Frustracije – Deo života svakog čoveka

Nagoni su osnovna pokretačka snaga. I dok pojedini predstavljaju urođene potrebe organizma, kao što su potreba za hranom i vodom, drugi su na nivou želja. Zadovoljenje nagona stvara osećaj prijatnosti i zadovoljstva.

0
74
frustracije

Frustracije su sastavni deo života svakog čoveka.

Nagoni su osnovna pokretačka snaga. I dok pojedini predstavljaju urođene potrebe organizma, kao što su potreba za hranom i vodom, drugi su na nivou želja. Zadovoljenje nagona stvara osećaj prijatnosti i zadovoljstva.

mobil shop prodaja opreme mobilni telefoni

Međutim, ispunjenje potreba i želja ne odvija se uvek kao što smo planirali. U pojedinim situacijama moramo da savladamo određene prepreke, poput okolnosti na poslu, uslova života, ljudi oko nas, ali i razne strahove, fobije, manjak samopouzdanja i druge unutrašnje činioce. Nekad, čak, moramo da prihvatimo da se oni neće ispuniti, što može dovesti do frustracije.

S obzirom da mogu da izazovu veliki problem po mentalno zdravlje, otkrivamo vam kako da se izborite sa njima.

Izvori frustracije

Zadovoljenja nekog motiva može biti osujećeno uticajem različitih faktora. Oni se dele na spoljašnje i unutrašnje.

frustracije

Spoljašnji izvori su fizičke i socijalne prirode. Tako, na primer, frustracija žednog čoveka u pustinji potiče od fizičke prepreke da zadovolji potrebu za vodom. Dok čovek koji je dobio otkaz je frustriran zbog osiromašenja socijalnog okruženja, jer mu je oduzeta mogućnost da radi i zarađuje.

Unutrašnji izvori frustracije se kriju u nama samima. Obično potiču od neznanja, nedostatka sposobnosti,negativnih emocija, ali i psihičkog sklopa ličnosti.

Veoma često frustraciju stvara sukob 2 ili više motiva, čije ispunjenje zahteva akcije u različitim pravcima, tako da nastaju konflikti. Upravo su oni izvor najjačih frustracija. Karakterističan primer sukoba motiva jeste donošenje odluke o zanimanju – da li prihvatiti posao koji vas ne ispunjava, ali pruža dobre uslove ili raditi ono što volite za nižu platu.

Kako se ispoljavaju?

Napetost, uznemirenost, nelagoda, strepnja, osećaj straha i razočaranja najčešće su manifestacije frustracije. Neretko ih prate sumorne misli, ali i bes i agresivno ponašanje usled neispunjenja očekivanja.

Frustracija je stvar lične percepcije, što znači da njeno ispoljavanje, kao i intenzitet zavise od osobina čoveka, godina starosti, stepena obrazovanja, životnog iskustva. Važni element u tome čini i prag tolerencije.

Ukoliko je nivo podnošenja frustracije nizak, njeno trajanje je produženo. Kao rezultat toga javlja se konstantni stres, neracionalno razmišljenje, pa i nemogućnost normalnog funkcionisanja, jer odlaganje zadovoljenja jednog motiva, može dovesti do odlaganja zadovoljenja nekih drugih.

Pozitivni i negativni uticaj frustracije

Povećanje tenzije, koje je izazvano produženim trajanjem frustracije, se negativno odražava na psihu. Najčešća posledica jeste anksioznost, pa osećanje nesigurnosti, teskobe, neodređenog straha i napadi panike postaju deo svakodnevice. Nije redak slučaj da frustracija dovede do depresije i stanja apatije.

frustracije

Iako je široko poznato destruktivno dejstvo, frustracije imaju i pozitivni efekat. Konstruktivne reakcije na njih podstiču na razvoj. Naime, neispunjenje motiva podstiče da iznova sagledamo svoj stav kako bismo otkrili šta je dovelo do problema, a zatim da pronađemo novi način za postizanje cilja. Ukoliko je potrebno i da steknemo nova znanja i veštine koji su predstavljali faktor neostvarenja motiva.

Bez obzira da li želite da izbegnete negativni efekat frustracije ili da u najboljojmeri iskoristite njene prednosti psihološko savetovalište Sana vam u tome može pomoći.

Ostavite odgovor

Molimo vas unesite vaš komentar!
Molimo Vas da unesete ime ovde