Umro je Oliver Dragojević – Velikan EX YU muzičke scene

0
554
umro oliver drgaojevi smrt
Photo: YouTube

Jutros u 5 sati u splitskoj bolnici umro je Oliver Dragojević, javlja Slobodna Dalmacija. Velikan hrvatske muzičke scene napustio nas je u 71. godini, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostifikovan rak pluća.

Legendarni šansonijer borio se sa teškim oblikom karcinoma, tako da je zbog lošeg zdravstvenog stanja bio prisiljen da otkaže dva koncerta u Splitu.

Oliver Dragojević bio je fenomen i legenda hrvatske muzičke scene kao i legenda EX YU muzike. Svojim pesmama, kojima nas je uveseljavao čak 50 godina zauvek je ostavio svoj trag.

Jednom prilikom je rekao da je ostvario sve što je zamislio kao i da ga je tokom svog života uvek pratila sreća. Muzikom se bavio odmalena, pa je tako već s pet godina zabavljao putnike na brodu na relaciji Split – Vela Luka harmonikom koju mu je poklonio otac.

Estradni počeci

Prvi estradni nastup imao je 1961. godine s pesmom ‘Baloni’, a u isto je vreme s bratom Aljošom snimao svetske hitove za radio stanicu Split. Pesma ‘Picaferaj’ ostala je zapamćena kao jedna od Oliverovih prvih pesama. Nakon nje Oliver je nastupao po raznim klubovima, pa se na kratko vreme pridružio Trubadurima i pevao u grupi More, a onda se 1972. opet sastao s bendom Batali.

Na Prokurative se vratio opet tri godine kasnije kada je osvojio prvu nagradu publike s pesmom ‘Ča će mi Copacabana’. Godinu posle opet sarađuje sa Zdenkom Runjićem na pesmi ‘Galeb i ja’, a saradnja Runjića i Olivera smatra se jednom od najuspešnijih na EX YU prostorima.

I od tada je gotovo svaka njegova pesma bila hit. ‘Skalinada’, ‘Malinkonija’, ‘Romanca’, ‘Oprosti mi, pape’, ‘Vjeruj’ u ljubav’, ‘Nadalina’, ‘Štorija’, ‘Luce mala’, ‘A vitar puše’, ‘Anđele moj’, ‘Što to bješe ljubav’, mogli bi tako u nedogled.

Jednom mu je na koncert došlo samo pet ljudi

Nije imao problem s pričama o teškim počecima svoje karijere. Prošle se godine u jednom intervjuu prisetio koncerta u Mariboru na koji mu je došlo samo petoro ljudi.

– Kemal Monteno i ja smo imali koncert u Mariboru, ja sam nastupao pre njega. A u prvom redu sedi pet ljudi! Rekao sam: ‘Slušaj Kemo, ima pet ljudi!’. Uzeli smo gitaru i seli pored njih, pevali i vratili im novac. I svi zadovoljni! Jednostavno publici nismo bili simpatični u to vreme. Ne znam, nisu nas slušali – rekao je tada.

Veliki uspesi

Njego muzički put na kraju su obeležili brojni uspesi, a da je bio obožavan u celom svetu potvrdili su i njegovi nastupi u nekima od najprestižnijih svetskih graodva. Pevao je tako u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariskoj Olympiji kao i Opera Houseu u Sidneju.

Omiljen među kolegama

Bio je uzor mlađim kolegama. ‘U ljubav vjere nemam’ pesma je koju je snimio u duetu s Gibonnijem koji je za njega imao samo reči hvale.

– Najjednostavniji je od svih nas i najnormalniji je od svih nas. Beskrajno ga volim i šaljemo mu sve najljepše misli, energiju i molitve. Mislim da mu svi žele sve najbolje. Možda je on najvoljeniji čovek u hravtskom narodu. Ne postoji nijedna osoba, bilo da se radi o taksistu ili nekome na blagajni da ne pita za njega i pozdravi ga – izjavio je Gibo nedavno i Olivera nazvao svojim bratom. Zajedno su napravili i album ‘Familija’.

More, brodić na Korčuli i ribe

Pored muzike i porodice, velika Oliverova ljubav bile su mu Vela Luka, barka i ribe, pa mu je, nakon što mu je dijagnostifikovana teška bolest, najteže i palo to što ne može u ribolov.

– Eto, jedino mi je toga žao. Fali mi more, brodić na Korčuli, da idem na ribe. To mi je dugo godina bio smisao, a sad mi ukućani donose ribu – priznao je u intervjuu za 100posto.hr.

U razgovorima za medije često je hvalio svoju ženu Vesnu i isticao da je čovek od starinskih običaja koji uživa u malim stvarima, toplini doma, deci i unucima.

Sebe je smatrao i romantičarom pa je jednom prilikom rekao kako je uvek u stanju da se naježi na nešto lepo – pesmu, reči, emociju, atmosferu.

Teška dijagnoza

Vest da je bolestan šokirala je i rastužila sve. U avgustu  mu je dijagnostifikovan rak pluća, međutim on je i u tim teškim trenucima bio pozitivan.

– Vražja bolest je to, malo sam oslabio ali nadam se pozitivnom ishodu. Najbitnije je ostati čvrst u glavi, a ja se psihički osećam dobro. Pijem mnogo lekova, za svakakva čuda… Protiv bolova, za krv, za energiju pa se mogu očekivati nuspojave. Teško je to sve uskladiti i biti siguran da su sve tablete međusobno kompatibilne. Bio sam čak ostao u jednom momentu  bez sluha. To je trajalo dve nedleje, kao da su mi uši bile začepljene – objasnio je u intervjuu sa novinarom 100 posto portal.

Iako je to bio, nikad se nije smatrao ni zvezdom ni legendom i znao je reći da mu pohvale koje je dobijao tokom života baš ništa ne znače.

– Jednostavan sam čovek, takvi su svi moji kod kuće. Mi smo ekipa koja ne uživa u velikim pohvalama, spektaklu, nečemu što nije prirodno. Sve je to isforsirano – zaključio je jednom prilikom.

Svoje koncerte nije smatrao spektaklima, međutim njegovi su nastupi i pesme njegovim fanovima to sigurno bili.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde