Bitcoin vs. Čisto zlato – U šta je pamentije ulagati?

Stručnjaci neretko prave paralele između investicionog, čistog zlata i Bitcoin-a. Neretko se može čuti da se kriptovalute nazivaju i digitalnim zlatom. U čemu su sličnosti, ali i koje su razlike između Bitcoin-a i čistog zlata otkrivamo vam u narednim redovima.

0
938
Cisto zlato

Ulaganje u čisto zlato uvek predstavlja pametno rešenje. Da li je situacija sa najpoznatijom kriptovalutom “Bitcoin“ slična?

U poslednjih nekoliko godina svedoci smo sve veće popularnosti kriptovaluta, a naročito Bitcoin-a. U jednom momentu cena ove kriptovalute beležila je preko 60 hiljada dolara, što predstavlja i vrhunac rasta njegove vrednosti. Samim tim, i investitori su počeli sve više da se okreću ovoj kriptovaluti i da uviđaju njenu moć. Međutim, dolaskom krize uzrokovane situacijom u Ukrajini, uvideli smo da moć Bitcoin-a i nije onakva kakvom se do tada smatrala. Pad cene u proteklih šest meseci beleži neverovatnih 37%, što govori da su kriptovalute i dalje u nezavidnoj poziciji.

Stručnjaci neretko prave paralele između investicionog, čistog zlata i Bitcoin-a. Neretko se može čuti da se kriptovalute nazivaju i digitalnim zlatom. U čemu su sličnosti, ali i koje su razlike između Bitcoin-a i čistog zlata otkrivamo vam u narednim redovima.

Koje su sličnosti čistog zlata i Bitcoin-a?

Čisto zlato i Bitcoin poseduju dosta sličnosti. Najvažnija je svakako ograničena ponuda na tržištu. Kod kriptovaluta ograničena ponuda obično se opravdava njegovim stvaranjem, dok je zlato ograničeno količinom metala koji se može pronaći i iskopati u prirodi.

Cisto zlato Kada se doslovno pogleda, zlato se dobija rudarenjem, ali je ista i situacija sa ovom kriptovalutom. Zlato se doslovno vadi iz rude, te se prerađuje i dobija se čisto zlato. Kod Bitcoin-a, izraz “rudarenje“ odnosi se na rešavanje algoritama i generisanje novih oblika kriptovalute. I u jednom i u drugom slučaju, procesi su veoma komplikovani, a njihova isplativost zavisi od više različitih faktora. Pre svega od cene na tržištu. Cena Bitcoin-a zavisi od količine ljudi koji u datom trenutku žele da ga kupe/prodaju. Sa druge strane, cena zlata se svakodnevno formira u Londonu, gde se sastaju najvažnije banke i određuju je.

Još jedna važna sličnost između zlata i ove kriptovalute jeste činjenica da ne zavise direktno od stanja na tržištu. I za jednu i za drugu opciju smatra se da mogu sačuvati vrednost kapitala, mada se prednost uvek daje čistom zlatu. Investitorima pružaju određenu dozu sigurnosti i izvesnosti u veoma neizvesnim finansijskim vremenima.

Cena zlata je od početka pandemije koronavirusa, a zatim i krize u Ukrajini beležila veliki porast. Sa druge strane, za Bitcoin se može reći da je njegova cena itekako varirala. U novembru protekle godine, njegova vrednost beležila je skoro 70 hiljada dolara, da bi sada iznosila svega 23 hiljade.

Bitcoin vs. čisto zlato – Razlike

Prva i osnovna razlika između digitalnog zlata i čistog, investicionog, fizičkog zlata jeste volatilnost. Šta to znači?

Cena Bitcoin-a se kreće daleko neizvesnije i volatilnije na dnevnom nivou nego što to čini cena zlata. Promene u ceni ove kriptovalute mogu biti drastičnije na dnevnom nivou. Iako to može značiti i drastičniju zaradu, rizik od ulaganja daleko je veći nego što je to slučaj sa ulaganjem u zlato. Zlato se smatra investicijom sa minimalnim rizicima od ulaganja. Kao takva, predstavlja sigurno utočište investitorima širom svetu. Za Bitcoin se ne bi smelo sa sigurnošću tvrditi isto.

Sa druge strane, zlato je kroz vekove pokazalo i dokazalo svoju vrednost. Bitcoin je izum novije generacije, koji postoji nepunih petnaest godina. Upravo iz tog razloga se investitori češće odlučuju za zlato, dok Bitcoin zaobilaze. Sigurnost kupovine i održavanja vrednosti čine zlato boljom investicijom od kriptovaluta.

Zlato je bilo i ostalo fizička imovina. S obzirom na to da je Bitcoin digitalna imovina, moguće joj je pristupiti isključivo putem elektronskog uređaja. Zlatne pločice ili novčiće uvek i u svakom trenutku možete držati u ruci, te zameniti za novac ukoliko je to neophodno, gde god se u svetu nalazili. Ovo je, takođe, jedna od najvećih razlika digitalnog i fizičkog zlata.

Moramo napomenuti da je investiciono zlato oslobođeno plaćanja poreza na dodatu vrednost, odnosno PDV-a, što govori u prilog kupovini i investiranju upravo u ovaj plemeniti metal.

Cisto zlato Ukoliko želite da obogatite svoj investitorski portfolio investicionim zlatom, kontaktirajte kompaniju Insignitus GOLD.