Gde se nalazi grobnica Džingis Kana?

Džingis Kan je umro avgusta 1227. godine u gradu Jinčuan tokom pohoda na Tangutsko Carstvo. Tačan uzrok njegove smrti je misterija.

0
1220
Grob Džingis Kana

Džingis Kan je jedna o najkontraverznijih ličnosti u istoriji.

Sin poglavice malog mongolskog plemena ostao je upamćen kao osnivač i prvi veliki kan Mongolskog carstva. Dolaskom na vlast ujedio je mnoga nomadska plemena severoistočne Azije, a zatim je započeo osvajanje drugih zemalja, pokorivši veći deo Evroazije. Ovi ratni pohodi često su bili praćeni velikim masakrima civilnog stanovništva, pa Džingis Kan i danas nosi titulu ozloglašenog vladara.

Iako ga se Zapad seća kao surovog osvajača, Mongoli ga smatraju osnivačem moderne zemlje. Zahvaljujući Kanu Mongolija se prostirala od Kine do Kaspijskog mora. Kroz carstvo je stigao i Put svile, što je doprinelo boljem povezivanju istoka i zapada. Takođe, uveo je pouzdanu poštansku službu i korištenje papirnatog novca.

Baš kao život, tako i smrt velikog mongolskog vladara budi interesovanje ljudi širom sveta. Pažnju dodatno privlači činjenica da grob Džingis Kana još uvek nije pronađen.

Tajna duga skoro 8 vekova

Džingis Kan je umro avgusta 1227. godine u gradu Jinčuan tokom pohoda na Tangutsko Carstvo. Tačan uzrok njegove smrti je misterija.

Grob Džingis KanaKao uzrok najčešće se navodi povreda dobijena prilikom pada sa konja u lovu. Mada pojedini hroničari smatraju da je Kan ubijen u borbi, dok je Marko Polo pisao da je umro od infekcije rane kada ga je pogodila strela u poslednjoj borbi.

Kao razlozi navode se i malarija, starost, ali i neobična priča vezana za princezu Dinastije Zapadni Sja, kako se još nazivalo Tangutsko Carstvo. Prema navodima iz 17. veka, lepa princeza, koja je uzeta kao ratni plen, sakrila je mali bodež i ubola Kana. Od komplikacija ranjavanja vrlo brzo je umro.

Zašto grob Džingis Kana nikada nije otkriven?

Kada se pomenu izgubljeni grobovi vladara obično je prva asocijacija Atila Hunski. Međutim, mnoge veće nedoumice krije grob Džingis Kana.

Za života vladar je naredio da bude sahranjen bez obeležja i ikakvog znaka. Da bi ispunili njegovu želju ožalošćeni vojnici su odnela telo kući u Mongoliju, ubijajući svakoga koga su sreli na putu kako bi sakrili tragove.

Na dan sahrane vojnike, koji su činili pogrebnu povorku, ubili su članovi vladareve pratnje, a potom su i sami izvršili samoubistvo. Na taj način nestali su svi koji su znali lokaciju gde je Kan počivao.

Prema jednoj legendi grobno mesto utabalo 1.000 konjanika kako bi ostalo sakriveno. Dok pojedini tvrde da su Mongoli preusmerili reku da teče preko groba kako bi ga zaštitili od pljačke i skrnavljenja.

S obzirom na ogromno prostranstvo koje je zahvatalo Mongolsko carstvo u to doba, grob Džingis Kana može biti bilo gde od Tihog okeana do Kaspijskog jezera.

Dosadašnja otkrića vezana za grob Džingis Kana

Veruje se da se grob Džingis Kana nalazi na vrhu planina Henti – Burkan Kaldun. Na ovo sveto mesto, udaljeno oko 160 km od Ulan Batora, vladar je otišao da se pomoli pre nego što je krenuo u pohod na ujedinjenje Mongola i drugih stepskih naroda. Tada se zakleo da će se vratiti tamo kada umre. Upravo zbog toga mnogi veruju da je tu i sahranjen.

Nažalost, istraživanja vrha nisu moguća, jer je planina pod zaštitom UNESKO. Dronovi iznad planine otkrili su postojanje građevine, koja je pokrivena bujnom vegetacijom, što je dodatno podstaklo priču o grobu.

Prema drugoj teoriji Kanov grob čuva pleme Urjanhaji, zvano Darhati, koje su Mongoli oslobodili poreza i vojne službe. Ovo mišljenje je u suprotnosti sa pričom da su svi vojnici koji su prisustvovali sahrani pogubljeni.

Pojedini istoričari navode da se grob nalazi u njegovom rodnom mestu Henti kroz koju protiču tri reke – Onon, Kerlan i Tul. Dok drugi smatraju da je Džingis Kan sahranjen na starom groblju kraljeva Ćiongnu u centralnoj mongolskoj provinciji Arkangaj.

Bez obzira što mesto gde počiva Džingis Kan nije pronađeno, kao spomenik velikom vladaru služi njegov mauzolej koji je proglašen turističkom atrakcijom, te ne čudi što spada u 5 najpoznatijih mauzoleja na svetu.

Grob Džingis KanaPogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.