Urne – Kada su nastale i koje vrste postoje?

Verovali ili ne, bile su poznate još u bronzanom dobu. Izrađivane su u vidu jednostavnih krčaga. Vremenom su dobijale sofisticiraniji izgled. Tako su u Etruriji izgledom podsećale na mali glineni sarkofag, koji je ukrašavan figurama preminule osobe

0
81
Urne

Urne predstavljaju specijalno dizajniranu pogrebnu opremu za čuvanje pepela nakon kremiranja.

Duga istorija u mnogim narodima i kulturama

Iako su tokom arheoloških otkrića veću pažnju privlačili ostaci pogrebnih sanduka, urne takođe imaju dugu tradiciju upotrebe.

Verovali ili ne, bile su poznate još u bronzanom dobu. Izrađivane su u vidu jednostavnih krčaga. Vremenom su dobijale sofisticiraniji izgled. Tako su u Etruriji izgledom podsećale na mali glineni sarkofag, koji je ukrašavan figurama preminule osobe.

U staroj Grčkoj urne su imale izgled malih stolica od terakote. Dok su u Rimu dostigle vrhunac izrade. Naime, sve do 2. veka kremiranje je u Rimskom carstvu bilo obavezni način sahranjivanja. Zbog toga se velika pažnja posvećivala predmetima u kojima je čuvan pepeo pokojnika.

Ne samo da su urne izrađivane od različitih materijala, uključujući staklo i mermer, već su i bile raskošno ukrašene. Za rimske careve korišćene su urne napravljene od plemenitih metala.

Koliki je uticaj kremiranja u to doba bio u Rimu najbolje govori podatak da su upravo Rimljani razvili posebno mesto za polaganje urni. Danas je ono poznato kao kolumbarijum, a sastoji se od zida sa nišama za smeštaj urni.

UrneKako budistički pogrebni običaji nalažu kremiranje, na Tibetu su otišli korak dalje u izradi urni. Nesagorele kosti pokojnika su usitnjavane i mešane sa glinom. Od ove smese izrađivana je urna za čuvanje pepela.

Kako izabrati urnu?

Danas su urne poseban deo pogrebne opreme, sa bogatom ponudom različitih modela. Zbog toga pri izboru morate obratiti pažnju na par karakteristika.

Prva i najvažnija jeste veličina. Urne su obično standardne zapremine i omogućavaju smeštaj pepela osobe do 100 kg. Ukoliko je preminuli bio veće telesne mase potrebna je i veća urna. Pri čemu morate znati da jedan kg telesne težine donosi nakon kremiranje 16,3 kubnih cm pepela.

Postoje i esktra velike urne koje su specijalno dizajnirane za čuvenje pepela 2 osobe. Mada se one retko koriste.

U svetu su popularne i male urne. One su manjih veličina od standardnih, a koriste se za čuvanje dela pepala. Odnosno, u slučaju da više članova porodice želi da zadrži uspomenu na preminulog.

Druga važna karakteristika jeste materijal. Počev od keramike i mermera, preko bronze, granita i mesinga, pa do porcelana – urne se izrađuju od različitih materijala. Izbor zavisi isključivo od želja porodice ili preminulog.

UrneNajrasprostranjeniji su modeli od mermera ili granita. Krasi ih elegantni dizajn koji tužnom događaju daje svečani ton. Mada se često sreću i urne od keramike ukrašene različitim motivima poput anđela, religijskih detalja, pa i cveća, leptira i drugih detalja.

Pri izboru trebate voditi računa i o mestu gde ćete položiti urnu. Niše u kolumbarijumu, kao i kasete rozarijuma, su standardizovanih dimenzija. Zato pre kupovine obavezno proverite njihove dimenzije. Najbolje je da potražite savet u pogrebnom preduzeću, jer oni znaju koja veličina odgovara određenom prostoru.

Pogrebno preduzeće Drnda International ima višedecenijsko iskustvo u organizovanju sahrana, uključujući i prevoz preminulih iz inostranstva. Vaš smo verni oslonac u najtežim trenucima 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji.