla, gostima poklanjaju crvene (za voljene starije od 80 godina) ili bele koverte u kojima se nalaze slatkiši i novčići. Ovaj običaj znači da treba da se ostavi tuga na groblju i ponese sreća kući. U kineskoj kulturi, crvena je boja sreće, a novčić predstavlja bogatstvo.

Pre nego što gosti stignu kući, trebalo bi da pojedu slatkiše i potroše novčić kako bi započeli svoju sreću. Porodice u drugim pokrajinama mogu umesto toga gostima pokloniti crvenu nit. Gosti treba da odnesu konac kući i zavežu ga za kvaku kako bi oterali zle duhove.

Šta se oblači za sahranu?

Tradicionalno, porodica i gosti nose običnu belu i braon. Sin ili zet nosiće crnu traku. Zapadni uticaji su učinili da crna odeća takođe bude prihvaćena na kineskim sahranama, tako da ako želite da nosite konzervativnu crnu odeću, slobodno to uradite. Međutim, postoji izuzetak od ove tradicije. Ako je voljena osoba umrla prirodnim putem sa 80 ili više godina, sahrana je zapravo proslava dugog života, a gosti treba da nose ružičasto ili crveno kako bi pokazali svoju sreću.

Sahrane prema budističkoj religiji

Budizam je najrasprostranjenija religija u Aziji, a većina budista u Sjedinjenim Državama su Amerikanci azijskog porekla.

Sahrane u Kini Budistički pogrebni običaji se razlikuju, ali uobičajeno je da budističke službe podrazumevaju postavljanje oltara sa portretom preminulog, gde prijatelji i porodica mogu doneti sveće, tamjan, cveće i voće.

Budističku službu može da predvoditi monah, a slika Bude se može postaviti blizu oltara. Pevanje, 誦經 (sòng jīng), je najvažniji aspekt budističke sahrane, jer pomaže da se osigura da voljena osoba dostigne prosvetljenje u smrti.

Šta je kremacija svedoka?

Kinezi podjednako prihvataju i tradicionalnu sahranu i kremaciju. Izbor je stvar ličnih preferencija, a neke porodice biraju da gledaju ili čak učestvuju u postupku kremacije. Tokom kremacije svedoka, koja se naziva i gledanje kremacije, članovi porodice se dovode u krematorijum da gledaju kako se njihova voljena osoba premešta u komoru za kremaciju. U nekim slučajevima, članu porodice može biti dozvoljeno da pritisne dugme koje započinje proces kremacije. 

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko isksutvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedelji.