5 nerešenih misterija Tutankamonove grobnice

Misterija Tutankamonove grobnice započinje pitanjem ko su bili roditelji ovog faraona. Prema istorijskim podacima, Tutankamon je unuk velikog faraona Amenhotepa III i sin faraona Ekhnatona.

0
305
5 nerešenih misterija Tutankamonove grobnice

Pre tačno 100 godina u Dolini kraljeva kod Luksora engleski arheolog Hauard Karter otkrio je grobnicu faraona Tutankamona. Ovo otkriće donelo je nova saznanja o pogrebnim običajima starih Egipćana, ali i mladom faraonu za koga se do tada malo znalo, te je smatran sporednom figurom u istoriji Egipta.

Otvaranjem glavne odaje Karter i njegov tim ostali su zatečeni pred blistavim zlatnim artefaktima, impozantnim sarakofagom napravljenim od 110 kilograma čistog zlata i pogrebnom maskom od zlata koju je krasilo poludrago kamenje. Međutim, nemili događaji koji su usledili u narednim godinama doveli su do legende o prokletstvu Tutankamonove grobnice koja i danas privlači pažnju. Dok otkrića novih odaja ponovo su preokupirala javnost nerešenim misterijama koje ona krije.

Ko su bili Tutankamonovi roditelji?

Misterija Tutankamonove grobnice započinje pitanjem ko su bili roditelji ovog faraona. Prema istorijskim podacima, Tutankamon je unuk velikog faraona Amenhotepa III i sin faraona Ekhnatona.

Rođen je oko 1341. godine pre Nove ere pod imenom Tutankaton. Nakon smrti svog oca, sa samo 9 godina, došao je na presto. Kako su Egipćani verovali da su faraoni otelotvorenje boga Amona, mladi kraljević je preimenovan u Tutankamon.

Iako se ime oca jasno navodi pitanje Tutankamonove majke je neizvesno. I dok pojedini naučnici veruju da je dečakova majka bila Ekhnatonova glavna žena, Nefertiti, drugi smatraju da je njegova majka bila jedna od sekundarnih žena po imenu Kia.

5 nerešenih misterija Tutankamonove grobnicePostoji i grupa koja ističe da Ekhnaton uopšte nije Tutankamonov otac, već je faraon Smenkhara, koji je bio vladar neposredno pre Tutankamona. Sumnju dalje podgreva otkriće grobnica u Dolini kraljeva. DNK analiza mumija ukazuje da je otac osoba koja je sahranjena u grobnici KV55, a majka žena koja je sahranjena dalje na zapadu u grobnici koja nosi oznaku KV35. Nažalost, identitet ovih mumija je nepoznat.

Ko je vladao nakon Tutankamona?

Tutankamon je iznenada umro u 19. godini. Prema navodima bio je oženjen svojom polusestrom Ankesenamon, Nefertitinom ćerkom sa kojom je imao 2 ćerke. Kako su oba deteta umrla po rođenju presto je ostao prazan smrću faraona što je njegovu udovicu dovelo u bezizlaznu situaciju.

U nastojanju da zadrži vlast Ankesenamon je pisala kralju Hetitu moleći ga da joj pronađe mladoženju. Dokumenta pokazuju da je princ Zannanza poslat u Egiptu, kao novi suprug, ali mu se na tom putu gubi svaki trag.

Kako je umro Tutankamon?

Jedna od 5 nerešenih misterija Tutankamonove grobnice jeste i smrt faraona, za koju se ističe da nije nastupila prirodnim putem.

Rupa na lobanji Tutankamonove mumije podstakla je priču da je faraon ubijen, a kao nalogodavac ubistva navodi se Aj, njegov dvorjanin. Prema drugoj teoriji Tutankamona je ubila kočija koja ga je udarila tako da mu je smrskala rebra i karlicu, a srce zdrobila. Dok pojedini smatraju da je težak prelom noge izazivao obilno krvaranje koje je dovelo do fatalnog ishoda.

Da li je grobnica bila građena za Tutankamona?

Pri razmatranju 5 nerešenih misterija Tutankamonove grobnice najveće nedoumice izaziva tvrdnja da nije zidana za njega. Kako je faraon iznenada mlad umro sahrana se morala brzo pripremiti, te istoričari veruju da je sahranjen u grobnici koja je bila namenjena za Nefertiti.

Ovu tvrdnju opravdaju činjenicom da je grobnica mnogo manja u odnosu na grobnice drugih faraona i da je od 4 prostorije samo grobna komora bila oslikana. Dok su hijeroglifi sa Tutankamonovim imenom ispisani preko ličnog imena koje je Nefertiti koristila kada je postala kofaraon Egipta – Anheperure Merit Neferheperure Neferneferuaten. (“Otelotvorenje Boga Sunca, Ehnatova draga, Lepotica nad Lepoticama Sunčevog diska”).

Da li je još neko sahranjen u Tutankamonovoj grobnici?

U poslednjoj deceniji otkrivene su nove odaje u grobnici. Jedna je skladište za kovčege i pogrebne potrepštine, a druga sadrži mumiju žene koja je bila pevačica u hramu Karnak.

5 nerešenih misterija Tutankamonove grobniceNajnovije skeniranje zemljišta ukazuje na druge potencijalne grobnice, koje se kriju iza zidova Tutankamonove. Ova otkrića navode na razmišljenje da je u nekoj od njih i mumija Nefertiti. Mada lista obuhvata i Tutankamonovu stariju sestru Meritaten i njegovu potencijalnu majku Kiju.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva ukoliko je potrebno. Naš tim vam stoji na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedelji.