Najmisterioznije grobnice na svetu

0
411
Najmisterioznije grobnice na svetu

Počev od pitanja gde se nalazi grobnica Džingis Kana, preko tajni egipatskih piramida, pa do prokletstva Tutankamonove grobnice – tokom istorije mnogi naučnici su nastojali da otkriju misterije najintrigantnijih grobova.

I dok su pojedine sahrane poznatih u potpunosti jasne, druge bude pažnju ne samo istraživača, već i svih ljudi u svetu.

Najmisterioznije grobnice na svetu koje čuva vojska

Qin Shi Huanga bio je prvi kineski car. Važio je za veoma cenjenog, uticajnog i poznatog među kineskim carevima. Međutim, danas je njegova grobnica interesantnija od dostignuća koja je postigao tokom života. Razlog za to jesu impresivne statue vojnika napravljene od terakote. Više od 8.000 statua u prirodnoj veličini jedinstveno je po različitim rezbarijama na licu, koje kao da su zaista prikazivale svakog pojedinca u to vreme.

Najmisterioznije grobnice na svetu

Kineski vladar verovao je da će ga nakon smrti posetiti duhovi neprijatelja. Zato je naredio izgradnju džinovske grobnice sa statuama vojnika zajedno sa konjima. Smatrao je da će se, kada dođe vreme, skulpture pretvoriti u vojnike i da će ga pratiti u zagrobnom životu. Gradnja, koja je započeta 221. godine pre Nove ere, nikada nije dovedena do kraja.

U jednom trenutku car je naredio da se radovi obustave, a grobnica zatvori bez obzira što su se u njoj još uvek nalazili radnici. Tako je više od 720.000 radnika živo sahranjeno u grobnici. Zatim je na prostoru oko napravljena neka vrsta stepe nalik brdu kako bi se sakrilo njeno postojanje. Ipak, 1974. godine, sasvim slučajno je otkrivena kada su seljaci iz obližnjeg sela pokušali da se zaštite od suše kopanjem bunara.

Ne samo da spada u najmisterioznije grobnice na svetu, već i najveće. Prostire se na 22 km2, obuhvatajući uz grob i kuće i druge objekte tako da čini celovit zagrobni grad.

Grobnica kralja Mida

U grčkoj mitologiji pominje se kralj koji je svojim dodirom bilo šta mogao da pretvori u zlato. Nažalost, njegova sposobnost dovela je do tragedije kada je slučajno svoju voljenu ćerku pretvorio u zlato.

Najmisterioznije grobnice na svetuPredanje o kralju Midi donekle je istorijski tačno. Naime, kralj pod ovim imenom je postojao i vladao Frigijom, malom državom na prostoru današanje Turske. Upravo ovaj podatak podstiče misteriju grobnice koja je otkrivena 1957. godine.

Američki arheolog Rodney Young zajedno sa timom Univerziteta u Pensilvaniji prilikom istraživanja Velikog tumulusa na mestu drevnog Gordiona otkrio je grobnicu koja je ukazivala na kraljevsku sahranu. Na ostacima drvenog kovčega u severozapadnom uglu grobnice ležao je skelet čoveka visokog 1,59 metara i starog oko 60 godina za koji su istraživači pretpostavili da je kralj Mida.

Međutim, drvo u grobnici ukazivalo je da potiče iz 8. veka pre Nove ere, te se smatra da je reč o grobnici Midinog oca.

Najmisterioznije grobnice na svetu iz praistorijskog doba

U Irskoj postoji praistorijska grobnica poznata pod nazivom Newgrange. Procenjuje se da je ova grobnica stara koliko i egipatske piramide ili Stonehenge. Zbog predanja koja se i u modernom dobu prenosi sa generacije na generaciju opravdano se svrstava u najmisterioznije grobnice na svetu.

Najmisterioznije grobnice na svetuPrema verovanju naroda grobnicu su izgradili goblini, te ona predstavlja kapija u drugo carstvo. Ukoliko se otvori zli goblini će izaći i kidnapovati decu. Iako je samo narodna legendna grobnica je čvrsto zatvorena.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.