Zanimljivosti o zlatu

Zlato je opštepoznato i opšteprihvaćeno širom sveta. Godinama i decenijama unazad važi za jednu od najsigurnijih investicija. Zašto je tako i šta čini zlato posebnim na tržištu plemenitih metala otkrivamo vam u narednim redovima.

0
213
Zanimljivosti o zlatu

Zanimljivosti o zlatu mogu vas iznenaditi. Ukoliko ne znate ništa ili znate malo o ovom plemenitom metalu, na pravom ste mestu!

Ako razmišljate o kupovini zlatnih pločica ili dukata, možda ćete želeti da znate i nešto više o žutom plemenitom metalu. Pre bilo koje investicije, manje ili veće, uvek je neophodno dobro se upoznati sa aktivom u koju ulažete novac.

Zlato je opštepoznato i opšteprihvaćeno širom sveta. Godinama i decenijama unazad važi za jednu od najsigurnijih investicija. Zašto je tako i šta čini zlato posebnim na tržištu plemenitih metala otkrivamo vam u narednim redovima.

Zlato potiče od meteorita

Skoro svo svetsko zlato potiče od meteorita koji su “bombardovali“ planetu više od 200 miliona godina nakon njenog formiranja.
Naučnici su pokazali da je površina Zemlje postala obogaćena plemenitim metalima nakon udara meteorita. Zlato se nalazi u Zemljinoj kori. Predstavlja relativno redak hemijski element, koji čini samo 0,0000004% Zemljine kore.
Zanimljivosti o zlatu
Po svemu sudeći, prva civilizacija koja je kopala i koristila zlato bili su stari Egipćani. Artefakti pronađeni tokom vekova navode naučnike i istoričare da se slože oko toga da su Egipćani prvi put počeli da kopaju zlato 5000. godine pre nove ere, pre nego što su razvili pisani jezik.

Zanimljivosti o zlatu – Zlato je netoksično

Iako je zlato težak, gust metal, generalno se smatra netoksičnim. Zlatne metalne ljuspice se čak koriste i u industriji hrane i pića. Ipak, žuti plemeniti metal može biti i alergen. Zbog toga je dobra ideja da ispitate svoje alergije pre nego što kupite komad zlatnog finog nakita.
Da biste utvrdili da li ste alergični na zlato, uzmite komad zlata i protrljajte ga po dlanu. Ako ste alergični na zlato, tamna mrlja će se pojaviti na mestu gde je došlo u kontakt sa vašom kožom. Za one koji su alergični, platina je odlična alternativa za koju je manje verovatno da će izazvati iritaciju.

Zanimljivosti o zlatu – Postoje dva oblika čistog zlata

Da li ste znali da čisto zlato dolazi u svega dva oblika? Iako zvuči neverovatno, zaista je tako.

Čisto, fizičko zlato koje se smatra investicionim dolazi u obliku zlatnih pločica i zlatnih dukata, odnosno novčića.

Da bi se smatralo investicionim, zlato mora ispuniti određene standarde.

Kada govorimo o zlatnim pločicama, njihova finoća mora biti 995/1000. Zlatne poluge dolaze u različitim gramažama. Najmanja iznosi svega 1 gram, dok se najveća investiciona pločica može pohvaliti težinom od čak 1 kilogram!

Da bi se smatrali investicionim, zlatni dukati moraju biti minimalne finoće 900/1000 i iskovani nakon 1800. godine. Osim toga, moraju biti zvanično sredstvo plaćanja u državi porekla – ili bar da su to u jednom vremenskom trenutku bili!

Ujedno, ova dva oblika investicionog zlata predstavljaju pametnu investiciju u finansijski sigurniju budućnost. Kupovinu zlata u obliku pločica i novčića možete obaviti putem proverenih, iskusnih i renomiranih trgovaca plemenitim metalima, kakva je kompanija Insignitus GOLD.

Zanimljivosti o zlatu – Zlato se može pronaći širom sveta

Zlato je otkriveno na svim kontinentima na Zemlji.

„Aluvijalno“ zlato se pronalazi kao malo žuto zrna ili ljuspice, ili čak mali grumenčići, na koritima brzih reka i potoka. Veća je verovatnoća da ćete pronaći naslage zlata na unutrašnjoj strani krivina rečnog korita, gde voda teče manje brzo. Kako voda usporava, teške čestice zlata padaju kroz šljunak na koritu reke. Na kraju se talože na glinenom dnu korita reke.

Zlato je najpoznatiji, ali ne i najskuplji plemeniti metal na svetu

Zlato je, sasvim sigurno, najpoznatiji plemeniti metal na svetu. I pored toga, on nije najskuplji.

Zanimljivosti o zlatuOd pre nekoliko godina pojavio se novi plemeniti metal, čija je vrednost, ali i retkost, daleko veća od zlata. U pitanju je osmijum. Radi se o najređem i poslednje otkrivenom plemenitom metalu, čija vrednost raste čak 3 puta brže od vrednosti zlata!

Za više informacija o kupovini zlata u Srbiji, kompanija Insignitus GOLD stoji vam na raspolaganju!