5 najpoznatijih ukradenih slika koje nikada nisu pronađene

Najvrednija ukradena slika, a po mišljenju mnogih i najvrednije ukradeno umetničko delo, jeste “Koncert” Johanesa Vermera. Procenjena je na 250 miliona američkih dolara.

0
51
Trendy

5 najpoznatijih ukradenih slika koje nikada nisu pronađene i dalje bude pažnju javnosti. Bez obzira koliko je godina prošlo od nestanka, o njima se uveliko priča u medijima, ali i u svakodnevnim razgovorima. Neretko, su tema kriminalističkih trilera i holivudskih hitova, jer izvesti krađu jednog umetničkog dela zahteva briljantan um i savršen plan.

Iako je u većini slučajeva otkup slika glavni razlog za pljačku, nestanak nekih ostaje prava misterija.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

“Koncert”, Johanes Vermer

Najvrednija ukradena slika, a po mišljenju mnogih i najvrednije ukradeno umetničko delo, jeste “Koncert” Johanesa Vermera. Procenjena je na 250 miliona američkih dolara.

Pored centralne teme, koja prikazuje muškarca i 2 žene kako sviraju, svrstana je u umetničke slike sa skrivenim porukama. Holandski slikar na platno je preneo i 2 slike drugih autora. Jedna od njih je “Prokuratorka” Dirka van Baburena.

Delo nastalo oko 1664. godine, 1892. u Parizu kupila je Izabela Stjuart Gardner za 5.000 dolara. S obzirom da je bila ljubitelj umetnina nakon njene smrti ostala je velika kolekcija, koja se našla u bostonskom muzeju pod imenom poznate bogatašice.

Sve do 1990. godine “Koncert” Johanesa Vermera mogli su da vide posetioci muzeja. Međutim, 18. marta dvojica lopova prerušenih u policajce izveli su spektakularnu pljačku, odnevši sa njom još 12 umetničkih dela.

Uprkos svim naporima ne samo američkih, već i britanskih agenata, kao i ponuđenoj nagradi od strane muzeja u iznosu od 10 miliona dolara, dela nikada nisu pronađena.

“Oluja u Galilejskom moru”, Rembrant Harmenson van Rajn

“Oluja u Galilejskom moru” ukradena je zajedno sa Vermerovim “Koncertom”, te se opravdano nalazi na listi 5 najpoznatijih ukradenih slika koje nikada nisu pronađene.

TrendySlika prikazuje biblijsku priču o Isusu koji smiruje oluju na Galilejskom jezeru, tačno kako je opisano u četvrtom poglavlju Markovog jevanđelja. Delo se izdvaja od drugih Rembrantovih, jer je jedino sa morskim pejzažom.

Njegova vrednost je procenjena na 50 miliona dolara.

“Golub sa graškom”, Pablo Pikaso

Pablo Pikaso drži rekord umetnika sa najviše ukradenih umetničkih dela na svetu – više od 1.000 prijavljeno je kao nestalo. Među njima najveću pažnju privlači “Golub sa graškom” koja je ukradena maja 2010. godine iz Muzeja moderne umetnosti u Parizu. U toj pljački odnete su i slike Matisa, Braka, Modiljanija i Ležea.

TrendyOno što je posebno fascinantno jeste podatak da je krađu 5 slika izveo samo jedan čovek, koji je kasnije i uhapšen. Nažalost, Pikasov Golub nije pronađen, jer je počinilac izjavio da je sliku bacio u kantu za smeće. Ova tvrdnja do današanjih dana nije dokazana.

Delo je nastalo 1911. godine tokom prvog perioda kubizma. Kako je naslikana u duhu analitičkog kubizma čitava kompozicija je predstavljena pomoću geometrijskih oblika. Procenjuje se da vredi 23 miliona evra.

“Pravedne sudije”, Jan van Ajk

Jedno od najdragocenijih umetničkih dela na svetu, Gentski oltar (ili Mistično jagnje) koje je nastalo između 1426. i 1432. godine, 5 vekova kasnije bilo je žrtva zločina.

Naime, u katedrali Svetog Bava u Gentu na misteriozan način je ukraden krajnji levi pano poliptiha. “Pravedne sudije”, kako je nazvan, zamenjen je beleškom napisanom na francuskom, koja poručuje “Preuzeto iz Nemačke Versajskim ugovorom”.

Nakon toga usledio je niz beleški koje su razmenili lopov i belgijska vlada u vezi sa zahtevima za otkupninu, ali do nje nikada nije došlo. Novi pomak u potrazio usledio je kada je lokalni belgijski političar, na samrti, priznao svom advokatu da zna gde se delo nalazi. Tajnu o lokaciji odneo je u grob.

Ukradena ploča, za koju se veruje da prikazuje portrete nekoliko značajnih ličnosti poput Filipa III Dobrog i samog umetnika, zamenjena je 1945. godine. Kopiju je napravio Jef Van der Veken, belgijski restaurator umetničkih dela.

“Vaza i cveće”, Vinsent van Gog

Kada su u pitanju 5 najpoznatijih ukradenih slika koje nikada nisu pronađene, nikako ne treba zaboraviti Van Gogovo delo “Vaza i cveće”.

TrendySlika poznata i pod nazivom “Cvetovi maka” ili “Vaza sa cvećem” ukradena je iz muzeja Mahmud Kalil u Kairu 2010. godine.

Egipatske vlasti nikada nisu obelodanile detalje krađe. Jedino se zna da je isečana iz rama u sred dana, što dodatno budi priče o lopovu.

“Vaza i cveće” je procenjena na 50 miliona dolara.

Galerija Draco je jedna od najpoznatijih domaćih galerija. U njenoj ponudi nalaze se dela čuvenih umetnika iz zemlje i regiona tako da kolekcionari i ljubitelji umetnosti mogu vrlo lako da ukrase svoj stambeni i poslovni prostor.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde