Razvoj bebe: Šta vam donosi svaka faza od rođenja do prve godine života?

Prva godina biće puna uzbuđenja i velikih promena za vas i vašu bebu! Iskoristite svaki momenat i uživajte u magiji odrastanja jedne male bebe u detence!

0
995
razvoj bebe od rođenja do prve godine
Photo: Pixabay.com

U prvoj godini života vaše dete će se veoma brzo razvijati, menjati i napredovati. Gotovo svaki novi mesec u njegovom životu, u tih prvih dvanaest meseci, doneće neke nove napore i pobede koje će vaš mališan savladavati. U nastavku pročitajte kako će se vaša beba razvijati od prvog do 12 meseca i šta pojedina faza razvoja donosi.

Razvoj deteta od rođenja do 3. meseca života

Od rođenja pa do trećeg meseca života, beba najviše vremena provodi hraneći se i spavajući. Ipak, već nakon mesec dana detetovog života, na njemu možete primetiti promene. Nakon mesec dana dete češće otvara oči i sve je više budno. Posmatra ljude oko sebe i počinje se samo povremeno pokretati. Motorički razvoj deteta u ovom dobu označava neprestane grube pokrete celim telom, a najviše udovima. Ako dete stavite na trbuh, ono će samo okretati glavu iako još nije u stanju aktivno je okretati, a sve zbog toga kako bi mu se oslobodili disajni putevi. Iako postoji refleks hvatanja, šake su nakon rođenja detetu zatvorene.

Razvitak bebe odrastanje
Photo: Pixabay.com

U ovom razdoblju bebe počinju posmatrati predmete koji su udaljeni do 30 centimetara, mogu razlikovati boje, a najveću pažnju zaokupljuju im crno-bele stvari. Vole da slušaju različite glasove i prate lica. Od mirisa, najviše vole majčino mleko i slatkaste ukuse, a kiseli mirisi biće im jako odbojni.

Deca u ovom razdoblju žude za kontaktom roditelja. Vole njihovu blizinu, ljubav i pažnju, vole da se maze i vole dodire. Okreću se za poznatim zvukovima, licima i glasovima, a komuniciraju brbljanjem, plakanjem i pokretanjem tela.

Iako jako malo, dete vam u ovom dobu može reći kako nešto nije u redu. U nastavku donosimo koji su simptomi rizika, kada bi se trebali zabrinuti i zatražiti pomoć.

Simptomi rizika kod malih beba:

  •     izostanak treptaja na svetlo
  •     bez reakcije na nagle i jako glasne zvuke
  •     otežano disanje
  •     sporo hranjenje
  •     ne doživljavanje predmeta koji su blizu detetovih očiju
  •     preterana mlohavost i opuštenost
  •     ukočenost, krutost i ne pokretanje udova
  •     drhtanje donje vilice

Prvi mesec

Kada se vaše dete rodi (ako je bilo sve u redu tokom trudnoće i porođaja) ono je najčešće teško između 2,5 – 4 kg, a dugačko je oko 50 centimetara. U prvim danima nakon rođenja izgubiće nešto na težini, ali sve će se to nadoknaditi u prve 2-3 nedelje života.

Pravilni položaj spavanja deteta je onaj na leđima, tada dete okreće glavicu na levu i desnu stranu, a krajem prvog meseca je može i podići. Šake su uglavnom zatvorene. Prvih mesec dana, period uhodavanja, najčešće brzo proleti.

Drugi mesec

U drugom mesecu, ako dete stavite u položaj na trbuh ono može da podigne glavicu i pogledom prati neku igračku. Najčešće je ta igračka jarke boje, kreće se, proizvodi neki zvuk ili slično. Već tada beba pogledom prati odrasle. Sluh i vid se međusobno koordinišu, pa tako pogled usmerava prema izvoru zvuka.

Pokušajte pomerati neku igračku gore-dole pred detetom pa možete videti kako je prati pogledom. Šake su i dalje većinu vremena zatvorene, ali sada je palac izbačen napolje.

U doba od dva meseca beba počinje da izgovara slova, odnosno proizvodi zvukove koji zvuče kao “a”, “e” i “u”. Takođe, u drugom mesecu bi vas vaš mališan trebao nagraditi i prvim osmehom, ali i pokazati svoje nezadovoljstvo.

Beba drugi mesec razvoj
Photo: Pixabay.com

Treći mesec

U trećem mesecu vaša se beba, ako je ostavite u ležeći položa na stomak, može podići na podlaktice, podižući ne samo glavu nego i grudni koš. Ako imate vrtešku u dečjem krevetcu i legnete bebu na leđa, ona će okretati glavu, pratiti igračke i sve što joj privlači pogled. Tada već i pruža ruke prema igračkama na vrtešci. Šake se sada otvaraju.

U tom periodu najvažnija je stimulacija svih reakcija. Razgovarajte s bebom, igrajte se s njom, pokazujte predmete, imenujte ih, smejte se pred bebom i pričajte priče. Plazite mu jezik, izvodite grimase, mašite i tapšite. Poznati zvukovi, glasovi i muzika je umiruju. Beba je vrlo društvena i jasno će vam pokazati negodovanje ako je ostavite samom. Ona će sada sve češće gugutati i grgljati, a javljaju se prvi nizovi slogova.

Uživajte u ovom razdoblju dok je dete još mirno i ne kreće se. Iskoristite ga da zaštitite dnevni boravak i sobe od potencijalnih opasnosti kada vaša beba propuže. Omogućite mu neku dekicu, jastuk ili prostirku na kojoj će moći da boravi. Igračke koje se u tom periodu sviđaju deci su one jarkih boja, proizvode neke zvukove ili se kreću. Nemojte nikad ostavljati dete bez nadzora, bez obzira na to što se još sada ne kreće jer se nezgode lako dogode. Budite oprezni s predmetima koje dajete deci. Pazite da to nisu igračke ili predmeti koji se mogu lako odlomiti jer bi ih dete brzo moglo progutati. Opreza nikad dovoljno!

Razvoj deteta od 4. do 6. meseca života

Četvrti mesec bebe postaje vrlo uzbudljiv jer beba počinje sve više da komunicira s roditeljima i bližnjima. Dete je teško između 5 i 6 kilograma, što naravno zavisi od građe bebinog tela i naslednim karakteristikama. U petom mesecu težina deteta bi trebala da se  udvostruči od rođenja, a dete se sada sve više okreće na trbuh i hvata igračke.  U šestom mesecu dete već polako počinje da puzi, a neke bebe već mogu samostalno da sede. Ne brinite ako vaše dete ne sedi, vremenom će svladati tu veštinu čim mu leđni mišići ojačaju.

Četvrti mesec

Vaš bebac je ušao u 4. mesec? Primetićete mnoge promene. Za početak, puno više je u budnom stanju nego na početku. Prosečno stanje budnosti sada traje oko sat vremena. Uživa u druženju s vama, smeje se, guguće, ako mu uzmete igračku ozbiljno će se naljutiti. Verovatno najslađe je kada ga goicate, smejaće se i to onako, iz srca.

Sada, kada leži na trbuhu, podiže glavu i čvrsto se oslanja na laktove. Pogledom prati predmete, voli da sve dodirne i vidljiva je koordinacija ruke – usta, prvenstveno kada pokušava da stavi igračke u usta. Premda ste se već do sad sigurno uhodali u kupanje, primetićete kako vaš mališan uživa u brčkanju, rita se i lupa ručicama po vodi. Ako je vaš mali mališan nemiran, pokušajte da ga umirite muzikom ili stavite pred ogledalo. Sopstveni odraz će mu biti jako zanimljiv. Takođe, sada već razlikuje različite ljude i drugačije reaguje na njih.

Dete se vrlo lako okreće na stomak, a ako ga pridržavate rukama, pomalo već i sedi. Ipak, suzdržite se od stavljanja deteta u položaj sedenja jer je to još s 4 meseca prerano. Dete počinje da hvata stvari pa tako može uzeti igračke i pridržati bočicu. Već prepoznaje bliske ljude s kojima se često susreće i izražava radost kada ih ugleda. Pomera ruke i noge, a kada leži na trbuhu, upire se rukama i može da podigne gornji deo tela. Dete je u ovom dobu poput malenog istraživača pa pripazite da u usta ne stavlja predmete koji nisu dobri za njega.

Peti mesec

Za 5-ti mesec dečjeg razvoja karakteristično je “plivanje”. Odnosno, vaš mališan diže ruke i nogice od podloge i izvodi pokrete kao da pliva. A već ste sigurno primetili da sve stavlja u usta. U ovoj dobi počinje i sedenje. U početku, uz pridržavanje, ali ponekad uspe i samostalno bez pridržavanja. Iako na par sekundi.

Beba peti mesec uzrast
Photo: Pixabay.com

Sada već prepoznaje ukućane koje često viđa. Obožava da imitira zvuke, ali i pokrete. Kako biste potstakli motoriku i razvoj, okružite ga igračkama. Sve dodiruje, drži, maše s predmetom, okreće ga… Najbolje su igračke šarenih boja i one koje proizvode neke zvukove.

Ako držite dete ispod ruku, ono je u stanju da ravno stoji i korača. Sada već jako dobro raspoznaje poznate od nepoznatih ljudi, a ako ugleda nepoznatu osobu postoji mogućnost da će se čak i rasplakati. U ovom uzrastu dete više ne plače bez razloga, a kada je dobre volje u stanju je dugo gugutati.

Ovo je pravo vreme za uvođenje dohrane uz dojenje. Obogatite detetove obroke voćnim sokovima, a nakon toga i voćnim kašicama.

Šesti mesec

Šestomesečno dete je pravi mali gimnastičar, može uhvatiti svoje stopalo i staviti ga u usta. Kada leži, diže ruke i glavu prema majci. Sada se već okreće iz položaja na stomak na onaj na leđa i obrnuto, a bez padanja može i da sedi par minuta. Kod igračaka je već izbirljiv, ciljano uzima ono što želi. Kada drži predmet u ruci, namerno će ga ispustiti i pratiti njegov pad. A ako drži igračku u rukama i pružite mu novi predmet, namerno će prvu baciti i uzeti vašu.

Predmete promatra, počinje pamtiti i nazive nekih stvari, tako da će za 2 meseca zapamtiti barem dva naziva. Ako ga pozovete imenom, okrenut će glavu u smeru zvuka. U ovom periodu može držati bočicu ili čašu za ručku. Voli da dodiruje majku, njeno lice, sve mu je to jako zanimljivo.

Pokušajte se igrate tako što ćete se sakriti od njega. Osim što je zabavno, bebi pomaže u stvaranju osećaja sigurnosti da ćete se vratiti. U ovom periodu počinju da rastu zubići, što dovodi do mnogo briga i neprospavanih noći mladih roditelja. Kupite detetu u apoteci gel za desni i zubiće i razne igračke žvakalice primerene njegovom uzrastu. Nikada mu nemojte davati hleb ili jabuku jer bi se dete otkinutim komadima moglo ugušiti.

Razvoj deteta od 7. do 9. meseca života

Beba osam meseci uzrast
Photo: Pixabay.com

Beba sa sedam meseci već je potpuno druga beba od one koja se nedavno rodila. Sa sedam meseci, već polako počinje da bude mali čovek. Smeje se dok se gleda u ogledalo, voli se igrati žmurke i sa zanimanjem prati roditelje i bliske osobe šta rade. Svemu ovome uskoro će dodati i puzanje i hodanje.

Upravo zbog toga, u ovom trenutku vaš dom bi trebao biti zaštićen i pripremljen za malu bebu koja prohodava. Mnogo je opasnosti u prostoru za koje nismo ni svesni. Verovatno do sada već imate ćošak, deo dnevnog boravka ili dečje sobe u kojem se nalaze dečje igračke i tepih na kojem dete boravi. Ali onog trena kada dete krene u istraživanje prostora morate skloniti sve opasne predmete koji su mu nadohvat ruke.

Zaštitite opasne ivice, blokirajte vrata ormarića i sklonite sobne biljke. Sve što dete može staviti u usta će verovatno i pokušati da staviti u usta. Razmislite o zabrani ulaska u prostorije kao što su kuhinja i kupatilo, a obvezno pripazite na stepenice. Znatiželja je sada na vrhuncu, a ponekad trenutak nepažnje može dovesti do velikih opasnosti. Budite posebno oprezni s raznim električnim aparatima i utičnicama. I samo mali trenutak nepažnje može dovesti do neželjenih posledica.

Sedam meseci

Imati malu bebu ponekad je pravi izazov, ali i izvor velikog veselja za roditelje. Ako želite da vidite širok osmeh vašeg mališana, prekrijte lice s maramom. Vaša sedmomesečna beba će s oduševljenjem skinuti maramu i glasno se smejati. Pokušajte isto i vi s bebom. Prekrijte je maramom pa je otkrijte i nađite. Beba će se oduševiti i glasno smejati. Uopšteno, ona sada već smislenije izgovara slogove pojedinih reči. Počinje da shvata reč “ne” prema načinu kako ga izgovarate. Željna je istraživanja i proučavanja okoline, ali i dalje joj je potrebna vaša blizina.

Majka, osoba koja je hrani i koja provodi najviše vremena s njom je središte njenog života. Ovo posebno možete primetiti u trenucima kada je umorna ili gladna. U tim trenucima sedmomesečnoj bebi nko neće moći da nadoknadi njenu majku. Prisnost se povećava dojenjem pa tako bebe koje doje, još su više vezane uz majku. Verovatno i dalje ne spavate noću jer vaša beba se budi i traži dojenje. Naravno da ona sada više nije toliko gladna, već je stvar prisnosti i blizine. Uz dojenje beba lakše zaspi jer oseti blizinu svoje majke.

Ovo je vreme kada beba manipuliše predmetima, razvija se pincetni hvat (kažiprst-palac). Sopstveni odraz u ogledalu je i dalje zanimljiv, voli ga dodirivati i smeje mu se. Premda je vaše dete pravi veseljak, pokazuje i otpor prema stvarima koje mu se ne sviđaju. Najčešće se tu radi o novim kašicama ili uvođenju neke nove namirnice u ishranu.

Osam meseci

S osam meseci vaša beba već samostalno sedi, uspravnih leđa. Puže potrbuške i nemojte da se začudite ako se pokuša sama podići, pridržavajući se uz naslonjač. I tako polako kreće stavljajući nogu pred nogu. Počinje i faza brbljanja, sada već spaja slogove, ma – ma, ba – ba, ta – ta, da – da… Obožava i da maše ručicama, a otkako je naučila da tapše nema pauze.

Neke bebe s osam meseci još ne sede što nije ništa zabrinjavajuće. Svaka beba ima svoj rast i razvoj. Verovatno se radi o manje aktivnoj i lenjoj bebi. Nemojte je forsirati, kada bude spremna, sama će sedeti i u tome je više nećete ni moći zaustaviti.

Beba pogledom prati majku i ona joj je sve. To možete lako videti po tome da se namrgodi kada majka nestane iz njenog vidokruga, a obraduje se kada se majka opet pojavi.

Devet meseci

S devet meseci vaše dete samostalno sedi, puže četvoronoške, penje se uz nameštaj i pokušava da se kreće uz njega. Ako ga pridržite za ruke, ono može samostalno da stoji na nogama, punim stopalima. Ono što je zanimljivo u ovo doba, javlja se strah od visine. Odnosno, dete postaje svesno vertikalnog prostora.

Pokazuje kažiprstom šta želi i čime se želi igrati, a zanimljivo mu je slušati i vaše odgovore kako se koji predmet zove. Ako mu tapšete ili odobravate neku radnju, ono će je radosno ponavljati. Uživajte u vašim mališanima i što češće ih fotografišite jer ova vesela i zanimljiva faza brzo će proći, a u fotografijama ćete imati lepe uspomene na prvo sedenje, prvo puzanje i stajanje.

Razvoj deteta od 10. do 12. meseca života

Dete staro godinu dana zna da izgovori u proseku oko pet reči koje imaju značenje što znači da uskoro nastupa intenzivni razvoj govora. Do desetog meseca beba već ima razvijenu koordinaciju pokreta tako da većina beba puže. I dok neke bebe pužu prema naprijed, nemojte se začuditi ako vaša beba puže i unazad. Noge bebe sada su već pomalo ojačale pa se ona počinje dizati i pridržavati za krevet i ostale predmete. Možda će vam se činiti naporno, ali beba će u uzrastu od 10 meseci namerno ispuštati predmete na pod kako bi ih vi dizali. Bebama je to jako zanimljiva igra. U uzrastu od 10 meseci vaša beba će verovatno izgovoriti i prvu smislenu reč.

Beba 12 meseci uzrast ponašanje
Photo: Pixabay.com

Kako vreme prolazi, dete će se podići samo u stojeći položaj, a kao oslonac će koristiti druge predmete. Sada će već znati i svoje ime pa će se odazivati kada ga pozovete. Krenuće prema vama, pružaće vam stvari i znaće samo da pospremi kockice u kanticu.

S godinu dana dete će pridržavajući vas za ruku učiniti svoje prve korake, ali kada će želeti da brzo dođe do nekih predmeta, još uvek je moguće da se spusti u četvoronožni položaj kako bi što pre došlo do onoga što želi.

Deca su u ovom periodu života jako aktivna, a pošto još uvek nisu samostalna, potrebno ih je stalno nadzirati kako ne bi došlo do povreda. Dete u ovom uzrastu raspoznaje neke predmete i može ih samo pokazati, a i počinje da izgovara prve reči. Intenzivniji razvoj govora, većina dece će ostvariti nakon 1,5 godine.

10. mesec

Vaša desetomesečna beba verovatno je do sada usavršila sedenje, puzanje, okretanje, menjanje položaja, stajanje uz pridržavanje, a neke su već napravile i prve samostalne korake.

Nemojte se uplašiti ako vaše dete sporije napreduje nego njegov vršnjak iz parka. Neka deca žele prvo da usavrše usvojene pokrete pre nego krenu na nove radnje.  Sada se vaš mališan sam “skriva” i želi da ga vi tražite. I dalje naravno uživa u igrama s vodom i ima već najdraže igračke. U ovom uzrastu već sad je vidljivo preferirano korišćenje jedne ruke.

Kada mu pustite muziku, počinje se njihati, skakutati i mrmljati. Razume i sluša vaše reči i naredbe, željno je pažnje okoline, ali se boji nepoznatih mesta i traži blizinu roditelja.

11. mesec

S 11. meseci vaš mališan može okretati stranice tvrde knjige, skinuti čarapice ili čučnuti i pokupiti predmet s poda.

Kako bi ojačalo mišiće stopala, neka vaš mališan što više hoda bos ili u čarapicama. Ako je leto možete s njim prošetati po plaži, livadi i slično. Naravno, ovo je doba i padanja, spoticanja i poneke manje povrede.

12. mesec

Ulaskom u 12-ti mesec već može polako da hoda uz pridržavanje, ali ako ugleda svoju najdražu igračku najverovatnije će se spustiti u puzeći položaj da što pre dođe do nje. Obično se normalnim smatra da dete prohoda do 18. meseca starosti, ali većina dece to učine i puno ranije. Podstičite dete dok stoji da dođe do vas.

Ako ga zamolite da pokaže medu, on će ga pokazati. Na upit će staviti određeni predmet u vaše ruke. Sada verovatno izgovara 2-3 reči i počinje faza govora. Zna da se naljuti ako nešto ne dobije odmah i češći su ispadi besa i ljutnje. Pokušajte od samog početka dete da učite strpljenju kako biste s vremenom proredili te ispade.

Nemojte trošiti novac na skupe igračke, decu najčešće više fascinira ambalaža nego sama igračka. Vrlo je važno da dete upoznaje svoju okolinu kroz sva svoja čula. Neka vas dete dira po licu, smešite mu se, pričajte s njim, pevajte s njim, čitajte i pokazujte slikovnice…

Većina majki sada završava porodiljsko bolovanje i moraju da se vrate na posao. U takvoj situaciji, majci kojoj se prošlih godinu dana celi svet vrteo oko tog malog bića, je jako teško. Ona se oseća nesigurno i puna je nepoverenja prema osobama kojima ostavlja dete. Bilo da se radi o dadilji ili dečijem vrtiću. Pokušajte da se informišete o svemu na vreme, postavite sva pitanja koja vas zanimaju i glasno recite što vas muči. Samo tako ćete moći da razvijete odnos pun poverenja s osobom kojoj ostavljate dete.

Nemojte da se zabrinete ako vaše dete ne radi sve onako kako je napisano da bi trebalo za svoj uzrast. Neka deca nisu spremna tako brzo na sledeći korak iako se radi o pravilnom razvoju deteta. Dajte im vremena, pokrenite ih i uživajte u njihovoj individualnosti i otkrivanju novog sveta.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde