Najmaštovitiji pogrebni sanduci

Kada je u pitanju neobičnost pogrebne opreme posebnu pažnju privlače običaji u Gani. Prema mišljenju mnogih oni su ovaj deo sahrane podigli na viši nivo.

0
348

Sahrane su se kroz istoriju menjale u skladu sa običajima, verovanjima i religijama. Iako su mnogi običaji nestali u duhu modernog društva, pojedine neobičnosti u pogrebnoj tradiciji širom sveta i danas postoje. Tako su na Tibetu nebeske sahrane, a u Indiji Sati, običaj sahranjivanja žive žene uz umrlog supruga.

Kada je u pitanju neobičnost pogrebne opreme posebnu pažnju privlače običaji u Gani. Prema mišljenju mnogih oni su ovaj deo sahrane podigli na viši nivo.

Da su najmaštovitiji pogrebni sanduci iz Gane prava remek dela potvrđuje i činjenica da su prvi put prikazani široj zapadnoj javnosti na izložbi Les Magiciens de la terre u Muzeju National d’Art Moderne u Parizu 1989. Od tada, mogu se videti u međunarodnim umetničkim muzejima i galerijama širom sveta.

Najmaštovitiji pogrebni sanduci slave život preminulog

Na samom zapadu Afrike, tačnije od Gvinejskog zaliva na jugu pa do Burkine Faso na severu smeštena je Republika Gana. Zemlja koja je još u 11. veku predstavljala značajan trgovački centar zlata i robova, dok je danas poznata po atraktivnim plažama, prelepim nacionalnim parkovima i zamkovima koji pričaju drevne priče. Ipak, ono što budi veliko interesovanje turista, pa i medija, verovali ili ne, jesu najmaštovitiji pogrebni sanduci.

Najmaštovitiji pogrebni sanduciDa biste razumeli o čemu je reč morate, najpre, da se upoznate sa shvatanjima ovog naroda vezanim za smrt i sahrane. Naime, u Gani sahrane predstavljaju svojevrsnu proslavu života preminulog. Zbog toga se pripremaju nedeljama i porodica je spremna da izdvoji za njih čitavo bogatstvo.

Prosečna sahrana, danas, iznosi između 15.000 i 20.000 dolara. Pri čemu se za sanduk izdvaja oko 250 dolara, što je prosečna godišnja plata stanovnika Gane.

Simbolika pogrebenih sanduka u Gani

Abebu adekai ili „Fantasy“ kovčezi, kako se popularno nazivaju, potiču iz verskih uverenja u vezi sa zagrobnim životom. Ganjani veruju da se život u nebeskom svetu nastavlja na isti način kao na zemlji. Zato društveni status pokojnika delimično zavisi od upotrebe ekskluzivnog kovčega prilikom sahranjivanja.

Oni obično simbolizuju profesiju preminule osobe. Tako, na primer, mornar bi mogao biti sahranjen u kovčegu u obliku čamca, a obućar u kovčegu u obliku cipele. Određeni oblici, poput mača ili stolice, predstavljaju članove kraljevske porodice ili sveštenike. U takvim kovčezima je dozvoljeno sahranjivanje samo ljudi sa odgovarajućim statusom. Životinje kao što su lavovi, petlići i rakovi mogu se koristiti za predstavljanje totema klana.

Najmaštovitiji pogrebni sanduciNije redak slučaj da najmaštovitiji pogrebni sanduci oslikavaju hobi ili neko interesovanje pokojnika, te dolaze u najraznovrsnijim oblicima. Sanduk u obliku aviona, automobila, knjige, robota – mogućnosti u dizajnu, zaista, su neverovatne.

Kako se izrađuju najmaštovitiji pogrebni sanduci?

Kovčezi napravljeni po narudžbini ne mogu se videti sve do pogrebne ceremonije. Njihova izrada traje 2 do 6 nedelja, u zavisnosti od složenosti konstrukcije i detalja. Za hitne narudžbine, nekoliko stolara će raditi na jednom komadu istovremeno.

Ovi sanduci se prave od lokalnog drveta. Dok oni koji će biti izložbeni, tj. namenjeni za muzeje i galerije izrađuju se od mahagonija ili drugog visokokvalitetnog tvrdog drveta. Na taj način se štite od pucanja i napada insekata, jer se prenose iz jedne klime u drugu.

Čitav postupak izrade odvija se ručno, pomoću jednostavnih, neelektričnih alata. Sam proces slikanja traje do 2 dana. Neke modele oslikava šef radionice, a druge lokalni pisci znakova.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.