Kako pravilno investirati u plemenite metale?

Stručnjaci savetuju ulaganje barem 40 odsto slobodnog, neraspodeljenog kapitala u čisto zlato. Kada se radi o kriznim vremenima, ovaj procenat može biti i veći. Međutim, početnici bi trebalo da se drže veoma jednostavnog pravila: uložiti onoliko novca koliko ste u datom trenutku spremni da odvojite, bez prevelikog oštećenja vašeg budžeta.

0
321
Kako pravilno investirati u plemenite metale

Ukoliko se pitate kako pravilno investirati u plemenite metale, na pravom ste mestu.

Zlato i srebro su prepoznati kao vredni metali i vekovima se smatraju takvim. Čak i danas, plemeniti metali imaju svoje mesto u portfoliju pametnih investitora. Ali koji plemeniti metal je najbolji za ulaganje? I zašto su tako privlačni?

Postoji mnogo načina za kupovinu plemenitih metala kao što su zlato, srebro, platina i osmijum, kao i niz dobrih razloga zašto bi trebalo ulagati u njih. Dakle, ako tek počinjete da se bavite plemenitim metalima, čitajte dalje da biste saznali više o tome kako funkcionišu i kako možete da investirate u njih.

Kako investirati u zlato?

Počećemo sa najpoznatijim metalom od svih njih: zlatom.

Zlato je jedinstveno po svojoj izdržljivosti (ne rđa i korodira), savitljivosti i sposobnosti da provodi i toplotu i električnu energiju. Ima određene industrijske primene u stomatologiji i elektronici, ali mi ga uglavnom poznajemo kao osnovu za nakit i kao oblik valute.

Kako pravilno investirati u plemenite metaleVrednost zlata određuje tržište 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Jednostavno rečeno, kada oni koji poseduju zlato žele da prodaju, cena pada. Kada žele da kupe, nova ponuda se brzo apsorbuje i cene zlata rastu. Međutim, to nisu jedini razlozi za promenu cene zlata. Nekoliko faktora objašnjava povećanu želju za gomilanjem sjajnog žutog metala:

  • Sistemski finansijski problemi: Kada se banke i novac percipiraju kao nestabilni i/ili je politička stabilnost upitna, zlato se često traži kao sigurno sredstvo za skladištenje vrednosti.
  • Inflacija: Kada su realne stope prinosa na tržištima akcija, obveznica ili nekretnina negativne, ljudi redovno hrle u zlato kao imovinu koja će zadržati svoju vrednost.
  • Rat ili političke krize: Rat i politički prevrati su uvek dovodili ljude u stanje gomilanja zlata. Celokupna ušteđevina može se učiniti prenosivom i uskladištenom, ako je pretvorite u zlato, sve dok je ne bude potrebno zameniti za novac (ako bude potrebno).

Stručnjaci savetuju ulaganje barem 40 odsto slobodnog, neraspodeljenog kapitala u čisto zlato. Kada se radi o kriznim vremenima, ovaj procenat može biti i veći. Međutim, početnici bi trebalo da se drže veoma jednostavnog pravila: uložiti onoliko novca koliko ste u datom trenutku spremni da odvojite, bez prevelikog oštećenja vašeg budžeta.

Kako pravilno investirati u plemenite metale i da li se radi o pametnom ulaganju?

Plemeniti metali nude jedinstvenu zaštitu od inflacije—oni imaju suštinsku vrednost, ne nose kreditni rizik i ostale vrste rizika, kao što to čini čuvanje papirnog novca ili novca na računu. Oni takođe nude pravo „osiguranje od preokreta“, od finansijskih ili političkih/vojnih preokreta.

Sa stanovišta teorije ulaganja, plemeniti metali takođe pružaju nisku ili negativnu korelaciju sa drugim klasama imovine kao što su akcije i obveznice. To znači da će čak i mali procenat plemenitih metala u portfoliju smanjiti i volatilnost i rizik.

Svaka investicija dolazi sa sopstvenim skupom rizika. Međutim, plemeniti metali nude određeni stepen sigurnosti. Cene metala mogu da padnu zbog tehničkih neravnoteža (više prodavaca nego kupaca). Međutim, u vremenima ekonomske neizvesnosti, kupovina plemenitih metala se itekako savetuje, jer upravo oni čine da se osećate bezbedno.

Koje su prednosti ulaganja u plemenite metale u odnosu na akcije?

Ulaganje u plemenite metale donosi neke prednosti u odnosu na ulaganje u akcije, kao što su zaštita od inflacije, postojanje prave vrednosti, nema kreditnog rizika, visok nivo likvidnosti, unošenje raznolikosti u portfolio i lakoća kupovine. Sve ovo naročito dolazi do izražaja u kriznim vremenima, kada nam je sigurnost i očuvanje kapitala od krucijalnog značaja.

Kako pravilno investirati u plemenite metale – Koji su najbolji načini za ulaganje u plemenite metale?

Najbolji način za ulaganje u plemenite metale je da se metal direktno kupi i zadrži fizički oblik.

Na ovaj način, vi i fizički posedujete određeni plemeniti metal – bilo da se radi o zlatu, srebru, platini ili najnovijoj atrakciji u ovom svetu – osmijumu. Samim tim, lako ga prenosite gde god želite, menjate za novac, ako za to postoji potreba i čuvate.

Kako pravilno investirati u plemenite metalePlemenite metale uvek bi trebalo kupovati od proverenih i iskusnih trgovaca, kao što je kompanija Insignitus GOLD. Ova kompanija nudi vam i mogućnost online kupovine plemenitih metala, kao i direktne kupovine u prostorijama firme. Izbor je samo i isključivo na vama!